С изгасени светлини за час и зелени сърца на светофарите отбелязваме Часът на Земята

OFFNews 25 март 2023 в 09:14 1901 0

Часът на Земята

Снимка WWF България

Часът на Земята е най-мащабната природозащитна инициатива в целия свят

В последната събота на март отбелязваме Часът на Земята. По традиция днес от 20:30 ч. до 21:30 ч. ще бъдат изгасени или приглушени светлините в домовете на хората и обществени сгради по целия свят. Това е символичен акт за подкрепата на природата, в който даваме за 60 минути почивка на нашия общ дом – Земята, каза за БТА Елена Ганчева от WWF-България.

Това е повод да помислим за това по какъв начин човешката дейност се отразява на дивите животни и на биоразнообразието, добави експертът от природозащитната организация.

Часът на Земята се превърна в може би най-мащабната природозащитна инициатива в целия свят, която се провежда вече 14 г., каза също тя.

У нас инициативата ще бъде отбелязана за поредна година. Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Софийската градска художествена галерия, Националната опера и балет, Народният театър „Иван Вазов“ и Българската народна банка са част от институциите, чието осветление ще бъде намалено. В София светофарите на кръстовищата на бул. „Ал. Стамболийски“ – бул. „Витоша“, бул. „Витоша“ - ул. „Алабин“ и бул. „Патриарх Евтимий“ - бул. „Витоша“ ще светят със зелени сърца.

В Хасково за един час ще бъдат загасени светлините на Монумент „Света Богородица с Младенеца“ и Камбанарията в близост до него. В други общини ще бъде изгасено осветлението на кметствата, на мостовете, на улиците.

WWF ще организира благотворително събитие тази вечер от 19:00 ч. в клуб „Михтейп 5“. Със стендъп комедия, музика на живо и викторина със забавни въпроси за дивата природа природолюбителите ще отбележат заедно Часа на Земята. Събитието е част и от кампанията: „Общ дом. Общо бъдеще“ на организацията, на която БТА е медиен партньор, която призовава за опазване на дивата природа и за разширяване на защитените територии в България.

За да съхраним един вид или да го върнем обратно в нашата природа, като риса, например, трябва да има опазени територии без човешка намеса, отбеляза Ганчева. В България едва 5% са защитени територии, коментира тя. Тя припомни, че WWF са предложили на правителството обявяването на нови 10 защитени местности.

Малки, но важни стъпки

Малките стъпки за природата в ежедневието са важни, коментира Елена Ганчева. По думите ѝ хората трябва да си дават сметка за важността да се опазват ресурсите на планетата ни. Едно от първите неща, които може да направи човек, е да се постарае да не генерира много отпадъци, посочи експертът. Осмислянето на начина, по който пазаруваме и консумираме, е важно, защото много от нещата не са ни нужни, поясни тя.

Като пример за разумно пазаруване Ганчева посочи закупуването на продукти от дървесина, на които има печат дърво и изписано FSC. Това може да са моливи, тетрадки, опаковки на хранителни продукти и др. Наличието на изобразено дърво на опаковките показва, че е използвана сертифицирана дървесина, което означава, че в района на добиване на материала се полагат грижи за животните и растенията, а работниците са с добри условия на труд, обясни Ганчева.

Инициативата през години

„Часът на Земята" е международна кампания по инициатива на международната природозащитната организация Световен фонд за дивата природа (WWF), организирана за пръв път на 31 март 2007 г. Тогава от 19:30 ч. до 20:30 ч. местно време в Сидни, Австралия, жителите на града са приканени да загасят осветлението си за един час като символичен знак, че е време за сериозни действия срещу промените в климата и за по-устойчив начин на живот, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. Над 2 млн. души и 2100 компании се включват в първата кампания.

Само година по-късно - през 2008 г., към инициативата се присъединяват повече от 50 милиона души от повече от 270 града в 35 страни по света. През 2018 г. кампанията е най-мащабната, когато към нея се присъединяват над 188 страни. Събитието по традиция започва от островите Фиджи, Нова Зеландия и Австралия, следвайки на запад залязващото слънце.

За първи път България отбелязва Часа на Земята на 29 март 2008 г., когато за пет минути - от 20:00 ч. до 20:05 ч., е изключено уличното осветление и осветлението на част от сградите в София. Официално България се включва в глобалната кампания на 28 март 2009 г., като в рамките на един час - от 20:30 ч. до 21:30 ч., е спряно осветлението на обществени сгради и частни домове в 42 български града. Към инициативата се присъединяват и над 40 знакови места в София, сред които Народният театър „Иван Вазов“, Националната художествена галерия, Министерският съвет, Народното събрание, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, храм-паметникът "Св. Александър Невски". Само в София между 60 000 и 90 000 домакинства, или между 180 000 и 270 000 души, отбелязват Часа на Земята.

През 2013 г. в инициативата участват 7000 населени места от 250 страни, а в България - 103 общини. През 2014 г. в кампанията са участвали повече от 2 млрд. души от 162 държави, а в България се включват 106 общини.

През 2015 г. над 172 държави и 7000 населени места участват в инициативата, като кампанията в България е посветена на реките и е подкрепена с подписите на над 10 000 души. През 2016 г. в кампанията се включват над 178 страни и 7000 града от целия свят, а в България - повече от 90 общини. През 2017 г. в инициативата се включват 184 страни от целия свят, през 2018 г. - 188 страни и 109 общини в България, през 2019 г. - над 180 страни и над 70 български общини. През 2020 година кампанията се провежда изцяло онлайн заради пандемията от COVID-19, като всички събития се излъчват директно на фейсбук страницата на Световния фонд на дивата природа. В нея се включват 190 страни от целия свят.

През 2021 г. в кампанията, която отново е онлайн, участват 192 държави от целия свят. Мотото тогава е: „Бъди закрилник на мечките", като в България е обърнато специално внимание на грижата за кафявата мечка, характерна за българските гори, чието оцеляване през последните 10 години е застрашено. През 2022 г. в инициативата се включват над 190 държави, с различни прояви на живо.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София