Платформата за е-дневници ''Школо'' бе продадена на чужд инвеститор. Какво значи това

Десислава Колева 17 януари 2024 в 14:02 8680 0

Школо

Снимка shkolo.bg

Shkolo.bg онлайн платформата, която дигитализира образованието в България стана собственост на великобританска компания

Най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания "Джунипър Едюкейшън" (Juniper Education) придоби "Школо" - платформата за електронните дневници в българските училища. 

Това стана ясно от публикация на "Школо" ООД сайта на компанията, която гласи:

"С радост съобщаваме, че се присъединяваме към "Джунипър Едюкейшън" (Juniper Education) - най-широкобхватния доставчик на образователен софтуер и услуги за училищата във Великобритания! Juniper предоставя интегрирани решения за класната стая, администрацията, управление на човешките ресурси и ангажирането на родителите към образователния процес с помощта на технологии и експертиза в образованието на над 14 000 британски училища."

Във връзка с придобиването на "Школо" от "Джунипър Едюкейшън", компанията побърза да успокои потребителите, че защитата на личните данни на учениците остава в сила, а тяхната обработка ще продължава да се реализира при пълно спазване на българското законодателство и европейските регламенти.

Притеснения от страна на учители, родители и директори обаче са налице.  Директорът на 119-о СУ Диян Стаматов коментира във "Фейсбук" промяната на собствеността на "Школо". В публикацията си той откроява редица въпроси, които възникват, наред с притесненията си, че няма достатъчно добра алтернатива на образователната платформа, която да я замести при нужда.

"Един успешен български продукт, разпознаваем от директори, учители, ученици и родители в цялата страна продължава напред своето развитие, но в чужди ръце.

Кое налага необходимостта “Школо” да се продаде на чужда компания?

Беше ли оценен продуктът на “Школо” на българския пазар?

Какви ще са последиците за българското образование от преминаването на “Школо” на английския пазар?

Мисля, че всеки може да даде отговор на тези въпроси, а и да повдигне свои такива.

Истината е, че, ако електронният дневник, който създаде “Школо” напусне изцяло българския пазар, най-добрата алтернатива, която да го замести ще са познатите до болка хартиени дневници.

За творението НЕИСПУО… по-добре нито дума", пише Стаматов.

„Школо“ (Shkolo.bg) е онлайн платформата, която дигитализира доскорошните хартиени дневници в училищата. Тя работи в сътрудничество с МОН.

Компанията "Школо" е основана Любомир Ваньов, Мирослав Джоканов, Симеон Предов и Александър Стоянов. През 2016 г. е изграден цялостният софтуер, който да отговори на образователните нужди на българската образователна система, а първата му версия влиза в употреба едва година по-късно през 2017 г. Днес Shkolo се използва от над 1700 образователни институции у нас.

Мисията на Shkolo основателите дефинират в три точки: 

  • Намаляване на бюрократичните и административни процеси в училищата чрез автоматизация.
  • Ангажиране на родителите към образователно-възпитателния процес чрез подобряване на комуникацията, известяване в реално време с приложения за смартфони iOS и Android и др.
  • Ангажиране на учениците – възпитаване на технологична култура сред подрастващите, адекватна на модерните тенденции в съвременния свят. Внедряване на нови методи на обучение като образователни игри. Обратна връзка от учениците за учителите и поставените от тях задачи.

Любопитен факт е, че благодарение на образователната платформа Shkolo.bg България се нарежда сред четирите държави в ЕС, които имат училища, работещи само и единствено на електронен дневник и имат електронни бележници за ученици и родители. Всъщност дори в световен мащаб държавите, които са успели да дигитализират образователния си сектор, са единици – Англия, Естония, Индия (частично), Русия, САЩ и Финландия.

В онлайн платформата се нанасят оценки и отсъствия на учениците, качват се домашни и задачи, а служи и за комуникация на учители и директори с родителите и учениците. Платформата наскоро бе обогатена и с образователни материали и курсове.

Тъй като от създаването си досега "Школо" е частна инициатива, тя не е ултимативно без алтернатива за българските училища. Те обаче масово я ползват срещу платен абонамент, тъй като предлага удобно и бързо обслужване и голяма палитра от възможности.

Макар доскорошните собственици на "Школо" да успокояват, че дейността няма да бъде засегната, а данните на учениците ще са защитени както досега, МОН изглежда има опасения по този въпрос. Днес министерството обяви, че сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая. Ведомството допълва, че не е било осведомено за продажбата на платформата.

МОН към момента няма договорни отношения с „Школо“, но много от българските училища са техен клиент. С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая. Вече е изпратено и писмо до компанията с искане незабавно да предостави цялата налична информация, а заедно с това са сезирани и компетентните органи.

Случаят е показателен, че е целесъобразно използването на услугата електронен дневник към държавната система – НЕИСПУО. Към момента над 830 образователни институции работят с нея, пишат от МОН в съобщение до медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!