150 000 лв. държавни пари за връщането на ромите-берачи от Швеция

Нели Чолашка 25 юли 2012 в 15:37 2671 2

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

150 хил. лв. от бюджета ще бъдат отпуснати, за да бъде организирано връщането на десетки роми от Швеция, които са отишли там да берат боровинки, но се оказали без работа и без подслон.

Това реши правителството на днешното си заседание. 

"Това е еднократен акт, който не трябва да се разглежда като създаващ прецедент. Правим това, защото големият брой на хора, които са в момента в тежко положение в Швеция, изисква спешна евакуация от страна на държавата и защото има нарастващо социално напрежение около някои от групите в местата, в които те се намират", коментира външният министър Николай Младенов.

В края на миналата седмица десетки роми се събраха пред българското посолство в Швеция, за да молят за подслон и храна и помощ за се върнат в България, като обясниха, че са измамени, че ще получат работа в скандинавската държава като берачи на боровинки. 

Те са заминали без трудови договори, а транспортът е бил за сметка на "посредника" за работа. Пред bTV завърнали се от Швеция гурбетчии разказаха, че мъжът, който ги е подмамил да заминат, ги е карал да ровят по кофите за боклук за храна, като най-добрата прибирал за себе си.

Ромите се бяха самонастанили в палатков лагер на 10 километра от Свабенсверк, а местни жители ги снабдявали с храна. След това част от тях се пренесоха пред посолството на България.

За Стокхолм ще замине българският аташе по заетостта от Берлин, за да помогне на посолството ни в Стокхолм. Ще заминат и хора от вътрешното министерство и ако се налага, от социалното министерство, обясни днес социалният министър Тотю Младенов.

Въпросът с българите берачи на боровинки, дошли без договор в Швеция, стана повод за политическа дискусия за правилата за наемане на работници чрез чужди фирми посредници, съобщава шведското обществено радио. В Швеция подготвят законови промени, с които ще се изисква задължителна регистрация в шведската агенция по заетостта на чуждите фирми, които осигуряват работа в Швеция на чужденци. 

По данни на шведското радия вчера е имало среща между шведските власти и представители на българското посолство, която не е дала конкретни резултати, защото посолството няма пари да върне своите граждани в родината им.

Вероятно това е принудило кабинетът спешно да отпусне средства за извозването на измамените гурбетчии от Швеция.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews