Близо 2000 души се включиха в третото издание на Зимен семеен празник (снимки)

OFFNews 10 февруари 2019 в 14:55 1863 0

Близо 2000 души се включиха в третото издание на Зимен семеен празник, организиран от „София – евростолица на спорта“. 

Голямата поляна и пистата в местността Офелиите се оказаха притегателен център за многото деца, техните родители и роднини, желаещи да участват в състезанията, забавните надпревари, конкурси и викторини. Повечето събития нямаха състезателен характер и при тях най-важното бяха забавата, доброто настроение и емоциите от игрите на сняг, високо в планината сред чистия въздух на природата.

Състезанията бяха открити от Анатоли Илиев, организационния секретар на „София – Европейска столица на спорта“ , който пожела успех на участниците и поздрави присъстващите с избора им да прекарат този хубав зимен ден в спортни занимания сред красотите на планината и чистия въздух.

„Столична община и кметът Йорданка Фандъкова продължават усилията да се предоставят нови и нови възможности на жителите и гостите на града за здравословен и активен начин на живот,“ каза още Анатоли Илиев.

Много бяха желаещите да се включат в състезанието с детски шейни, съобщава sofia2018.bg. Наложи се оформянето на директни елиминации, а шампион стана 4-годишният Боромир Христов, победил на финала 5-годишната Ава Русдкова. Бронзът остана за Магдалена Милякова, която е само на две годинки.

В много от квалификациите се наложи „фотофиниш“ да определи победителите. А най-голямо шоу сътвориха бащите, които накрая направиха състезание за най-атрактивно претъркаляне по пистата за шейните.

Ски-слаломът за първи път се организира с времеизмерване и това породи голям интерес към спусканията. Най-добрите от ски-училищата искаха да изпробват умения под зорките погледи на своите инструктори. Шампион при момчетата стана Георги Петев с 27.26 секунди, на второ място стана Божидар Марков 28,84 секунди, а трети - Силвестър Йорданов с 29,47 секунди. При жените най-бърза бе Карла Бюрдтан с 27,61 секунди, втора бе Наталия Кръстяанов с време 31,26 секунди, а трета - Моника Нешева с време 33,40 секунди.

Голямата атракция тази година бяха демонстративните спускания в новоизградената фънзона на Офелиите. Слоуп изпълненията събраха погледите на присъстващите с атрактивните скокове и екшън преминаванията по препятствията.

За първи път тази година специални гости на феста бяха и 50 представители на клубовете за здраве и дълголетие. Преди да участват във феста, те направиха туристически преход до хижа "Боерица". 

Весело бе и в зоната за направа на фигури. В конкурса за снежен човек се включиха близо 30 фамилни отбора, журито бе силно затруднено в избора си за победител. Раздадени бяха и утешителни награди за най-атрактивни и добре изваяни фигури.

На голямата поляна бяха организирани още конкурси за най-добре украсена шейна, за най-атрактивно претъркаляне по пистата, битка със снежни топки, теглене на въже и др. Най-добрите получиха предметни награди, а най-атрактивните и интересни участници бяха отличени с грамоти за спомен. В крайна сметка всяко от участвалите деца си тръгна с подарък и със спомена от един прекрасно изживян ден сред природата и планината.

Зимен семеен празник е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, като се наслаждават на емоциите, които предоставят природата и планината, допълнени с удоволствието от игрите на снега. Целта е да се мотивират децата да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови