Превозвачи обжалват ограниченията за движението на камиони

OFFNews 30 юли 2014 в 17:05 3390 1

Снимка Архив

Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) ще обжалва новата заповед на Агенция "Пътна инфраструктура", с която се ограничава движението на камиони над 12 тона, стана ясно от отворено писмо на превозвачите.

Новите правила на АПИ предвижат тежкотоварните автомобили да не могат да се движат по 12 първокласни и 5 второкласни пътища в петък от 18 до 21 часа и неделя от 14 до 20 часа.

Според АБЕТРИ работната група, която е изготвяла забраната, не е заседавала и не е договаряла съдържанието на документа и именно това е причината асоциацията да иска издаването на нова заповед за забраните за движение на територията на България.

Превозвачите посочват още, че съгласуването на заповедта от изпълнителния директор на ИА "Автомобилна администрация" е било извършено без никакви консултации и обсъждания с представители на сектора. 

По-рано днес стана ясно, че превозвачи ще блокират изходите на София в петък, от 15 ч., в знак на протест срещу новата заповед на Агенция "Пътна инфраструктура".

Публикуваме пълния текст на отвореното писмо на АБЕТРИ без редакторска намеса:

Управителният съвет на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) съзнава, че в последно време в следствие на усложнената пътна обстановка и премахването на част от мобилните камери за наблюдение броят на пътнотранспортните произшествия и жертвите от тях нараснаха до критично ниво, и това е основната причина Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) да издаде нова заповед за забраните за движение на територията на Република България.

Безопасността на движението по пътищата винаги е била основен приоритет в дейността на АЕБТРИ. Независимо от това асоциацията ще обжалва Заповед № РД-11-810/22.07.2014 г. на АПИ поради факта, че сформираната работна група за изготвяне на заповед с дългосрочно действие за въвеждане на ограничения в режима на движение на тежкотоварните автомобили през летния период не е заседавала и не е договаряла съдържанието й. За разлика от тази нова заповед, текстът на предишната Заповед № РД-11-257/12.03.2014, с която бяха въведени базовите ограничения на движението по-рано тази година, беше широко дискутиран и договорен в рамките на гореспоменатата работна група. Според асоциацията всяко въвеждане на допълнителни ограничения в тежката за автотранспортния сектор обстановка изисква прецизни анализи с подробното разглеждане на всички произшествия, времето на настъпването им, участниците и причините, довели до тях. Въвеждането на забрани не трябва да се извършва едностранно с механично изброяване на пътищата от най-висок клас, които имат достатъчно голям капацитет, за да поемат натоварения трафик.

Другият момент, който буди недоумение, е отложеното влизане в сила на тази “спешна” заповед, чието прилагане на сайта на АПИ се анонсира от 23.07.2014 г. Съгласно текста й обаче, гореспоменатата заповед би следвало да влезе в сила най-рано на 22 август 2014 г. – т.е. на практика допълнителните ограничения ще бъдат валидни само максимум 25 дни, тъй като срокът на действие на заповедта е до 15 септември. В този смисъл елементът на неотложност по чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс (т.е. без спазване на някои от разпоредбите за уведомяване и участие на заинтересованите лица в производството по издаване на акта), цитиран от АПИ като основание за издаването на заповедта, е несъстоятелен.

Според Управителния съвет на АЕБТРИ, особено тревожен е и фактът, че съгласуването на заповедта от изпълнителния директор на ИА Автомобилна администрация е било извършено без никакви консултации и обсъждания с представители на сектора. Това дава и допълнително основание за безпокойство и още веднъж мотивира предприетите правни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови