Бум на варицела: очаква се 30 хил. души да се заразят от шарка тази година

Ваксината за нея става препоръчителна от 2020 г. Безплатни имунизации срещу грип за хората над 60 г. ще има от догодина

Александра Маркарян 21 април 2018 в 15:41 10350 0

2018-а ще е върхова за заболеваемостта от варицела. Само досега болните са с 2 хил. повече от същия период на миналата година. При 25 007 преболедували през 2017 г. - предимно деца, се очаква през 2018 г. те да са 30 хил., прогнозира д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор към Министерството на здравеопазването - на семинар „Ваксините действат, за да ни защитят“ във Велинград, проведен по инициатива на Българското сдружение по иновативна медицина във връзка с предстоящата Европейска имунизационна седмица (23 до 29 април).

От 25-те хил. болни миналата година 460 са били приети в болница. Починали са двама възрастни.

Сега навлизаме в по-епидемична година, след която ще има три, четири години светъл период, коментира д-р Кунчев.

На база увеличената заболеваемост държавата планира включването на ваксината срещу варицела в националния имунизационен календар от 2020 г.

„Много се надявахме да стане от 2019-а, но при консултации с индустрията се оказа, че и това е проблем. Ако искаме да имаме достатъчно количества, най-вероятно ще трябва да изчакаме до 2020.“

Моето мнение е, че е по-добре тя да бъде с препоръчителен характер, каза д-р Кунчев.

В 17 европейски страни ваксинацията е задължителна, такава е тя и в САЩ от 20 години, където за периода има 80% намаление на заболеваемостта и смъртността от варицела.

Сега имунизационният календар предвижда задължителни имунизациите срещу 11 болести:

- туберкулоза;
- вирусен хепатит Б;
- дифтерия, тетанус, коклюш;
- полиомиелит;
- хемофилус инфлуенце тип Б;
- пневмокови;
- морбили, паротит, рубеола.

Препоръчителните са срещу:

- жълта треска;
- хепатит А;
- ротавируси;
- човешки папиломен вирус;
- грип;
- менингококи;
- бяс, коремен тих или ККХТ, когато се прилагат на лица, извън посочените в чл. 21, ал. 1, чл. 22, ал. 1 и чл. 23, ал. 1 от наредба 15 на МЗ.

МЗ планира и друга промяна в календара – в него ще бъде включена противогрипната ваксина за една от уязвимите от усложнения групи - хората на възраст над 60 г. Безплатните ваксини за тях най-вероятно ще бъдат осигурени от 2019 г. и имунизацията ще може да се осъществи през есента на следващата година.

„Планираме до август да сме готови с националната програма за профилактика на сезонния грип, след което Министерският съвет трябва да я приеме. Най-оптимистичният вариант за осигуряването на ваксините е от следващата година“, каза д-р Кунчев.

Ваксините за тях ще бъдат осигурени в съответствие с препоръка на Европейския съвет от 2009 г. за достигане на над 75% имунизационен обхват срещу сезонен грип.

Важно е да осигурим защитата на възрастните хора, защото те са най-потърпевши, подчерта д-р Кунчев и посочи, че обхватът у нас е най-ниският в Европа.

Друга промяна в Националния имунизационен календар тази година ще е намаляването на броя на приемите на ваксини срещу туберкулоза и пневмококови инфекции, в съответствие с препоръки на СЗО и синхронизиране с европейската имунизационна практика.

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови