Потопете се в красотата на Пампорово. Какво можем да очакваме от този зимен курорт?

OFFNews 18 декември 2022 в 13:25 1423 0

писта

Снимка pamporovo.me

Писта в Пампорово

Определено природата на България е невероятна, притежаваща множество неповторими забележителности, които могат да спрат дъха на всеки турист. Има няколко курорта, които са известни туристически дестинации не само за нас, живеещите на българска територия, но и за чужденци по целия свят, които са причина за нашата гордост. Такова отличително място, на което да осъществите своя отдих и почивка е Пампорово.

Повече информация относно Пампорово

Една от най-популярните туристически дестинации в България определено е Пампорово, намираща се в Родопите. Съчетавайки красивите планински характеристики и разнообразието на природата, което предоставя разположението му под връх Снежанка, тази дестинация е подходяща за посещение както през лятото, така и през зимата.

Когато чуете, че разположението на курорта е в планински район, най-вероятно си представяте много студена зима, която не е подходяща за обиколки на свеж въздух, особено през студените месеци. Това не е така, защото основна характеристика на климата е неговата мекота и множеството слънчеви дни, които радват посетителите дори през зимния сезон.

Красивата природа в комбинация с множеството спа хотели, места за отдих и развлечение, правят Пампорово предпочитана дестинация, особено през зимните месеци.

Пампорово през лятото

Независимо, че се определя като зимен курорт, Пампорово е отлична възможност за разходка и почивка през лятото. Връх Снежанка е отличително място, което трябва да бъде посетено, изразяващ красотата и чара на Родопите. Слави се като част от “Стоте национални туристически обекта”, които човек задължително трябва да посети, за да усети магията на планината.

Ако обичате колоезденето и сте запалени по карането на велосипеди, можете да осъществите невероятната възможност през летните месеци на годината да посетите обособения през 2012 година специализиран парк. Той е предназначен за планинско колоездене и се характеризира като най-красивия не само за България, но и за Балканския полуостров. По този начин ще можете да съчетаете приятното с полезното – ще имате възможността да разгледате планинската местност, да се запознаете с природните забележителности и едновременно с това да се движите и да наситите организма си с кислород от чистия въздух. Ако сте не просто запалени по този спорт, а давате сериозна заявка в колоезденето, можете да участвате в ежегодни международни състезания, които се организират в обособения планински вело парк.

В случай че сте отишли за релакс и развлечение, на центъра и в покрайнините ще се натъкнете на множество целогодишно работещи заведения с традиционна и автентична българска кухня. Спа хотелите разполагат с открит и закрит басейн и ще ви дадат възможност да се отдадете на заслужена почивка на свеж въздух.

Пампорово през зимата

Когато студените месеци на годината настъпят и върховете на Родопите се посипят със сняг, се увеличава драстично и посещаемостта на курорта. Силният сезон за дестинацията Пампорово започва в края на ноември месец и завършва април с пиково туристическо присъствие около Коледните празници и Нова година. Повечето хотели предлагат възможност за предварителни пакети, които включват няколко нощувки в избрана от вас стая, празнични вечери, забавления.

Можете да съчетаете екскурзията до този зимен курорт за празниците с лечебните процедури, които Спа центровете предлагат за посетители. Освен за лечебни цели, басейни и спа, оборудването ще ви накара да изпитате истинско блаженство.

Едно от най-големите постижения и представляващо за туристите от цял свят е ски пистата на този зимен курорт. Ще можете да се насладите на каране на ски, дори когато климатичните условия не предвиждат наличието на сняг, защото пистата на зимния курорт е оборудвана с изкуствен такъв за предоставяне на възможност за всички посетители да се докоснат до магията на планината и зимните спортове.

Предимството, което притежават ски пистите, е възможността както за напреднали, така и за начинаещи да опитат практикуването на този спорт. В зависимост от трудността на участъка се обособяват:

  • Лесна – дължината на този тип ски писти е около 600 метра и е обозначена със зелен цвят;
  • Средна – следващите по трудност са средните писти с дължина около 800-900 метра. Отбелязва се с червен цвят и е подходяща за напреднали в карането на ски;
  • Трудна – обозначава се с черен цвят. Този тип писти са подходящи за състезатели. Тяхната дължина възлиза на над 1000 до 2000 метра;
  • Писта за ски бягане – с дължина около 3000 метра, тези писти, обособени с жълт цвят са само за ски бегачи.

Ако сте с деца на почивка в този зимен курорт можете да се възползвате от детския ски парк, където вашите малки членове на семейството да се забавляват.

Можете да се възползвате от ски лифтовете на зимния курорт Пампорово, които могат да се резервират онлайн, както и да научите повече относно наемането на място. Вземете своята камера и заснемайте кадри от високо, докато се наслаждавате на гледките, които ще ви оставят без думи.

Забележителности в града и в близост до него

Отделете част от свободното си време, което ще прекарате в зимния курорт, като посетите околните забележителности.

Крепост “Калето” се намира на 35 км от зимния курорт и се намира на много красиво място – най-високото възвишение. Ще останете пленени от красота на гледката, откриваща се към планината.

В близост до крепостта се открива още една забележителност, което не трябва да пропускате. Известна още като най-големият феодален замък на Балканския полуостров, Агушеви конаци е разположен в село Могилица и събира туристи от цял свят със своята архитектура и величие. Началото на този замък датира от 19 век.

Широка лъка се намира на 15 километра от Пампорово и ще съжалявате, ако пропуснете да видите гледката, която местността разкрива. Величието на Родопите ще ви накара да затаите дъх и да не искате да тръгвате.

Между зимния курорт и Смолян се крие една величествена сграда, а именно манастир “Свети Панталеймон”.

Манастирският комплекс, изграден посредством дарения, притежава красива архитектура и силна енергия. Ако посещавате Пампорово през лятото в периода около 27 юли, отбийте се през манастира, където се прави курбан по случай храмовия празник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!