Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Омбудсманът иска забрана за събиране на дългове от колекторски фирми

OFFNews 22 декември 2015 в 15:34 5539 2

Мая Манолова

Снимка БГНЕС, архив

Мая Манолова, национален омбудсман

Националният омбудсман Мая Манолова иска забрана на възможността за събиране на дългове от дружествата, които извършват обществени услуги, чрез колекторски фирми. Тази практика води до абсурдната ситуация дългът към дружество монополист да нараства десетки пъти, без длъжникът да може да оспори начислените му лихви и такси при усложнената процедура по преминаването на дълга през колектор, арбитражен съд, частен съдебен изпълнител.

Манолова заяви пред Нова тв, че в момента обсъжда с юристите си възможностите за промяна в специалните закони, която да забрани дружествата, извършващи обществени услуги, да прибягват до колекторски фирми за събиране на дългове.

Такива са "Софийска вода", "Топлофикация", енергоразпределителните дружества, мобилните оператори, извършващите пощенски услуги, уточни Манолова.

"Така или иначе, част от тях са монополисти на пазара. Ясно е, че няма как да си купувате вода от друг, освен от "Софийска вода". Когато сте поставени при определени условия, е задължително дружеството, което ви предлага услугата, да се държи коректно с вас. Всъщност, това е истинският проблем - тоталното неуважение, пренебрегване, високомерно и нагло отношение от страна на монополните дружества. Какво означава един твой контрагент, който не ти се е издължил с 5 лева от 2006 година, ти да го дадеш на събирач на дългове?", каза тя и даде пример с проблем, възникнал при работата на "Софийска вода".

Смяната на информационната система на дружеството беше съпътствана с множество грешки във фактурите.

Гражданите поискаха извънредни отчети и доказаха, че не дължат увеличените суми, но въпреки това "Софийска вода" изпраща писмо до длъжника, в което го уведомява, че дължи високата сума, като го заплашва, че ако не се издължи в срок, ще използва колекторски фирми, с които има сключени договори, възмути се Манолова.

"Да бъдат така добри - имат достатъчно раздути отдели, кол центрове, юристи, нека поне те си организират събирането на дъговете. Още повече, че в една голяма част от случаите хората биха си платили, ако бяха надлежно уведомени. Какво означава един мобилен оператор да не може да си събере дълг от 2006 година?"

Смятам в най-кратки срокове да се справя с тези проблеми. С най-фрапантните своеволия, които си позволяват тези дружества, обеща омбудсманът.

Тя коментира и случая, при който кв. Люлин в София беше оставен без ток близо едно денонощие:

"Смятам да отправя една препоръка към общите условия на ЧЕЗ, защото там е записано, че можеш да търсиш обезщетение само когато електрозахранването ти е прекъснато за повече от 24 часа и само в случаите, когато това е по вина на дружеството. Добре, ако 23 часа Вие сте без ток или 23 часа и половина вие не можете да търсите обезщетение?".

Няма да ги оставя на мира, закани се Манолова.

Тя не подмина и темата за промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

"Вчера внесох жалба в Конституционния съд, с която искам да бъдат отменени текстовете в Закона за акцизите и данъчните складове, които поставят в по-неблагоприятен режим собствениците на малки обекти за дестилация от големите винпроми, производители. Това не е за казаните, а за нарушаването на правата на малките и различното им третиране спрямо големите. Какво означава на един малък обект да му забраниш да дестилира от 1 януари от 30 юни, а на един голям винпром през същия период да не му го забраняваш? С какво е по-различна работата на малкия от големия?

Малките не произвеждат. Малките вършат услуга на хората, които не могат да си купят скъпата ракия от винпромите и си варят такава собствено производство от собствени плодове или от купени в количество до 30 литра. Ще го атакувам заради това, че е нарушен принципът на българската конституция за създаване на еднакви правни условия на производители, които извършват еднаква или сходна дейност. По нищо не се различава дейността на малките от по-големите и не трябва малките да бъдат санкционирани по този начин без ясен мотив.

С какво ще се повиши събираемостта и как се подобрява контролът, ако забраниш дейността за половината от календарната година? Аз не мисля, че по този начин ще се напълни хазната. Просто ще се разчисти теренът, за да няма конкуренция от малките и ще се създаде огромен проблем на българските граждани. Това е традиционна дейност. Аз имам 1000 подписа с молба да подам такова искане и имам десетки обаждания от хора, които просто искат да си сварят ракията. Мисля, че това е справедливо. Държавата до там ли стигна, че да посегне на една традиционна дейност, задушавайки малките производители?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!