Прокуратурата се прицели в Сидеров

Юлиан Христов 07 януари 2014 в 10:27 5279 14

Волен Сидеров
Волен Сидеров

Прокуратурата свиква извънреден брифинг по случая с инцидента с лидера на „Атака“ Волен Сидеров във Варна.

Както вече OFFNews писа, снощи Сидеров влязъл в прирекание с един от пътниците в самолета от София за Варна, като скандалът се пренесъл по-късно в автобусчето, което превозва пътниците от самолета до терминала. По непотвърдена за момента информация, имало и пострадали служители на Гранична полиция, които били повикани от шофьора на автобуса, за да се намесят в скандала.

Гневът на Сидеров бил провокиран, след като 30-годишният варненец му направил забележка. Мъжът бил възмутен от поведението на лидера на „Атака“, който през цялото време на полета и по-късно в автобуса, се държал грубо и говорил на висок глас на жена от групата пътуващи със Сидеров политици.

Свиканият брифинг в Съдебната палата в София показва, че вероятно Прокуратурата е „вдигнала мерника“ на Волен Сидеров. Софийска градска прокуратура (СГП) e единствената компетентна прокуратура в страната, която има право да разследва депутати.

Още през лятото пък главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще следи проявите на Сидеров и това дали той върши хулиганства. Той се позова на текст от Конституцията, според който при тежко умишлено престъпление като "квалифицираното хулиганство" депутат може да бъде задържан.

По-рано днес от Окръжната прокуратура във Варна и Областната дирекция на МВР в града отказаха да дадат каквато и да е информация по снощния инцидент на летището в Морската столица.

Пред OFFNews говорителката на полицията Ивана Милева обясни, че по случая за момента няма какво да се каже. Тя отказа да потвърди информацията дали има пострадали гранични полицаи при случая и дали от Сидеров и пътуващите с него хора са снети обяснения.

Подобен беше и отговорът на говорителя на Окръжната прокуратура във Варна. Радослав Лазаров обясни, че прокуратурата е наясно със случая, но за момента няма какво да бъде изнесено по него. „Известно ми е за случая, но няма какво да съобщим пред медиите по него. Ако и когато има какво да ви кажем, ще намерим начин да ви оповестим“, беше коментарът на прокурора.

Към момента не е ясно дали Сидеров е участвал в сбиване, както се твърди.

Сидеров се ползва от защитата на депутатския имунитет. Според Конституцията обаче „народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание. Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава - председателя на Народното събрание.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews