Как да се пазим от експлоатация при работа в чужбина: съветите на Външно

OFFNews 07 август 2015 в 10:53 6192 1

Съвети как да се предпазим от рисковете при сезонната работа извън страната публикува Министерството на външните работи.

През лятото много българи работят сезонно, най-често в селското стопанство, извън страната. Рисковете пред тях са да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати. Подобна ситуация имаше например в Швеция при бране на горски плодове.

За да не се окажат хората излъгани, без препитание и без средства за връщане в родината, българите, които заминават за Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите извършват нелегитимно изкупуване на горските плодове, като изкупните цени са обикновено трикратно по-ниски от реалните, съветват от Външно.

Но има и други рискове - липса на предварително осигурени условия за почивка, живот на открито.

Важно е да се отчита, че Кралство Швеция има категорични изисквания за здравна застраховка, за средства за първоначална издръжка и за завръщане в България. Допълнително съществува законодателство, регулиращо ползването на земите и условията за пребиваване на сезонни работници.

Риск от трафик с цел трудова експлоатация има най-често при обещания за добре платена работа в Германия, Белгия и Чехия. Предложенията на фирмите са на пръв поглед много добри - висока надница, особено спрямо българските условия, осигурена храна и настаняване, осемчасов работен ден и почивни дни. Условията на предложенията за работа обаче много често се разминават с действителността, когато хората стигнат на новото си работно място. Оказват се принудени да работят и живеят в мизерни условия, без никакво или минимално заплащане, далеч от обещаното. В повечето случаи работодателите отнемат документите за самоличност под някакъв претекст и ги задържат при себе си. Следват заплахи, че ще ги обявят пред полицията за нелегално пребиваващи и нелегално работещи.

Друг начин на трудова експлоатация е на работниците да им се дава малка сума от изработеното от тях, като им се обещава издължаване през следващ период. Ситуацията се повтаря през следващата седмица или месец и така работодателят става „длъжник на работника“ с хиляди евро и той не може да си тръгне, без да ги получи.

Търсещите работа в чужбина не трябва да се подвеждат по обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане, предупреждават от МВнР. Не трябва да бъдат подценявани и изключително привлекателни предложения за работа в чужбина, отправяни от познати и дори приятели - подобни предложения може да са предпоставка човек да попадне в тежка ситуация извън страната - без работа, без документи за самоличност, задлъжнял, в условия на живот, близки до робските, и без средства да се завърне в страната.

От Въшно съветват преди да заминат, хората да проучат добре агенцията-посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя, при когото отиват. Първоначална информация може да се намери на сайта на Агенцията по заетостта : www.az.government.bg; Условията за живот и труд в отделните държави са на адрес: http://eures.bg/conditions.asp?id=3. Също така трябва предварително да подпишат договор на български език (или език, който разбират), както и на официалния език на страната на работодателя. Не давайте документите си за самоличност на никого и под никакъв предлог, съветват от министерството. Добре е също да се посъветват с Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта и Бюрата по труда относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина, както и да имат адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътуват.

Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях, местните компетентни власти или със Ситуационния център на МВнР-тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 и e-mail: [email protected], пишат още от Външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови