Плевнелиев под Шипка: По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа

Наш дълг е да пазим истински значимото и ценното – децата, семейството, Родината, Свободата.

OFFNews Последна промяна на 22 август 2015 в 21:38 10217 29

Снимка Wikimedia

Росен Плевнелиев.

Днес президентът Росен Плевнелиев взе участие в честванията в Габрово по случай 138 години от боевете при Шипка.

На площад „Възраждане“ в града държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и произнесе слово по случай годишнината от събитията на историческия връх, след което започна тържествената проверка по повод 138 години от Шипченската епопея.

Представяме ви цялото слово на президента без редакторска намеса:

138 години след епопеята на Шипка ние, благодарните потомци, отново сме тук. Тук сме, за да си припомним как в най-решителните моменти на Руско-турската освободителна война малобройните опълченски дружини и руски отряди не позволиха на Сюлейман паша да достигне Плевен. Как опълченците препречиха прохода с телата си и отбраняваха до последно свободата на България. Как със своята саможертва осветиха пътя на възроденото ни отечество.

Няма по-висок връх в българската история, няма по-ярък символ на несломимата воля за свобода на българския народ от легендарната Шипка, от тези чутовни скали, пропити с кръвта на най-достойните бранители на България.

Шипченската епопея е венецът на вековните надежди и усилия на българския народ. Пътят до нея надграждаха поколения възрожденски революционери и просветители. Шипка беше възможна, защото преди нея шепа мечтатели подпалиха Априлското въстание, защото Ботев и Левски извървяха своята голгота, защото Паисий написа своята „История…“. Най-сетне, стана възможна, защото българите дораснаха да бъдат ковачи на собствената си съдба.

Уважаеми сънародници,

Вгледайте се в избелелите снимки на ветераните опълченци. Вгледайте се в беловласите им глави, в гордата им осанка, с която носят своите опълченски униформи. В погледите им, излъчващи чувство на изпълнен дълг.

„Челото на опълченеца се обкичи с трънен венец – възкликна един летописец на Шипченската епопея – и той стана народен мъченик, който със страдания и мъки, с кръв, която опръска скалите, и със смърт, посрещната с песни, се издигна и изтръгна свободата за своята Татковина.“

Нека светлите образи на българските опълченци ни съпътстват в ежедневието като морален и житейски образец. Нека помним, че основите на Нова България са положени с воля и себеотрицание от тези скромни великани на духа и действието. Техният път е нашият път, техните завети са нашият дълг.

В ръцете ни е отговорността да съхраним паметта за героите и достойно да почитаме стореното от тях. Гордея се, че откакто съм патрон на Шипченските тържества, с усилията на Инициативния комитет и с подкрепата на мнозина българи беше възстановен Вечният огън и бяха осъществени редица инициативи, отбелязващи с уважение подвига на предците ни.

Скъпи сънародници,

Духът на опълченците е жив и ще пребъде.

Шипченската епопея показа, че и в най-трудния момент и в най-голямата криза българинът ще се изправи и ще повярва в собствените си сили. И най-тежкото робство, и най-голямата мъка не могат да ни сломят и да ни прекършат. Ние, българите, сме добри хора, със силен и борбен дух. В трудните моменти ние показваме своята духовна сила и здрави морални устои. Такъв е примерът на опълченците – горди и всеотдайни защитници на свободата и на Родината. Така действаха нашите предци – със силата на морала и човещината, когато защитаваха своите братя евреи от изпращане в лагерите на смъртта. Неслучайно един мъдър президент каза: „Българите са скромен, но достоен народ. По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа.“

Така трябва да действаме и ние, съвременните българи. Скромно, но достойно, с морал и с ценности. Нашият път е път на древен народ с мисия в бъдещето. Мисия за мир и за човешко развитие. Мисия за модерна и просветена България.

Нашият идеал е идеалът на Левски за чиста и свята република. Нашата цел е изграждане на демократична правова държава и социалноотговорна икономика.

Нашият път е европейският. Наш дълг е да покажем, че българите са добри хора, но имат сила и борбен дух, а в трудните моменти са сплотени и силни.

Да покажем, че България е прекрасна страна, в която успехът може да съпроводи всеки, който работи усърдно и е верен на човешките добродетели.

Нашето поколение има морални сили и задължение да изгради една справедлива и просперираща България.

Наш дълг е да пазим истински значимото и ценното – децата, семейството, Родината, Свободата.

Поклон пред паметта и подвига на героите!

Да живее България!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.08 2015 в 22:47

Бедни, но морални....
Може, но ако го виждаме в някой от управляващите.
Но основната цел на политическата пасмина е далаверите
с пари и имоти, вкл. съпартийците на президента.
Така тези призиви остават прах в очите на народа,
нищо различно от лозунгите на партийците от Татово време
за равенство и комунизъм.

23.08 2015 в 21:41

Да. Бедността е най-страшния порок, както са забелязали още древните. Но оставен на спокойствие, бедния в крайна сметка ще си стъпи на краката, а моралния изрод - никога. И понеже в днешно време моралното извращение е цел и признак на успех, то работата ни наистина е лоша ...

23.08 2015 в 21:04

ПО-добре икономическа криза отколкото морална.... Много не компетентно изказване.Или по-точно за оправдаване на управлението на ГЕРБ което постоянно държи България в икономическа криза.Че икономическата криза която е майка бедността е източник на всички пороци.Още древните гърци са казали че никога един беден човек не може да има достойнство и благородство.Бедността поражда лошо отношение към млади стари болни и онеправдани.Бедността е източник на кражби проституция лошо образование лоша култура лошо здравеопазване емиграция на младите и перспективни хора. И още какви ли не беди следват от икономическата криза. Така че това изказване и пълна лъжа.

23.08 2015 в 18:22

Ми, явно в три минутно безсмислено дрънкане на клишета, евротъпаците виждат разобличение на нещо си:)))
Макар че аз виждам само дълбока ораторска безпомощност, и тежка непочтенност.

23.08 2015 в 17:43

Как? като мълчи и не обелва дума?
Егати "изобличението"!
Вие на свирката сигурно викате "як секс" и се имате за по-големи Казанова. А то какво било - обикновени смучещи третополови еврогейтаци!

23.08 2015 в 17:15

Историческите лъжи на имперска Русия, за Освобождение, Братство и Славянство са изобличавани от Президента, а това явно не се харесва от държанките на Кремъл.

23.08 2015 в 16:14

Бе, и най-голямото не е, просто е част от миманса, без който големите предатели няма да успеят да си свършат работата.

23.08 2015 в 16:01

Този жалък ''президент" е най-голямото нещастие за България.

23.08 2015 в 14:12

Така го чувства...По-добре липса на морал и вила на Халкидики, отколкото чиста съвест и боксониера.

23.08 2015 в 11:49

Не разбирам само това за икономическата криза . Този идиот изпълзял като охлюв на върха откъде знае кое е по-добре и какво искат българите ? А на тъпите русофили ще задам един тъп въпрос със лесен отговор: Имат ли те някаква вина или заслуга за случилото се на този връх. Ако нямат нито вина нито заслуга , защо приписват такава на руснаците и Русия? А съвременна Турция и турците имат ли вина или заслуга за Турското робство? И още един въпрос? Откъде се знае ,че войната е освободителна ,а не война между две империи? Защо днес наричат сепаратисти и терористи кюрдите ,които искат своя държава , а нашите борци за независимост -герои.