Данко Калапиш: Директорите да търсим бомби из училищата? Нямаме този капацитет!

OFFNews 05 април 2023 в 10:43 2591 1

Данко Калапиш

Снимка Фейсбук/Личен профил

Данко Калапиш

С резерви реагират директори на новите правила, спуснати им вчера от МВР, за действие при заплаха за бомба. Въпроса коментира тази сутрин Данко Калапиш, директор на 107. Основно училище в София, пред БНТ.

"За мен буди притеснение наличието на текст, който задължава нас и нашите служители преди пристигането на полицията да направим оглед. А ние не знаем какво да търсим. ... Не е много разумно разписано - ние да търсим такива обекти. Ние нямаме този капацитет и експертиза", каза Калапиш, според когото задължението на училището трябва да приключи с подаването на сигнал към полицията.

Той не харесва и протокола, който трябва да попълват за случката, защото той "ни превръща малко и в гадатели - да гадаем за пол, възраст, начин на говорене, което за мен също е много трудно, защото един човешки глас може да звучи като на 30-годишен и накрая да се окаже на 70-годишен".

Според него при заплаха не е реалистично да се разчита охраната да търси взривни устройства, защото "не всеки охранител е обучен".

Калапиш реагира с изумление и на изказването на главния секретар на МВР Петър Тодоров от вчера, който се скара на директорите, че при вчерашните 50-ина бомбени заплахи са пуснали учениците в разрез с новите правила и ги заплаши с актове. На брифинг той заяви, че новите правила са въведени на 31 март и съгласно тях решение за евентуалното спиране на занятията се взима от МВР, а не от директорите.

"Ако директорите спрат самоволно учебните занятия, ще им бъде търсена съответната административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане. Разпоредил съм до края на деня всички директори, както и регионалните управления по образованието, да бъдат запознати с тази процедура, въпреки че са, но срещу подпис", заяви Тодоров.

Оказа се, че правилата може и да са били въведени на 31 март и в МВР да живеят с убеждението, че те моментално са стигнали до директорите, само че това не е така. Получили ги едва вчера, и то часове след заплашителните имейли.

"Всички ние бяхме учудени от изказването на главния секретар, защото във вчерашния ден ние не бяхме запознати все още, че има нов протокол. Разбрахме го по-късно през деня. При мен пристигна в 14:40 ч от районния инспектор срещу подпис. Към сутрешните часове, когато в над 50 училища в София пристигнаха тези сигнали, ние нямахме яснота, че има такъв документ, независимо от анотациите в предходните дни, че такъв има. До нашето знание не беше сведено. ... Информираха ни, че такъв документ е издаден. Нашите опити да стигнем до него не стигнаха до никъде. За мен беше изумително това, което чухме", коментира Калапиш.

Срещу острите думи на главния секретар вчера реагира и директорът на 119. СУ в София Диян Стаматов, който даже помоли за малко повече уважение.

Калапиш откри и друга слабост в процедурата - в нея са разписани правила за действия само при бомбена заплаха, но през последните дни имаше и заплахи "за разстрел, за клане", по думите на директора. "За съжаление, в този документ не е разписана процедура за този тип сигнали", отбеляза той и допълни, че директорите действат по старите протоколи поради липса на нови указания.

Калапиш призна, че бомбените заплахи са подействали като "пилене на нервите" и са подложили на голям стрес децата, затова призова "да действаме заедно, съвместно и всеки да изпълнява своите задължения така, щото да има спокойствие за децата".

Той увери, че пропуснатите дни не водят до пропускане на учебно съдържание, защото "всеки учител има резерв от учебно време, всеки от нас е предвидил своите два, три, четири, пет часа резерв, всеки от нас е заложил годишен преговор, всеки от нас в такава екстремна ситуация има възможност да направи преструктуриране на учебното съдържание. Спокойно мога да кажа, че към настоящия момент няма загуба на учебно съдържание".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика