Нов закон в стари одежди: МВР на път да провали важен проект от престараване

Юлиан Христов 01 септември 2017 в 13:01 6939 0

МВР се престара: Прокарва нов закон със становища от стар

От бързане и престараване да бъде прокаран новият Закон за частната охранителна дейност (ЗОЧД) висши чиновници в МВР са направили сериозен гаф, от което законопроектът може да падне - част от становищата на браншовите организации са взети от стар законопроект за частните охранители, който не стигна до пленарна зала.

За това алармираха от Българската стопанска камара, Индустриален клъстер "Сигурност" и още няколко организации, работещи в сферата на охранителната дейност.

Според тях законопроектът е внесен в парламента в пълно процесуално нарушение на Закона за нормативните актове (ЗНА), като не е обявен за обществено обсъждане, а в становищата към него са буквално копирани становища от стария законопроект, който така и не стигна до парламента. Става въпрос за становища на стопанската камара, клъстера и Съюза на Фирмите за охрана и сигурност (СФОС), както и на фирма „СОТ-Сигнално охранителна техника“ ЕООД.

"Същите обаче не са давали становища по този Законопроект, а по ЗИД на ЗЧОД със сигнатура на НС № 654-01-62/ 24.04.2016 г.", се посочва в становище на клъстера до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента и шефовете на парламентарни групи.

Това на практика означава, че тези организации не са търсени за становище по законопроекта, а оттам е нарушено и изискването за подлагането на обществено обсъждане.

От становището става ясно, че това не е единственото нарушение на законодателството. Проектът на закона е внесен без липса на оценка за въздействието на законопроекта, въпреки че вносителите са посочили, че такава не се изисква, тъй като не се регулиран отношения с прилагането на европейското право. От клъстера обаче са категорични, че това не е така, тъй като частната охранителна дейност е регламентирана в няколко важни документа: Договора за функциониране на ЕС (ДФЕС), Конвенция № 87 на Международната организация на труда, директивите, свързани с прилагането на ДФЕС, Директивата за услугите, релевантното законодателство, свързано с търговските дружества на територията на ЕС, както и съдебна практика на Европейския съд.

Точно това налага да има оценка на въздействието, смятат браншовите организации.

В същото време законопроектът е в разрез с европейското законодателство в областта на конкуренцията и с това, че се въвеждат дискриминационни мерки във вътрешния пазар. С него не се намалява административната тежест, каквито амбиции заяви правителството. 

В законопроекта е заложено конституционно нарушение, което касае регулирането на дейности от държавата. Законът регулира стопански отношения, каквито са услугите за частна охранителна дейност, а това е недопустимо, тъй като се нарушава правото за еднакви условия за стопанска дейност, предотвратяване злоупотреба с монополно положение, нелоялна конкуренция и защита на потребителя.

По този начин ще се наруши равнопоставеността между частните охранителни фирми. Вменяват се и нови тежести за бизнеса. Нарушават се и правата на сдружаване, и за извършване на търговска дейност. Проектът изисква, ако частните охранители не членуват в браншова организация, лицензът им ще бъде отнет. 

Новият проект на закон е своеобразно продължение на идеята "полицай във всяко село", в която второто правителство на Бойко Борисов се провали. Идеята беше възродена и при третия кабинет на ГЕРБ и Обединените патриоти, но беше намерена вратичка през закона за частните охранители. 

От изказвания до момента на шефа на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов става ясно, че с новия закон се цели да се мобилизира ресурсът на частните охранителни фирми в борбата с битовата престъпност. Именно несправянето с битовата престъпност в малките населени места доведе до идеята за полицай във всяко село, която второто правителство на Бойко Борисов лансира преди да подаде оставка. Тогава в бяха отпуснати 7 млн. лева за борба с битовата престъпност.

През 2016 г. МВР предложи Закон за частната охранителна дейност, който обаче не стигна до гласуване. С текстовете беше въведен изискването за регистър "Видеонаблюдение", в който трябва да се съхраняват записите от камерите на частните охранителни дружества.

Със закона се въвеждаше и задължителното изискване за членство на охранителните фирми в професионално сдружение. Лицензът на охранителите ще се отнема, ако търговецът не удостовери, че е член на сдружение за частна охранителна дейност или ако е прекратил членството си за по-дълго време.

Тогава също бяха предвидени нови видове охрана и беше предвидено МВР да следи за техническото оборудване, автомобилите и персонала, който трябва да притежава необходимата професионална квалификация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!