Френското посолство поиска извинение от Сидеров

Юлиан Христов 07 януари 2014 в 16:15 12488 30

Френското посолство поиска извинение от Сидеров
Френското посолство поиска извинение от Сидеров

Френското посолство в София излезе с остра позиция във връзка с инцидента с лидера на "Атака" Волен Сидеров.

По време на полета София-Варна той влезе в пререкание с френския дипломат Стефани Дюмортие. По-рано днес пред БНТ тя потвърди инцидента, при който тя била обект на словесни нападки от страна на Сидеров. 

В прессъобщение до медиите от посолството поискаха извинение по случая "от гражданите", които чрез "осъдителното си поведение" показват, че не са достойни за членове на парламента. От посолството оценяват поведението на българските депутати като недостойно и от чисто човешка гледна точка. 

В съобщението не се излагат подробности около инцидента, като се обяснява единствено, че френски дипломат е бил "обект на обиди и заплахи" от страна на "очевидно пиян" български гражданин. 

Без да посочват името на Волен Сидеров, от посолството поясняват, че е недопустимо гражданин да отправя критики по отношение на националността на дипломатически служител, а също така, възползвайки се от качеството си на депутат, да изисква документи за проверка на този дипломат. В съобщението се казва, че по този начин се изземват функции, като "ясно се игнорира разделението на законодателната и изпълнителната власт."

Посолството на Франция и френското Министерство на външните работи в момента проучват детайлно ситуацията, се казва още в съобщението. В него се цитира и Виенската конвенция, според която българските власти са длъжни да предприемат всички мерки за предотвратяване на посегателства към личността, свободата и достойнството на дипломатите. 

Ето и пълния текст на съобщението:

Френски дипломатически служител е бил жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин, очевидно в нетрезво състояние, по време на полет на България Ер от София до Варна, на 6 януари вечерта. Този български гражданин му е отправил укор по отношение на националността му и, позовавайки се на депутатските си качества, е поискал документите на дипломатическия служител за проверка, определено не правейки различие между законодателни и изпълнителни функции.

Посолството на Франция очаква извинения от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно за качеството му на депутат, нито дори и на човек, който уважава самия себе си. Посолството на Франция и френското министерство на външните работи проучват понастоящем инцидента с цел да се вземат необходимите мерки срещу това недопустимо поведение.

Те напомнят, че по силата на Виенската конвенция от 18 април 1961 година, българските власти са длъжни да вземат необходимите мерки за да не се допуска посегателство върху личността на дипломатически служители, както и върху тяхната свобода и достойнство.

По-късно от посолството свалиха от сайта си двете публикации на български и френски език и качиха нова, съкратена версия на първото прессъобщение: 

Френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет на компания България Ер от София за Варна, на 6 януари вечерта.

Този гражданин е отправил груби упреци към него, свързани с националността му, и е използвал депутатските си права за да изиска проверка на документите за самоличност на дипломатическия служител, при положение че, не бидейки полицай, той няма такива правомощия.

Посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 година и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки за да не бъде допуснато посегателство върху личността, свободата и достойнството на тези служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!