Обявиха лауреатите на Националната младежка награда за проявено благородство за 2018 г.

OFFNews 07 юни 2018 в 08:18 1973 0

Вече са ясни тазгодишните лауреати на Националната младежка награда за проявено благородство и доблест за 2018 г. 

Наградата е учредена през 2017 г., за да отличи по специален начин благородството, сътворено от деца и млади хора и за
да подчертае доблестта, която младите в България носят и разпространяват.

Учредители на наградата са фондация „Фехтовална Академия Васил Етрополски“, Малтийски орден – България, фондация “Българска памет – братя Диневи, Офелия Кънева, Янко Кръндаров, Васил Етрополски и Държавна агенция за закрила на детето.

За номинирането на първите лауреати са направени допитвания до общественици, социално-ангажирани представители на бизнеса, представители на местната и централна власт, доставчици на социални услуги, представители на медиите и млади хора.

Годишната церемония по награждаването се домакинства от Симеон Сакскобургготски и ще се проведе в резиденция Врана на 11 юни. 

Ето кои са 19-те лауреата на 2018 г.:

1. Мартин Кръстев

15-годишният Мартин Кръстев от Балчик е инициатор на детския фестивал „Пясъчни творения”, който събира деца от различни градове и държави, които обичат да творят. Целите на фестивала са децата да работят сред природата, с естествени материали, и да разкрият своя талант. 

Тази година предстои фестивалът да се проведе за трети пореден път. Той допринася за културния живот в Балчик като утвърждава и защитава прозвището на общината - Фестивален град на Балканите.

2. Галя Ангелова

16-годишната Галя Ангелова започва да тренира вдигане на тежести в местния клуб „Самсон“ през 2012 г., с
когото печели множество регионални и национални медали. По време на състезание в гр. Сливен, талантът на момичето е забелязан от треньора на Националния отбор на България по вдигане на тежести и въпреки крехката си възраст, в края на 2012 г., Галя Шатова вече е част от отбора.

През септември 2016 г. Галя спечели три златни медала за България на Европейско първенство по вдигане на тежести за кадети и кадетки, проведено в Полша. Девойката, която тогава беше едва на 15 г., грабна титлата в категория до 58 кг с три първи места – в изхвърлянето със 78 кг, в изтласкването с 90 кг и в двубоя.

3. Симона Илиева 

Тя е ученичка в IV клас на СУ „д-р Петър Берон“ в Чревен бряг, с класен ръководител Красимира Манева. Симона се отнася с разбиране към проблемите на различните деца. Тя създава силна емоционална връзка със съученик с особени потребности, който е бил игнориран от децата в класа. Съумява с личен пример да промени мнението на съучениците си, след което те го приемат като един от тях.

В последствие детето е преместено в социален център в гр. Луковит, но Симона ежемесечно инициира срещи с него и с помощта на родителите си редовно го посещава, носейки му различни подаръци.

4. Златомира Владимирова

Тя е ученичка в V клас на СУ „д-р Петър Берон“ в Чревен бряг. Златомира организира дарителска акция в подкрепа на свои съученици в нужда от село Реселец. Тя също така е инициатор на Акцията акция „Мартеница за всяко дете“ в малките населени места на Червен бряг. Златомира е един от доброволците на Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания в града. 

5. Камелия Христова

Камелия е ученичка в 5 клас на СУ „д-р Петър Берон“ в Чревен бряг. Тя изработва произведения на изкуството с подкрепата на служителите на Център за обществена подкрепа – Червен бряг, които подарява на деца в неравностойноположение.

Като един от участниците в Доброволчески лагер 2017 г., проведен в град Карлово, се заразява с идеята да създава нови приятелства и така става един от най-активните двигатели на местната инициатива „Книга подари и приятел мой бъди“ в Червен бряг.

6. Ивайла Петрова

Ивайла намира своето семейство в лицето на екипа на Център за настаняване от семеен тип за деца в Драгоман. Сама организира благотворителни инициативи за събиране на средства за подпомагане на онкоболни деца в града. Тя активно подпомага останалите деца в Центъра да се включват в доброволчески инициативи и кампании, да посещават редовно училище и да бъдат старателни. Ивайла участва в 3 национални и десетки местни и регионални кампании в името на доброто и децата само в рамките на 2017 г.

7. Димитър Матеев

Активно и с много ентусиазъм създава и участва в инициативи със социална насоченост и обществена значимост в малкия град Левски и общността. Благотворителните каузи за деца в неравностойно социално положение са част от приоритетните инициативи, организирани от него. Пример за реализиране на такава инициатива е Благотворителен концерт под мотото „Заедно творим добро”. Концертът събира на една сцена деца от училището и социалните услуги в града, като цели да набере средства за подпомагане на талантливи деца и деца в неравностойно положение. Концертът е подкрепен активно от Кмета на община Левски – Любка Александрова и от местния бизнес.

