Манол Пейков поде инициатива за спасяване на къщата на Димитър Талев в Прилеп

OFFNews 30 март 2023 в 10:07 2414 0

Пейков

Снимка Фейсбук на Манол Пейков

Манол Пейков

Издателят и преводач Манол Пейков поде инициатива във фейсбук за спасяване на къщата на Димитър Талев в Прилеп заради възможността тя да бъде продадена и загубена завинаги за България. 

Пейков обяснява, че се е заел със задачата, след като е разбрал, че държавата няма намерение да се занимава с въпроса. От поста му в социалната мрежа се разбира, че сегашният собственик на имота Снежана Аческа е обявила първоначална цена от 100 000 евро, но е склонна да се раздели с него за 80 000 евро.

Къщата, където се е родил Димитър Талев и която е първообраз на дома на Глаушеви от четирилогията на писателя. Снимка: Манол Пейков

Снежана придобива къщата като наследство от семейството на мъжа си (вече покойник), чийто дядо я купува от Талеви (известни в Прилеп с фамилията Палисламови) преди почти 100 години – през 1926 г. Писателят се ражда в нея на 13 септември 1898 г. По онова време Прилеп е все още под османска власт. Баща му Тале Палисламов е майстор железар, чийто дядо се е преселил в Прилеп от пелагонийското село Светомитрани, а майка му Донка х. Толева е от прилепски род.

Къщата е първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от популярната четирилогия на писателя. 

"Колкото и да е удивително, в Северна Македония – че дори и в родния му Прилеп – Димитър Талев е почти непознат. Снежана Аческа, която се жени и се заселва в къщата в началото на 1970-те, научава (според нейните собствени думи) съвсем случайно в чия къща живее – благодарение на учителка от пловдивската гимназия "Димитър Талев", която се свързва с нея с молба да посети къщата с група ученици. Оттогава (пак по нейни думи) Снежана е пускала в къщата (съвършено безплатно, разбира се) хиляди българи, които редовно идват с автобуси, за да посетят и да се поклонят пред родното място на големия писател", обяснява Манол Пейков.

Преди няколко години Снежана влиза в конфликт с "някои прилепски управници" (както сама ги нарича), които се опитват да я "убедят" да спре да пуска неспирните български групи в къщата. След като категорично отказва, достъпът на електричество до къщата е спрян ("появиха се някакви мистериозни задължения към енергото", отбелязва с тъга Снежана) и семейството е принудено да се премести на другия край на Прилеп, в бащината къща на самата Снежана, допълва Пейков.

Опитите на Снежана да убеди българската държава да купи къщата са безуспешни.

Манол Пейков предлага следния план:

● Официалната обявена цена на къщата е 100 000 евро. (В личен разговор Снежана склони да слезе до 80,000.)
(Следва да се отбележи, че още преди няколко десетилетия къщата е поделена между трима братя, и частта от къщата, на която Снежана е собственик и е обявила за продажба, е две-трети от оригиналната Талева къща. Третата третина се владее от възрастна жена, която на този етап не е проявила желание да продава.)

● За ремонт на къщата ще са нужни поне още 100 000 евро.

Това прави между 360 000 и 400,000 лева за къщата, плюс ремонта, плюс евентуалните такси за адвокати и прехвърляния.

● Планът е къщата да стане собственост на фондация "Манол Пейков и приятели" (със съответните ограничения за препродаване), като част от къщата (тя в момента разполага с десет стаи, а ако някой ден купим и останалата 1/3 ще станат и повече) да се превърне в музей на Димитър Талев.

● Останалата част бих искал да превърнем в писателска и преводаческа резиденция – място, на което да отсядат за по седмица или месец писатели и преводачи, докато работят върху нов творчески проект. (Винаги съм смятал този формат за един от най-смислените и елегантни начини за водене на творчески и културен диалог. Намирам също така, че изключително подхожда именно на този град – спокоен, уютен, древен, заобиколен от планини – и именно на тази къща.)

Банковата сметка е:
Фондация "Манол Пейков и приятели"
Пловдив, бул. Александър Стамболийски 9
Търговска банка Д АД
IBAN: BG09DEMI92405000310141
Основание: Дарение за родната къща на Талев
или PayPal: [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews