МВР пак се пробва да прокара наредбата за психопрегледите във ведомството

Министерството замени неясното ''набор от методики'' с ''набор от психодиагностични методики''

OFFNews 12 юли 2023 в 16:35 3792 1

Снимка МВР/Пресцентър

Министерството на вътрешните работи публикува за обществено обсъждане Наредба за условията и реда за определяне на психологичната пригодност на държавните служители в МВР, която Върховният административен съд отмени през май. 

Разликите сега са минимални, а от вътрешното министерство се аргументират, че е необходимо създаване на механизъм, чрез който да бъде дадена възможност на ръководителите за преодоляване на проблемите, възникващи на работното място вследствие проявите на рисково и/или дезадаптивно поведение от държавните служители, както и даването на възможността да се подкрепят служителите за възстановяване на психологичната им пригодност и ефективността при изпълнение на служебните им задължения.

В края на май Върховният административен съд обяви за незаконна и отмени Наредбата за психологическата пригодност в МВР.

Документът урежда правилата за проверка на годността за работа на държавните служители във ведомството при прояви на рисково поведение, агресивни реакции, съмнения за злоупотреба с алкохол, хазарт или психоактивни вещества, емоционална ранимост, фобии.

Наредбата бе атакувана от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Тя е отменена от съда с аргумента, че е приета без обосновка за очакваните финансови резултати и необходимите средства за прилагането ѝ, както и без анализ на правото на Европейския съюз.

Липсва и задължителната по закон предварителна оценка на въздействието, припомня в. "Сега".

Решението е на петчленен състав на ВАС и е окончателно. Преди това полицейският синдикат оспори наредбата в цялост. Тогава на първа инстанция тричленен състав на ВАС отмени само една разпоредба заради използвания в нея неясен израз „батерия от инструменти“, чрез които се извършва психологическото изследване на полицаите. Веднага МВР я промени, като замени „батерия от инструменти“ с „набор от методики“.

На петчленен състав вътрешното министерство поиска да бъде отменено решението с аргумента, че се е поправило. Съдът обаче не само не се съгласи, но и отменя сега цялата наредба.

От публикуваната за обществено обсъждане наредба сега е видно, че "наборът от методики" е заменен с "набор от психодиагностични методики", който се утвърждава от директора на Института по психология към МВР за всеки конкретен случай съобразно неговата специфика.

Какво предвижда наредбата

МВР ще проверява служителите за настъпили промени в поведението, които затрудняват професионалното функциониране, част от които са: 

  • признаци на лесна уморяемост и неспособност да издържа на натоварвания в служебната дейност в обичайните работна среда и режим
  • превратно тълкуване и изопачаване постъпките и решенията на другите, което системно затруднява служебната дейност;
  • мнителност и подозрителност спрямо колеги или граждани, пречещи на изпълнението на служебните задачи;
  • поява на склонност към самоизолиране, прекомерна предпазливост и недоверчивост, трудности при интегрирането в дейността на групата;
  • създаване на конфликти, конфронтация с колеги или граждани;
  • опити за физическа саморазправа;
  • отправяне на заплахи за саморазправа.

Ще се следи за странни мисли и идеи като:

  • • споделяне на некореспондиращи с реалността мисли и идеи;
  • • ирационални твърдения (напр. вярване в собствени свръхспособности,
    ирационални страхове от преследване и т.н.);
  • • често повтарящи се безсмислени действия (напр. движение в кръг, тръгване и
    връщане на едно и също място и т.н.);
  • • рязка промяна на обичайните навици и предпочитания, будеща тревога поради
    своя характер или нелогичност;
  • • идеи за отношение (неоснователно смята, че другите целенасочено го злепоставят
    и обиждат или искат да му навредят).

Сред другите индикатори са: данни за злоупотреба с алкохол; занемарен външен вид, влошена лична хигиена; бледност, нездрав външен вид; рязка и необяснима промяна в теглото; треперене на ръцете, което не е следствие от физическо заболяване; внезапни промени на настроението; загуба на интерес към важни до този момент дейности; системни залагания на хазартни игри; чести взимания на пари назаем от близки, колеги и забавяне и/или забравяне на връщането им и др. 

С приемането на наредбата се очаква, от една страна, да се даде възможност на ръководителите за преодоляване на проблемите, възникващи на работното място, а от друга – да се подкрепят служителите за възстановяване на психологичната им пригодност и ефективността при изпълнение на служебните им задължения, обясняват от МВР. 

След като ВАС отхвърля първата наредба с аргумент, че е приета без обосновка за очакваните финансови резултати и необходимите средства за прилагането ѝ, сега от МВР обясняват, че наредба не води до въздействие върху държавния бюджет и не са необходими допълнителни плащания. 

Вътрешното министерство се поправя и в частта за анализ на правото на Европейския съюз, като обясняват, че разглежданата материя не попада в изключителната или споделена компетентност на Европейския съюз и съответно е предмет на национална уредба в отделните държави членки на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков