Френското посолство поиска извинение от Сидеров

Юлиан Христов Последна промяна на 07 януари 2014 в 16:15 11632 30

Френското посолство поиска извинение от Сидеров
Френското посолство поиска извинение от Сидеров

Френското посолство в София излезе с остра позиция във връзка с инцидента с лидера на "Атака" Волен Сидеров.

По време на полета София-Варна той влезе в пререкание с френския дипломат Стефани Дюмортие. По-рано днес пред БНТ тя потвърди инцидента, при който тя била обект на словесни нападки от страна на Сидеров. 

В прессъобщение до медиите от посолството поискаха извинение по случая "от гражданите", които чрез "осъдителното си поведение" показват, че не са достойни за членове на парламента. От посолството оценяват поведението на българските депутати като недостойно и от чисто човешка гледна точка. 

В съобщението не се излагат подробности около инцидента, като се обяснява единствено, че френски дипломат е бил "обект на обиди и заплахи" от страна на "очевидно пиян" български гражданин. 

Без да посочват името на Волен Сидеров, от посолството поясняват, че е недопустимо гражданин да отправя критики по отношение на националността на дипломатически служител, а също така, възползвайки се от качеството си на депутат, да изисква документи за проверка на този дипломат. В съобщението се казва, че по този начин се изземват функции, като "ясно се игнорира разделението на законодателната и изпълнителната власт."

Посолството на Франция и френското Министерство на външните работи в момента проучват детайлно ситуацията, се казва още в съобщението. В него се цитира и Виенската конвенция, според която българските власти са длъжни да предприемат всички мерки за предотвратяване на посегателства към личността, свободата и достойнството на дипломатите. 

Ето и пълния текст на съобщението:

Френски дипломатически служител е бил жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин, очевидно в нетрезво състояние, по време на полет на България Ер от София до Варна, на 6 януари вечерта. Този български гражданин му е отправил укор по отношение на националността му и, позовавайки се на депутатските си качества, е поискал документите на дипломатическия служител за проверка, определено не правейки различие между законодателни и изпълнителни функции.

Посолството на Франция очаква извинения от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно за качеството му на депутат, нито дори и на човек, който уважава самия себе си. Посолството на Франция и френското министерство на външните работи проучват понастоящем инцидента с цел да се вземат необходимите мерки срещу това недопустимо поведение.

Те напомнят, че по силата на Виенската конвенция от 18 април 1961 година, българските власти са длъжни да вземат необходимите мерки за да не се допуска посегателство върху личността на дипломатически служители, както и върху тяхната свобода и достойнство.

По-късно от посолството свалиха от сайта си двете публикации на български и френски език и качиха нова, съкратена версия на първото прессъобщение: 

Френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет на компания България Ер от София за Варна, на 6 януари вечерта.

Този гражданин е отправил груби упреци към него, свързани с националността му, и е използвал депутатските си права за да изиска проверка на документите за самоличност на дипломатическия служител, при положение че, не бидейки полицай, той няма такива правомощия.

Посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 година и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки за да не бъде допуснато посегателство върху личността, свободата и достойнството на тези служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.01 2014 в 12:44

В момента вярвам на Сидеров. Не мога да вярвам на "дипломати", които първо хвърлят клеветнически твърдения, че някой бил "пиян", а после ги премахват. Защо? За да не бъдат съдени? Защото са лъжа, която не могат да докажат, но пък внушават с "първи версии"?
Това посолство даде ли някакви обяснения за диверсантите си, нарушили териториалните ни граници преди време? Някакви извинения за този нечуван техен военен и "дипломатически" гаф?
Хора, припомнете си поне Паисий! Не бъдете чуждопоклонни слуги, гърчещи се в комплексарство пред всеки небългарин.
Първо вижте фактите, после давайте мнения. А засега се тиражират само твърдения, като тези за "пияния" Сидеров и синхронизирано изливане на помия във всички "отворени източници" срещу него? На кого пречи? На новини като тази за базата в Безмер, която щели да превръщат в "южен плацдарм на нато" с разполагане на американски пехотинци...? А защо не - и на френски диверсанти-парашутисти?

