Даниел Моралес пред Nostrabet: Ботев ще се бори за всяка точка във всеки мач

OFFNews 04 юли 2023 в 16:07 486 0

Даниел Моралес
Даниел Моралес

Отборът на Ботев Враца бе напуснат от няколко основни играчи, а до този момент е взел само един нов. Времето до първия официален мач обаче е малко, а програмата на врачани в първите шест кръга е кошмарна. Те срещат шампиона и вицешампиона, както и два отбора от първата шестица – Левски и Локомотив Пловдив, и столичните Локомотив и Славия.

Ще съумее ли Ботев да компенсира по най-бързия начин липсата на напусналите и дали ще успее да влезе подготвен в новото първенство и да започне да трупа точки?

На тези и други въпроси пред спортния сайт Nostrabet отговаря старши треньорът на тима от Враца Даниел Моралес.

- Г-н Моралес, какъв Ботев искате да виждате през новото първенство?

- Ако трябва да бъда честен, в момента се стремим да надградим върху това, което е една добра основа от миналия сезон. Това е основното, което искам да направя, макар че е трудно, тъй като преди дни ни напуснаха също Диего Фераресо и Антонио Георгиев. Не е ясно също какво ще се случи и с Браян Переа. Той има договор и тренира с нас, но още не е сигурно дали ще остане.

- След като не сте активни на трансферния пазар, защо не опитахте да задържите Фераресо и Антонио?

- Нямаше такава възможност, тъй като нещата не зависеха от клуба. Диего имаше договор, но имаше и лична уговорка с ръководството да не го спират при добра оферта от чужбина. Такава дойде от Румъния и шефовете спазиха уговорката. На Антонио пък договорът бе изтекъл, предложихме му нов, но той направи личен избор и последва Диего в северната ни съседка.

- Какво се случва с Момчил Цветанов?

- Неговият контракт изтече и му е предложено да преподпише. Той поиска още няколко дни за размисъл, но виждате, че играе в контролите и лично аз се надявам на положителна развръзка.

- Срещата с Локомотив в София от първия кръг на новия сезон наближава. Има ли възможност да привлечете още нови играчи, които да заместят напусналите?

- Ръководството прави всичко възможно да подсили състава с опитни футболисти, трима – четирима във всички линии. Защото в момента разполагам само с 18 полеви играчи, двама от които са набор 2006 и един – 2005.

- Българи или чужденци ще бъдат новите и ще успеят ли да се адаптират към новата обстановка и стила на игра на Ботев до старта на сезона?

- Надявам се да привлечем добри чужденци за родните стандарти, които да отговорят на нашите очаквания. Сигурно няма да са на 100 процента готови за първия или втория кръг, но ще тренират, ще минат през периода на адаптация и когато се подготвят, ще разчитам на тях.

- Взехте само един българин – Мартин Смоленски. Защо други българи не идват във Враца?

- Вижте, аз лично съм разговарял със седем български футболисти, но по една или друга причина ни отказаха. Едни от тях искаха да си помислят, други да изчакат още малко, някои имаха и други оферти, а някои направо казаха „не“. Но Ботев има възможност да вземе чужди играчи и ще го направи.

- Очевидно отборът Ви не е в завършен вид, а в първите шест двубоя от новия сезон излизате срещу най-добрите. Притеснява ли Ви тази програма?

- Футболните хора обичат да казват, че програмата е такава, каквато си я направиш. Моята задача ще е да извлека максимума от наличните играчи и всеки да дава най-доброто от себе си. Не говоря само за първите шест мача, а за всеки мач от първенството и за Купата.

- Допускате ли, че е възможно Ботев да не стартира така, както Вие очаквате?

- Ако не вземаме точки, вината ще само моя. Но виждам, че момчетата са амбицирани и пределно мотивирани да успяват. Виждам го и го усещам по начина, по който тренират и играят в проверките. Това е положението, аз не бягам от отговорност и ще правя всичко по силите си, за да подобрявам играта на Ботев и футболистите да поддържат постоянно добро игрово ниво.

- От друга стана обаче не може да не сте радостен, че запазихте ядрото на състава?

- Именно това ме прави оптимист, че можем да минем успешно през този сложен период, докато в игра влязат всички нови. Все пак при нас останаха Краси Костов, Мартин Кавдански, Меси, Чавдар Ивайлов, Диого Барбоса, Даниел Генов, Жан- Пиер Да Силва. Те и още няколко млади играчи, които през миналото първенство бяха основни, знаят как да защитават каузата на Ботев. Те са истински професионалисти, аз им вярвам и съм щастлив, че ще продължават да играят за Ботев Враца.

- Какво бихте казали на феновете на Ботев Враца?

- Да имат търпение, тъй като в момента надграждаме, а и на новите, които очакваме, ще им е необходимо време, за да се приспособят към Ботев. По принцип търпението липсва на хората в България, но публиката на Ботев Враца е вярна и отдадена и аз знам, че винаги ще подкрепя безрезервно отбора, за което й благодаря.

- Кое е основното, което ще изисквате от играчите на Ботев?

- Ще искам от тях Ботев да се бори за всяко нещо на терена и за всяка точка във всеки мач. Убеден съм също, че и футболистите ще се раздават максимално. Моето желание е да не гледат Ботев като на домакински отбор и затова трябва да печелим и навън. Но като цяло ще искам Ботев да играе по такъв начин, по който да кара всеки съперник да бъде респектиран, когато гостува във Враца и да знае, че ще му бъде трудно срещу нас. Разбира се, най-добрият футбол е печелившият, но аз се надявам ние да печелим и със стойностна игра.

- Правите ли сметки колко точки ви трябват, за да сте спокойни в групата на майсторите?

- Ако Ботев има изграден стил на игра и приятен игрови облик, ако футболистите играят правилно и са постоянни, точките и класирането ще идват от само себе си. При всички случаи обаче ще трябва да спечелим колкото се може повече точки до Нова година, тъй като по време на зимната подготовка и първите пролетни кръгове винаги е по-сложно. Имам предвид, че през зимата трудно се прави селекция, а терените не са добри за тренировки и мачове и не са подходящи за нормален футбол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!