Блокадите днес: Земеделците затвориха ''Тракия'' при Стара Загора и път към Гърция (снимки)

OFFNews 08 февруари 2024 в 12:42 4495 0

Трети ден продължава протеста на земеделци и фермери из цялата страна

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Трети ден продължава протеста на земеделци и фермери из цялата страна

За трети пореден ден протестиращи земеделци блокираха ключови места из цялата страна. Блокади има край областните градове Перник, Кюстендил, Казанлък, Шумен, Русе, Ловеч, Враца, Стара Загора, Монтана и Търговище. Главният път София - Варна е затворен на две места в Ловешка област. 

Земеделците настояват законодателни промени да им гарантират сигурността в бранша, да се променят условията на наложена от ЕС Зелена сделка и да се осигури финансова помощ от 20 лв. на декар заради войната в Украйна. 

Преди дни премиерът Николай Денков предложи на земеделците нов меморандум с предложения за излизане от кризата и ги покани на разговори. 

Затворен е главният път София-Варна 

Земеделците затвориха с тежка техника главния път София – Варна на две места в Ловешка област - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза". Ограничено е и движението на пътя София – Русе при Луковит, предаде БТА. 

Днес блокадата ще продължи с час повече от вчера - до 14:00 часа. Ще се пропускат колоните с автомобили на три пъти по 15 минути, както и линейките и автобусите, каза Симеон Симеонов - представител на земеделските производители. 

Протестиращите казват, че блокадите ще продължат докато се изпълнят исканията им. На протеста присъстват земеделци от всички сектори от бранша.

Перник

Към момента е блокиран пътят от София за Кюстендил в района на Радомир. Полиция отбива автомобилите по обходни маршрути.

Блокада има и на републиканския път водещ от Брезник за Перник при разклонението за с. Бабица, общ. Брезник, предаде БТА. 

Всеки момент се очаква временно да се затвори и пътен възел "Даскалово".

Русе

Протестиращите в Русе земеделци блокираха „Дунав мост“ и запалиха две бали със слама, като преди това организираха автошествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

"Протестите продължават. Имаме леки индикации от вчерашната среща в Министерския съвет, че нещата вървят в положителна посока по повод методиката за подпомагане. Но все още нямаме нищо налице, предстоят нови разговори“, каза председателят на Районния съд на фермерите "Дунавско зърно" Милен Коев. 

Протестите ще продължат до 14:00 часа днес, като е блокирано и движението по пътя Русе- Бяла на две места.

Кюстендил

На три места в момента на територията на Кюстендилска област са затворените пътищата от недоволни земеделски производители. Протести има на пътя Кюстендил-Дупница, на разклона за с. Слокощица, на изхода на Дупница за София - кръстовището при с. Пиперево, и на изхода на Сапарева баня, на изхода за Самоков. Движението е спряно и в двете посоки, като протестът ще продължи минимум половин час, съобщи БТА. 

"Проблемите са безброй. Опитват се да ни сварят като жабата във водата- лека полека ще усетим, че водата ври и няма да можем да излезем от нея. Затова сме решили сега да не отстъпваме, както пролетта, когато ни замазаха очите. Тогава обещаха нещо, но то не се случи. Сега сме решили да не отстъпваме докрай, защото догодина може да ни няма. Надяваме се това да не е целта", коментира земеделецът Павел Иванов.

Няма напрежение и задръствания при спирането на движението. Автомобилите се пренасочват по други маршрути, а тежкотоварните камиони изчакват на място.

Шумен

Земеделски производители и в Шуменско протестират. Те са изкарал селскостопански машини на 5-и километър край областния град и за втори пореден ден блокираха движението в района.

Пътят ще бъде затворен до 14:00 ч., предаде БТА. 

Земеделците заявиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени ще продължат с протестите на същото място до петък, след което имат готовност да се включат в протест в София. 

Търговище

Протестиращите край града заявиха, че исканията им не са политически. Вече трети ден те блокират кръговото кръстовище на входа на областния център.

Днес се очаква блокадата да продължи четири часа. 

Зърнопроизводителите не искат да създават неудобства на гражданите. По време на протеста те пропуснаха линейка, превозваща пациент на хемодиализа, отбелязва БТА. 

От Областната дирекция на МВР в Търговище са предприети мерки за опазване на реда, осигурени са обходни маршрути.

Враца

Блокиран е пътят между Мизия и Оряхово, в посока ферибота на река Дунав към румънския град Бекет.

Пчеларите също не са доволни от начина по който се развиват преговорите. По исканията на сектора "Пчеларство" по останалите теми, като промяна в етикетирането на меда, безкомпромисен контрол на границата за вноса на такива продукти, които влиза в България, регистър и контрол над преработвателите на мед - напредък няма, казват протестиращите.

Както и в предишните два дни тежките машини ще останат на място до 15:30 ч. На този етап за преминаване се допускат само камиони с животни и сметосъбирателни машини.

Монтана

Блокиран е главният път Е-79, по който се движат товарните камиони за моста при Видин-Калафат и по обратния път към София. Втората блокада е на изхода от Монтана по направленията към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на шосето от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Стара Загора

Протестиращите земеделски производители затвориха движението по главния път Стара Загора - Димитровград с тежка техника. Пътят е също така подстъп от Стара Загора към автомагистрала "Тракия", в района на Птицекомбината.

В 10:00 часа тази сутрин движението беше отцепено от служители на полицията, които не допускат автомобилите да стигнат до автомагистралата. Очаква се трафикът да бъде възстановен около 14:00 часа.

Казанлък

Фермерите от общините Павел баня и Казанлък блокираха движението по Подбалканския път Бургас - София в района на разклона за Павел баня. На място са животновъди и производители със земеделска техника и животни, както и екипи на полиция и жандармерия.

Очаква се днес протестът да продължи до 14:00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!