Протест след протеста блокира София: излизат от БДЖ, медици, хора с увреждания, тръгва и автошествие (снимки)

Александра Маркарян 11 ноември 2022 в 10:53 4507 4

Пред пл. Народно събрание КНСБ и КТ Подкрепа проведоха митинг за увеличаване на доходи и заплати, двата синдиката заявиха общите си искания.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Пред пл. Народно събрание КНСБ и КТ Подкрепа проведоха митинг за увеличаване на доходи и заплати, двата синдиката заявиха общите си искания.

Протести на различни съсловия, имащи социални искания, ще блокират центъра на София днес. Предстои и синдикално автошествие.

Първи излязоха хора с увреждания. Те протестират пред Министерския съвет на бул. "Дондуков" заради липсата на животоподдържащи лекарства в аптеките, както и на инсулин, и заради дългите периоди, в са лишавани от инвалидните си пенсии. Второто се случва заради правилата за извършването на медицинските експертизи в ТЕЛК. От изтичането на едно решение за определяне на степен на увреждане до излизането на новото решение изминават месеци, през които хората остават без инвалидните си пенсии.

Протестиращите настояват за съкращаване на срока от датата на изтичане на едно експертно решение до новото решение на 45 работни дни. Те настояват и за наличието на съпътстващи терапии.

Протестът им ще продължи до 12 часа.

В 11 часа започва друг протест: на жълтите павета пред Народното събрание. Той се организира от синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" с искане за повишаване на доходите, приемане на бюджет за 2023 година (което би избегнало риска от замразяване на минималната заплата на сегашното ѝ ниво въпреки инфлацията), подкрепа на енергийно уязвимите хора в навечерието на зимния сезон, защита на синдикалните права на работещите - информира КНСБ.

Минути преди 11 ч на пред сградата на парламента са се събрали няколко десетки протестиращи, включително от учителския синдикат и работещи в "Мини Марица-изток".

Исканията - описани в съвместна декларация на двата синдиката - ще бъдат внесени в Народното събрание.

Сред протестиращите ще се включат хора от страната, включително медицински работници.

Снимки: БГНЕС/Надежда Пеева

Час по-късно, от 12, тръгва протестно автошествие по маршрут: пл. "Народно събрание“– бул "Цар Освободител“ – Орлов мост – бул. "Цариградско шосе“ – пл. "Площад на авиацията“ – бул. "Цариградско шосе“ – Орлов мост – бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ – НДК – бул. "България“ – бул. "Акад. Иван Гешов“ – бул. "Цар Борис III" – пл. “Руски паметник" – бул "Ген. М.Д. Скобелев“ – ул. "Опълченска“ – бул. "Тодор Александров“ – пл. "Независимост“ – пл. "Атанас Буров“ – пл. "Ал. Батемберг“ – бул. "Цар Освободител“ – ул. "15 ноември“ – пл. “Св. Александър Невски".

Президент на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов очаква над 1000 автомобила да се включат. "Има потребност да бъдат увеличени доходите на хората, защото издръжката им на живот се е увеличила. Точка", каза синдикалният лидер пред БНР.

За да се включат в протеста, в 8:30 ч от Благоевград потеглиха 20-ина автомобила - съобщава БГНЕС. Протестиращите са от болницата в града, учителския синдикат и областното пътно управление.

"Искаме достойно заплащане за труда си, искаме и привилегии за храна, извънредния труд, облеклото. Дежурствата в отделението са натоварени заради наличието на големи пътни артерии, обслужваме две области, а вземаме за този труд една минимална заплата", каза Анка Чергарска, медицинска сестра в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград. Според нея заплащането от 800 лева за това напрежение е "свръх малко".

„Заплащането на медицинските лица в момента е минимално, борим се и за по-добри условия на труд, надявам се да успеем“, добави Йорданка Йорданова, също медицинска сестра от благоевградската болница.

„Искаме 20-процентно увеличение на единния разходен стандарт за образование, присъединяваме се и към всички искания на Конфедерацията на независимите синдикати за увеличение доходите на всички работещи за покриване на инфлацията“, каза пред БГНЕС Бонка Ичкова, областен координатор на СБУ.

Автомобилите тръгнаха в мъглата към София със стикери „Протест“ на предното стъкло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

3

Moirae

11.11 2022 в 11:51

Не стана ясно защо в същност ГЕРБ, ДПС и БСП не допускат да се внесе нов бюджет??!

1642

1

NWO

11.11 2022 в 11:10

Това не са протести, а тържества по повод завръщането на Хан Анцуг на власт.