8. Галя Иванова

Галя работи активно в подготовка и реализиране на доброволчески лагер в град Левски, чрез който успешно се подкрепя социалното включване на децата от различни рискови групи. Събитието успешно обединява деца и младежи от цялата страна, като демонстрира алтернативи пред тях, представяйки идеята за доброволчеството.

Галя е член на Ученическия парламент, доброволец в Център за настаняване от семеен тип за деца – Левски и активен участник в инициативи със социална насоченост и обществена значимост.

9. Денис Костова

Инициатор и активен участник в откриването на първата в региона „Библиотека на открито” - в гр. Левски. Събитието обедини деца от различни етноси и възрасти, с различно социално положение, които заедни решиха да провокират възрастните в своя град с интерес към четенето. Изготвиха макети на къщички за четене, които след това заедно изработиха.

10. Христо Методиев

Активен участник и инициатор на коледни и великденски базари в подкрепа на децатаот Център за настаняване от семеен тип в Левски. Като доброволец на Центъра, Христо прекарва голяма част от личното си време в подпомагане на децата за участие в
извънкласни дейности и инициативи.

11. Давид Давидов

Давид е ученик в ХХII клас и през свободното си време също така работи с деца със специални образователни потребности. Той дългогодишен доброволец на Регионална библиотека „проф. Беню Цонев“ в Ловеч. Давид е о сновен двигател на инициативите „Забавно лято“ и „Лятна читалня“. Организатор и водещ на благотворителния концерт „Аз съм част от този свят! Аз мога! Повярвай в мен!“. Също така организатор на кампанията „Коледа за всяко дете“, в която подпомага набирането на средства и раздаването на подаръци за 50 деца от Ловеч.

12. Калояна и Ивайло Налбантови 

Като доброволци на Центъра за обществена подкрепа в Първомай, Калояна и Ивайлоса детските лица на Доброволческата програма на "Соник Старт" в региона, участвайки в десетки публични събития в подкрепа на социално значими каузи. Работят активно с деца в неравностойно положение и с младежи и възрастни в нужда от социално подпомагане в град Първомай. Калояна и Ивайло вярват, че всяко усилие за равния старт на децата в България си струва и трябва да бъде отдавано ежедневно.

13. Денислава Колева

Денислава активно се включва в младежки проекти и инициативи както в страната, така и в чужбина. Член е на Клуба по равнопоставеност на половете и през 2017 година участва в проект „Момичета днес - лидери утре”, проучване за жените във властта на България. 

Младежки информационен център - Карлово я отличава като Доброволец на 2017 за това, че сама инициира събитието „Раздвижи се Карлово”.

14. Катерина Димитрова 

Тя е активен доброволец към Младежки информационен център - Карлово. Има участие в отбелязването на Деня на Европа с изграждането на „Мост на влюбените” и „Алея на пролетта”. 

Катерина е отлична ученичка в СОУ „Васил Левски” в Карлово, водеща на училищни представления и постановки, както и член е на Клуба по равнопоставеност на половете.

15. Ива Венкова

Ива е ученичка в СУ „Иван Момчилов“ град в Елена. През изминалите четири години тя е в центъра на всяко събитие с благотворителна цел, провеждано в града. Ива участва в събиране на хранителни продукти и запазени дрехи в навечерието на Коледа, посещение по домовете на деца с увреждания и с нисък социален статус, в множество благотворителни базари за болни деца и млади хора. Тя е отличена със специална грамота от кмета на Община Елена за активната си дейност в поощряването и привличането на млади хора в благотворителни каузи.

16. Николета Савова

Николета Савова е ученичка в СУ „Иван Момчилов“ в град Елена и традиционно е инициатор и основен участник в организирането на благотворителни концерти и театрални постановки в града, в мащабни общински събития, в т.ч. празника на града, празника на меда и празника на еленския бут.

17. Иво Христов

Иво започва да пише на 14 г. и вече има издадени пет книги, вдъхновени от живота – с хубавото и с лошото. Едно изречение от представянето на последната му книга „Отломки от минал живот“ можеби казва повече за творчеството му от всяка рецензия: „за отказа да се примириш и да
намериш брод пред пустошта“.

18. Дуйгу Реджеб

Дуйгу вярва, че доброто трябва да се направи на време. Тя е радостта в живота на възрастните хора от Алфатар. Ежедневно полага грижи за онкоболни възрастни – пазарува, разказва им истории, купува лекарствата им. Дуйгу организира мащабна акция за подпомагане на свой онкоболен съученик Мирослав.

19. Александра Тенева

Александра обича да спортува, да рисува и да се разхожда на открито – като повечето млади хора на нейната възраст. Включва се в инициативата „Деца помагат на деца“, за да докаже на местната общност в Бургас, че всички деца заслужават равни шансове и права, за да израснат щастливи. Вярва, че по този начин доказва, че с общи усилия всичко е възможно. В продължение на една учебна година Александра прекарва свободното си време с деца от социални центрове в Бургас, за да ги стимулира да учат и да бъдат по-мотивирани граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови