На перничани им дойде до гуша, искат оставки, съд и присъди за виновните

OFFNews 29 декември 2019 в 04:09 3550 3

Снимка OFFNews

Кошмарът с водната криза в Перник очевидно извади от равновесие потърпевшите хора и освен молебена за вода, насрочен за днес, те поставят и конкретни искания към властите. И са категорични: Оставки, съд и присъди за всички ръководни длъжностни лица, отговорни за хуманитарната криза и екологичната катастрофа.

Това е единодушната позиция на перничани, подложени на нечовешкия режим на водоподаването и на всички негативни последствия от това. И още: незабавно отстраняване на министрите на МРРБ, МОСВ и техните ресорни заместници. Надеждата им е, че с подобни кадрови промени и възмездие проблемът ще бъде решен, но дали.

Ето исканията и предложенията на жителите на Перник, публикувани от Инициативния комитет във Фейсбук:

1. Да се търси отговорност от всички длъжностни лица, довели със своите действия или бездействие до хуманитарната криза в Перник. ОСТАВКИ, СЪД и ПРИСЪДИ на всички ръководни длъжностни лица, отговорни за хуманитарната криза и екологичната катастрофа. Незабавно отстраняване на министрите на МРРБ, МОСВ и техните ресорни заместници.

2. „Не!“ на увеличението на цената на водата – да се наложи мораториум за община Перник.

3. Спешно да бъде избран нов управител на „В и К“ ООД – Перник.
-Да бъдат редуцирани сметките за вода на гражданите до обичайните сметки, получавани от домакинствата през летните месеци, предвид въздуха по тръбите, навъртането на неизползвани кубици вода вследствие от режима;
-Да не се заплаща ползваната вода като питейна, предвид негодността ѝ за пиене в момента.

4. Да бъдат обсъдени и въведени компенсаторни механизми за гражданите на град Перник и съседните засегнати населени места под формата на данъчни облекчения и социално подпомагане.

5. За трайно решаване на водоснабдяването на община Перник и координиране набелязаните мерки за преодоляване на кризата:
- Да се създаде междуведомствена работна група с представители на държавната администрация и учени от Българската академия на науките;
-Да бъдат осигурени международна хидроложка експертиза и международна експертиза за оценка на епидемиологичната обстановка в Перник;
-Да бъдат допуснати външни експерти в комисии и структури към държавната администрация и местната власт, създадени с цел справяне с кризата, номинирани и подкрепени от пернишката общественост.

6. Спешно осигуряване на алтернативни източници за водоподаване към индустриалните предприятия, за да се гарантира нормалната им работа и недопускане на социално-икономическа криза, да се спре водоподаването от язовир „Студена“ към промишлени и други предприятия за производствени нужди, и да бъдат поставени водомери към всички основни кранове.

7. Да се осигури присъединяването на алтернативни водоизточници за захранване на община Перник с вода за времето на липса на достатъчен воден запас в язовир „Студена“, включително пренасочване на алтернативни източници, които да захранват язовира. Редом с това да се извърши почистване на заблатяването и наносите от дъното на язовир „Студена“.

8. Ефективни дейности по подмяна на водопреносната мрежа в града. Приоритетно да бъдат осигурени средствата за реализация на проекта за обновяване водния цикъл на общините Перник и Радомир при пълна прозрачност при избора на фирми за реализацията на т. нар „воден цикъл“.

9. Държавата да предоставя безвъзмездна помощ на Община Перник за справяне с кризата и преодоляване на негативните последици от нея.

10. Да се инициират нормативни промени във В и К сектора, които да гарантират координацията между администрациите, подобряването на ефективността и да защитават данъкоплатците, явяващи се потребители на предоставяните обществени услуги от този сектор.

11. Областната и общинската администрация да създадат секции на официалните си интернет-страници за оповестяване на важна информация, свързана с кризата в Перник и селата, засегнати от безводието. Да се създадат обществено-експертни съвети към двете администрации, с включване на професионално доказали своя опит и престиж експерти - представители на гражданите, бизнеса и неправителствени организации.

Седем нови случая на ентероколит са регистрирани за последните 7 дни, отчетени преди празниците от РЗИ –Перник, съобщи „Перник нюз“. Заболелите са деца до 4-годишна възраст, те са от Перник и Радомир. Хоспитализирани са в болници в София и Перник. Увеличават се и заболелите от варицела.Заболелите са от Перник, Рударци, Драгичево, Кладница, Кленовик и са деца на възраст от 1 до 19-годишна възраст, предимно от детски градини и училища.

В петък Кризисният щаб на Перник удължи бедственото положение в района с още един месец. Но местните жители губят надежда, че ситуацията ще се нормализира скоро.

Водопроводът за Перник ще бъде изместен извън територията на „Стомана Индъстри“ АД. Това е заключението от направената в петък проверка на място от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов, директора на ГДПБЗН Николай Николов и областния управител на Перник Емил Костадинов.

Водопроводът е с дължина около 1,8 километра, а изместването му ще бъде за сметка на държавата. Съоръжението е много старо и по него непрекъснато възникват аварии и загуба на вода.

Продължава работата по обследването за евентуални скрити течове.

За отстраняване на непрекъснато възникващите аварии по В и К-мрежата в Перник работят екипи не само на местното дружество, но и от водните дружества от Враца, Благоевград, Пазарджик и Стара Загора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

3

Georgi Gracata

29.12 2019 в 17:21

Браво Перник дано да постигнете нещо,защото тепърва България е чака разруха.Като вашите искания трябва да се приложат и за магистралите строителството на които е трагедия.Честото рождество!

4109

2

Дедовия

29.12 2019 в 07:47

А дано, ама надали... Щом се продължава да се правят молебени, вместо да излязат всички на улицата и да пометат тъпата милиционерска шайка.

705

1

order

29.12 2019 в 06:37

А дано Перник стане крайцера Аврора и да въстане роба, кротко заспал....
Все някога и от някъде трябва да се започне.....