Сесил Каратанчева стана лице на Тенис академия във Военна академия

Георги А. Ангелов 03 април 2021 в 09:05 12150 0

Преди по-малко от две седмици тенисистката Сесил Каратанчева обяви откриването на Тенис академия на свое име, която се намира на територията на Военна академия в София. Тя е лице и отговорник за тенис кортовете, но не и собственик.

Военна академия ремонтира кортове

На 20 май 2019 г. Военна академия обявява обществена поръчка за строително-монтажни работи (СМР) на открита спортна площадка - тенис кортове. Поръчката е с прогнозна стойност 272 254 лв. Тя е разбита на две обособени позиции. Първата е за упражняване на строителен контрол, а втората за фактическото извършване на СМР.

В търга за строители участват две компании - РД-Строй 2013 ЕООД и КНД-КОНСУЛТ ООД. Интересното е, че и двете фирми са регистрирани в Дупница в съседни блокове - с номера 2 и 4. Комисията открива, че РД-Строй 2013 ЕООД не е предоставил в документите си единния европейски документ за обществени поръчки (ЕЕДОП), който представлява лична декларация за финансовото състояние, способностите и годността на дружеството да участва в процедура за възлагане на обществена поръчка. Дружеството не поправя грешката си и така оставя съседската фирма КНД-КОНСУЛТ да се състезава сама със себе си и да спечели.

За строителен контрол на обекта е избрано обединението “ЕКО БУЛ” ДЗЗД, в което участват БУЛ СТРОЙ КОНТРОЛ ИНЖЕНЕРИНГ/БСК ИНЖЕНЕРИНГ АД, регистрирано в София, и ЕКОИНЖЕНЕРИНГ от Кърджали.

На 15 септември 2020 г. е публикувано уведомлението за приключване на обществена поръчка, от което се разбира, че основният ремонт на кортовете е поскъпнал от 248 331. 28 лв (без ДДС) до 263 944.28 лв, тъй като на изпълнителя КНД-КОНСУЛТ е поръчано да направи още пътека за достъп, портал за влизане на автомобили и турникет. “ЕКО БУЛ” ДЗЗД е получило 1350 лв. за инвеститорски контрол.

А други кортове и зала се дават под наем

На 8-и май 2020 г. Военна академия обявява процедура за отдаване под наем на други тенис кортове, заедно със спортната зала от 2300 кв. м., “която зала е построена през 1905 г., находяща се в източната част на Военна академия „Г. С. Раковски“”. Откритите терени за спортни игрища и съоръжения към Спортната зала - са обща полезна площ от 14 600.0 кв. м. В обекта има и фитнес, съблекални и т.н. Месец по-късно вече е избран новият наемател - СПОРТНА АКАДЕМИЯ ООД. Той трябва да плаща месечен наем от 7261 лв (без ДДС). От документите по търга не става ясно имало ли е други участници в търга.

Към днешна дата спортната зала е реконструирана, а слушателите и работещите във Военна академия могат да ползват съоръжения по график. Отварянето на Спортна академия Сесил Каратанчева е анонсирано да е скоро. 

СПОРТНА АКАДЕМИЯ ООД е създадена от управителя си Илиян Василев на 20 февруари 2019 г. с капитал от 5000 лв., а точно три месеца по-късно негов съдружник с 50% става Мариан Василев.

Силен старт

Броени дни след създаването си, на 19 март 2019 година, Спортна академия ООД печели търг за наем на спортните площадки на Висше строително училище "Любен Каравелов", който е проведен на 12 март. Предният търг, втори по ред, е трябвало да се проведе на 5 февруари, но е обявен за непроведен от ректора Борислав Борисов. Обектът вече функционира като WINBET ARENA с името на футболиста Благой Георгиев. Съдейки по снимките във фейсбук страницата на центъра, той е претърпял сериозно преустройство. 

Илиан Василев има предишен опит със изграждането на спортни съоръжения с фирмата си "НЕТ ПАРТНЪРС" ЕООД.

Съдружникът и неговите съдружия

Вторият съдружник Мариан Василев има интересни бизнес партньори. Той е настоящ управител, заедно с Ивайло Маринов, и притежава под 20% в САМЪР М ООД, която взе на концесия плажа „Обзор-Централен“ миналото лято. Другите 80% в тази фирма са на “Тера Фууд” ООД, чийто управител е пак Мариан Василев. Тера Фууд пък е собственост на "М-ФОРМА" ЕООД, която пък е еднолична собственост на Мариана Манолова. Адресът за кореспонденция на “Тера Фууд” е на адрес "Бачо Киро" 49 в София, където е и адресът на М-ФОРМА.  На същия адрес са и трите счетоводни дружества на Мариана Манолова "ММ акаунт 1, 2 и 3".

Според Търговския регистър Мариан Василев притежава и ТЕРА БРИИДИНГ ООД, която е регистрирана в село Малко Дряново.

Ето и кореспонденцията със Сесил Каратанчева, която беше така любезна да отговори на няколко въпроса на OFFNews: 

- Здравейте! Какви са отношенията ви с фирма “Спортна академия” ООД, която има подписан договор за наем с Военна академия?

- Свързаха се с мен да съм лице и отговорник за тенис кортовете. Все пак сме една шепа професионални тенисисти на най-високо ниво и това е страхотна възможност за развитието на българския тенис. В момента не се състезавам и затова приех. Също така ще има футбол и баскетбол. Спорта е здраве и съм щастлива, че ще имам възможността да помогна с каквото мога да се развие тенисът у нас.

- Как стана така, че вие станахте име на спортния център?

- Както споменах и по-горе, ние сме няколко професионалиста в България, които са играли на най-високото ниво в тениса. Била съм 35-а в света и вярвам, че с опита си мога да съм полезна. Затова смятам, че съм точният човек за тениса. Аз съм лице само на тениса. В спортния център ще има футбол и баскетбол и там също се събира екип от професионалисти.

Вярвам, че спортният комплекс ще е от изключителна полза за всички, малки и големи.

- Имате ли представа дали зад фирмата наемател стои друг, скрит, собственик?

- С мен се свърза наемателя относно тениса. Това е в моята компетенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови