Още три незаконни сгради в Сараите на Вълка край язовир Искър

Ивайла Сопотенска 29 юни 2021 в 14:33 6744 1

Още три масивни незаконни постройки са открити при проверка в държавно ловно стопанство "Искър", заяви в тв предаването "Алтернативата" директорът на Изпълнителна агенция по горите Александър Дунчев.

Преди дни бе издадена заповед за събаряне на друга незаконна сграда с размерите на прогимназия край големия водоем, за която също няма документи. Имотът е в местността „Авала“, яз. „Искър, на територията на ТП „Държавно ловно стопанство „Искър“ и се свързва с фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка.

За скандалният строеж пръв алармира Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и кандидат за народен представител от "Демократична България". През 2020 г. за нерегламентирания хотел беше направена проверка на ловно стопанство "Искър" в Пасарел, а аграрното министерство и ДНСК установиха, че строежът е незаконен и липсват строителни документи.

След издадените констативни протоколи от кмета на район "Панчарево", на 17 юни тази година главният архитект на София издаде заповед за премахване на градежа.

"Вчера са открити още три сгради, за които липсват всякакви документи. Това са чисто нова голяма стопанска сграда с площ над 1000 кв. м., свинарник, в който са отглеждани 4-5 прасета, както и още няколко прилежащи постройки", заяви Дунчев в предаването "Алтернативата".

Според него нарушението е изключително нагло и тези постройки, в които са инвестирани милиони, не фигурират абсолютно никъде в документацията, с която разполага ловното стопанство. 

Строежът на сградите е спрян със заповед на директора на ловното стопанство Мирослав Джупаров и след представените данни от агроминистъра зависи да се потърси отговорност и договорът за съвместна дейност да бъде прекратен.

Дунчев посочи, че по отношение на опазването на дивеча, договорът за стопанисване на ловното стопанство с компанията на Вълка "Био майнинг", е изряден.

"Може би един от най-изрядните договори и най-изрядните частни партньори по отношение на опазването на дивеча, по отношение на инвестицията в биотехнически съоръжения за подобряване популацията на дивеча, но по отношение на своеволията като това строителство, това е може би най-бруталното стопанство в България, където са налети милиони", каза шефът на агенцията по горите.

По думите му триетажният палат край красивия язовир е бил представен като ремонт на едноетажна сграда, а прилежащият басейн се водел работилница. При проведената ревизия на ловното стопанство е открита и истинската сграда на друго място в стопанството, но тя също няма кадастрални номера и документи.

„Ние днес установихме тези изключително скандални нарушения, с които дадохме картбланш на министъра да потърси начин как да се възстанови справедливостта и как да се защити интереса на ловното стопанство и на горското предприятие, тъй като реално под предлог, че се осъществява стопански договор някой си строи и си налива милиони по абсолютно непрозрачен начин с абсолютно неясно каква цел“, обясни Дунчев.

Според него съдействието за незаконните строежи надали идва от страна на районната община. Той определи кмета на „Панчарево“ Николай Гюров като „един от най-смелите хора в България“, заради това, че е имал куража да издаде констативния протокол за незаконните сгради.

Шефът на агенцията по горите поздрави и кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков за издаването на заповед за премахване на постройките. Дунчев подчерта, че дали става дума за незаконна барака или триетажен палат, Законът за устройството на територията трябва да се прилага по еднакъв начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови