Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нивото на Дунав в България се покачва критично до дни

Броят на жертвите достига 50, цели села са изтрити от картата

OFFNews 19 май 2014 в 11:58 8889 1

Снимка BETAPHOTO/MUP SRBIJE/EV

Очаква се до дни нивото на река Дунав в българския участък да се повиши до критичните стойности.

Това заяви директоът на Агенцията за проучване и поддържане на реката - Русе Георги Георгиев пред агенция "Фокус".

"В момента ече сме в диапазона на високите води на Дунав в българския участък и навлизаме в следващата фаза много високи води. Обстановката е малко по-спокойна заради отчетения от вчера лек спад на реката в района на Ново село, Видин и Лом, но покачването започва отново от същите места, заради очаквана вълна, която се влива от долината на река Сава в Дунав.

От Средния Дунав също преминава една вълна, която идва, така че в следващите дни сме под напрежение, очакваме да продължи покачването на реката в целия участък и да се доближим до критични стойности”, заяви Георги Георгиев.

Засега няма опасност от заливане на населени места, освен разлива в района на пристанище Лом.

"Там терасата е ниска и беше залята градската градинка, има опасност да бъде залята ниската част на Никопол около пристанището. Надолу към Русе, Силистра нямаме такива критични места”, уточни Георгиев.

Притесненията идват преди всичко от състоянието на укрепителната дига, която е от земно- насипен тип и която е много е стара.

Стопаните на дигата от „Напоителни системи” са предупредени да имат готовност за укрепване на дигата с чували с пясък и други подръчни материали.

В една от дигите има дупки от язовци и къртици и при високи води точно там се оказват слабите места, каза още той.

Ако нивото се вдигне още, а то вече е стигнало до дигите, ще има опасност от скъсване в определени места, ако съоръжението не е добре стопанисвано и укрепвано.

Бедствието

Броят на жертвите от наводненията достига 50.

Под вода са 23 000 кв. км. в Източна Хърватия, Босна и Херцеговина и Сърбия.

В Хърватия загинаха двама души, а двама се водят за изчезнали.

В Босна и Херцеговина броят на жертвите достигна 27 души, а в Сърбия – 17.

В Чехия и Полша дъждовете също повишиха нивото на реките. В Чехия стихията взе две жертви.

Провежда се евакуация на населението в Сремска Митровица.

Заради поддаването на укрепленията по река Сава в Хърватия, реката преля и ако не бъдат поставени насипи в областта на Босут-Кузмин, всичко което е построено в Сремска Митровица, може да бъде срутено.

25 070 души са евакуирани в Сърбия заради наводненията. 7800 души са евакуирани на територията на Обреновац. От МВР са съобщили,че засега няма засегнати ТЕЦ-ове в района. Особено трудна е ситуацията в Крупня, Сремска Рача и Ямен.

Досега са потвърдени 17 жертви, от които 12 са в Обреновац.

Рязкото повишаване на нивото на река Сава в Сърбия може да наруши работата на най-голямата водна електростанция в страната „Никола Тесла”.

В Белград вече не вали, но има сериозни опасения, че в Сава ще нахлуе приливна вълна от Босна и Херцеговина и Хърватия.

В Босна и Херцеговина много домове са погребани под свлачища, обширни територии се намират под вода.

Спасители от 17 страни, включително България, участват в акцията по спасяване на засегнати от наводненията в Сърбия.

Русия изпрати хуманитарна помощ. Хеликоптери са пристигнали от Германия, Швейцария, Беларус и Македония. Очаква се да пристигне и самолет с хуманитарна помощ от ООН.

Наводненията в Босна и Херцеговина активираха над 2000 свлачища. Села в Земунско-добойския кантон са изтрити от лицето на земята.

Любителска снимка в интернет показва село Шеричи край Земун, където се вижда как свлачищото е срутило къщите в селото, посочва изданието.

Нивото на водите на река Висла при полския град Сандомиеж е критично високо и е достигнало точката, при която трябва да бъде обявена тревога.

Извънредно положение заради наводненията и покачването на нивото на реките е обявено в общините: Поланиец, Иваниска, Бейшче, Опатовиец, Ожарув. За справяне с бедственото положение работят над 200 полицаи, а още 200 полицаи и 170 войници са в пълна готовност за оказване на помощ при необходимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!