Проверяващите не откриха документи за строежа на хотелския комплекс в ловно стопанство Искър

OFFNews 17 август 2020 в 10:47 3563 0

Хотелският комплекс, който се строи на територията на ловно стопанство "Искър" в Пасарел, е незаконен - липсват строителни документи. Това е установила проверка на аграрното министерство и ДНСК, възложена от Върховната административна прокуратура.

За нерегламентиран строеж на хотелски комплекс на бизнесмена Румен Гайтански в Държавно ловно стопанство "Искър" сигнализира Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и общински съветник в София от "Демократична България", в началото на август. 

Според Панев липсва информация за търг за привличане на частни фирми в ловното стопанство. Единствените документи за конкурс за съвместна дейност със стопанството са на фирмата на Гайтански "Био Майнинг" и са от 2013 г. от кабинета "Орешарски". "Био Майнинг" е акционерна фирма и Гайтански се е декларирал, като действителен собственик, показа справка на OFFNews в Търговския регистър.

Именно по тази публикация се е сезирала ВАП и е образувала преписка за строежа на хотелски комплекс върху държавна гора.

По време на проверката на място, извършена от МЗХГ, е установено, че сградата е на груб строеж, има покрив, стоманобетонова монолитна конструкция на два етажа. Но дружеството не е представило документи за строежа.

Дружеството не е изпълнило и поетия ангажимент за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил конкурса. По време на одита е предоставено писмо от 12.08.2020 г. до председателя на Управителния съвет на ЮЗДП ДП, в което изпълнителният директор на дружеството предлага УС на ЮЗДП ДП да вземе решение за приемане на натрупаните от 2016 г. до момента, но невнесени парични средства в размер на 600 000 лв., за да започне ново инвестиционно намерение (извършване на ремонтни дейности на ДМА и/или строителство на нови ДМА, и/или закупуване на ДМА, свързани с ловностопанската дейност на ТП „ДГС Искър“). В договора не се включват строително-монтажни работи по изграждане на ловни бази.

Във ВАП е постъпил доклад от проверка, извършена от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), който също сочи за липса на документи за строежа, както и на данни за одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж в поземлен имот в Пасарел, район „Панчарево“.

При извършената проверка на място, от служители на ДНСК е съставен констативен акт, придружен със снимков материал, от който е видно, че в непосредствена близост до съществуваща сграда „Ловен дом“ е изпълнена сграда на етап „груб строеж. Строежът не е ограден със строителна ограда, няма информационна табела и не е обезопасен. Не са представени строителни книжа и документи, както и актове и протоколи по време на строителството, съставени по реда на Наредба № 3 от 31 юли 2003г., относими към изпълнението на строежа. Изградена е бетонова ограда, за която също не са представени строителни книжа.

ДНСК е сезирала кмета на район „Панчарево“ да извърши подробна проверка и в зависимост от резултатите да се предприемат съответните действия по реда на ЗУТ. При установени нарушения на нормативната уредба по устройство на територията да бъдат образувани административни производства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!