08.01 2014 в 12:23

Прави са хората, като имаме такива психично неуравновесени депутати като Сидеров ще трябва всички да отговаряме за психо отклоненията му.

08.01 2014 в 10:06

До Спел Нази - Кога сте чели статията?Аз я чета в момента и няма нито една грешка,дори пунктуационна.

08.01 2014 в 09:51

След като скандалът лъсна в цялата му прелест и замириса на сваляне на имунитет, кутев е променил инструкциите и клонингите на ганю балкански върнаха курса на защита на волен. сега тактиката е 'омаловажаване'.правят се на неразбрали- дали била дипломат- ами посолството го каза- дипломат е и ползва защита от Виенската конвенция. освен това, дори да не е, случаят е съпроводен с изключително нагло, просташко и насилствено поведение, има и нанесени телесни повреди на гражданин и полицай, както и заплахи към дипломатката. С една дума- престъпление. с две думи- сваляне на имунитета. с три думи- глоба и лишаване от свобода. срокът го пише в НК.

08.01 2014 в 07:14

Как пък не се намери една сериозна медия или един сериозен източник, който ясно, точно и конкретно да каже какво точно е станало, кои са участниците, и това с факти, а не емоционални възгласи, намеци и инсинуации.

В една дописка жената била "дипломат", в друга – "културен аташе", в трета – директор на Алианс Франсез във Варна? Един пише, че се ползвала с дипломатически привилегии, като "дипломатически служител", друг противопечи, че просто само притежавала "дипломатически паспорт", който не ѝ продаоставя закрила по Виенската конвенция?

Веднъж следствието се водело срещу Сидеров, втори път – всъщност било срещу "неизвестен извършинел"? Несериозна работа. Много жълта история.

07.01 2014 в 22:11

Георги, opa и Maleventum имат по 3 нехаресвания. Докога разни палячовци с по няколко акаунта и прокси си мислят, че могат да защитават изцепките на този откровен идиот? Айде затваряйте го най-накрая, трябва ли да гръмне някой, за да реагирате?! Слава Богу, че не го избраха този психопат за президент, щях вече да съм на другия край на света!

07.01 2014 в 21:28

Френското посолство или журналята, написали инфото, МАНИПУЛИРАТ, т.е. будалкат наивните българи.
Притежаването на дипломатически паспорт НЕ прави лицето дипломатически служител. Четете Конценциите за дипслужителите.
Френската гражданка е даскалица в Алианц Франсе, и тя може да има или да няма дипломатически паспорт – решението за това си е френска далавера. Но дамата КАТЕГОРИЧНО не е дипломатически служител! НЕ НИ БАЛАМОСТВАЙТЕ!

07.01 2014 в 20:01

Не знам дали знаете, но дипломатите са длъжни да докладват за такива прояви, дори и само, ако са чули слух.
Пробвайте се да обидите чужденец за националността му и ще видите полицията колко е старателна. Старателна е, защото служителите на чуждестранните посолства, за разлика от нашите, са доста старателни в защитата на своите граждани и не пестят средства от разговори, с когото трябва.

Познайте какъв ще е следващият доклад за България, а ние ще има да ревем, че бизнес климатът бил лош.
Лош ще е, като има достатъчно идиоти да гласуват за боклук като този.

07.01 2014 в 19:29

До 15

Басиле, крайно време е никой здравомислещ човек, била тя и от най-нелицеприятната власт, да се дистанцира и да предприеме мерки срещу това леке. Това вече дори не е популистка мярка, а КРАЙНО наложителна. Не зависимо каква държава сме, никъде по светът не се толерира такова поведение, още повече депутат, дори и да е със златен задник, пардон пръст!

07.01 2014 в 18:03

Волен е гоуем ..усети на къде духа вятъра взе парите на комунягите и дпс ..и сега започна да има играе немци в тил..скача на всичките няма бсп ..няма дпс..няма герб има само Болен .И съм сигурен пак ще излъже доста хора които да гласуват за него и пак да му осигурят един висок стандарт..ама като нямаме кадърни и честни политици си заслужаваме Болен !!!