Бивш шеф в СДВР: Жената с бялата кола извърши редица нарушения

Целта е една-единствена - да се стигне до масово сбиване и това да даде повод на МВР да бутне палатките, смята ген. Григоров

OFFNews 19 август 2020 в 17:05 32180 9

Генерал Валери Григоров - бивш шеф на „Гранична полиция“ и дългогодишен началник на „Охранителната полиция“ в СДВР, коментира пред БНР инцидента от понеделник вечерта пред румънското посолство. Тогава жена с бял автомобил, в който се возеха и двете й малки деца, се вряза сред протестиращите, а те от своя страна счупиха предното стъкло и фаровете на колата.

„Водачът, в условията на член 20 от Закона за движение по пътищата, е длъжен да съобрази пътните условия, метеорологичните условия и всички онези фактори, които влияят върху безопасността за движение на автомобила. Водачът на моторно превозно средство е извършил редица нарушения, с които е допуснал да влезе в кръстовището и в множеството от хора. Оттам трябва да се започне казусът…", категоричен е бившият началник в СДВР.

Според него другата гледна точка е това, че МВР е длъжно, съгласно член 14 алинея 1 точка 5 от Закона за МВР, да осигури охрана на обществен ред на всички мероприятия, които са на обществено място, и особено на мероприятия, които са със събиране на множество хора.

"Това е нещо, което МВР очевидно не забелязва, не прави и то е тенденция. Това поведение на бездействие от страна на МВР е обяснимо само и единствено с това, че те много политически започват изборно да предприемат конкретни действия“, обясни ген. Григоров.

Според него във ведомството „са били длъжни да знаят“ за протеста пред румънското посолство, защото, по закон от МВР са длъжни да охраняват обществен ред при провеждане на масови мероприятия.

„Там не се казва дали масовите мероприятия са санкционирани или несанкционирани. Щом са на публично място, те са длъжни да го направят“, добави бившият полицейски шеф.

И доразви тезата си:

„В такъв случай, като не са им известни наркодилърите, затова ли ги подминават в кварталите „Христо Ботев“, „Факултета“ и „Модерно предградие“? Защото би следвало наркодилърите да им се обадят, да знаят че ще разпространяват наркотици и едва тогава трябва да приемат действия по тяхното задържане?“.

Според него в първите дни на протестите СДВР са подходили много сериозно, ангажиращо, дори с много тежко полицейско и жандармерийско въоръжение, което не е било необходимо в такъв обем.

"В един следващ момент, когато от политическото и държавното ръководство осъзнаха, че протестите се задълбочават, в стремежа си да свалят напрежението, те изтеглиха полицейските сили и по този начин създадоха условия, с които създадоха възможност за конфронтиране на протестиращите с антипротестиращите граждани. Целта е една-единствена – да бъде допуснато масово сбиване и това да бъде добрият повод на МВР да се възползва и да неутрализира палатковите лагери. Когато хората се бият на улицата, държавното ръководство е спокойно", каза още ген. Григоров.

Бившият полицейски началник заяви, че е част от протестиращите и е ежедневно на площадите. Според него е видимо „как добре инструктирани хора идват с една-единствена цел - създаване на провокации и създаване на условия за сблъсък между отделни граждани“.

Григоров категоризира „Делта гард“ като „една от толерираните фирми, която е изпълнявала много конкретни шпиц задачи, възложени от политическото ръководство на МВР и от Делян Славчев Пеевски. Тази фирма се появява само там, където има конкретни бизнес интереси“.

Той попита и защо не е започнато разследване срещу началника на РУ-Дупница, неизпънил решение на ЧСИ, за да бъде въведен във владение собственикът на завода за асансьори в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11610

10

Prologue

20.08 2020 в 11:44

Краси не си бил единственият там, който е видял цялата случка. Лошото е, че сте коне с капаци и без значение какво точно е станало, налитате като хиени! Има страни, в които изобщо не се толерира ПЕШЕХОДЦИ на пътното платно. Това самоволно излизане на пътя на хората не им позволява да си правят каквото искат и най-малкото да се чувстват недосегаеми. Протестиращите са тези, които са поели риска да се достигне до такава ситуация и вместо да се стигне до разумен изход, много добре се видя неадекватната реакция на повечето хора! Няма нещо на света, което да ми каже, че това нормална и адекватна реакция, да не говорим, че отговорни и разумни хора нямаше да допуснат това да се случи. Протестиращите сами предизвикаха случката и вместо да си понесат отговорността агресират, все едно са недосегаеми! Извинявайте, но почвате да приличате баш на мутри, държанието ви е такова. Не приемате различно мнение от вашето и щом не ви изнася почват определенията - трол, герберист …

2100

9

гоуемио

20.08 2020 в 08:04

Още един гнусен полицейски комундел тормозил инакомислещите преди 1989 раздава присъди от страниците на оффнюз?!?!?!?

2993

8

Dantcho Dantchev

20.08 2020 в 06:37

Добро сравнение на протестуиращите с наркодилари. Тоя без да иска, формулира събитията

3000

7

SaraAsar

20.08 2020 в 02:08

Колко много приказки, за да изкараш черното бяло. Ама тая работа не е толкова проста, пипе трябва! Следното: двама без нито една драскотина, една разбита кола и две уплашени до смърт деца. Това са фактите, женерал Григорофф! А масовите мероприятия са два вида: регистрирани протести и тях полицията ги охранява. Нерегистрираните са в графата размирици, кравали. Там полицията арестува. Затова и участниците в такива обикновено са маскирани. С твоята словесна еквилибристика искаш хем така, хем иначе. Застанеш ли от другата страна на чертата, не можеш да пищиш “чичко полицай, ела да ме пазиш”!

705

6

order

19.08 2020 в 18:54

Захари Карабашлиев:
„ПРЕДИ въобще да пристъпим към каквито и да е теми, засягащи избори, нова конституция, Велико народно събрания, “резидента”, задължителната военна служба, Ситняково, Сараите, Черепа, Дани Кирилов и останалите смешници, е необходимо да се отговори ясно на два въпроса относно:
а) Съдържанието на изтеклите досега аудиозаписи, с глас, наподобяващ този на Борисов;
б) Съдържанието на нощното шкафче в резиденцията на Борисов.“
https://mobile.frognews.bg/article/201726/

11719

5

Краси

19.08 2020 в 18:24

Шофьор, който тръгне да гази пешеходци, във всяка нормална държава се арестува или за опит за нанасяне на телесни повреди, или за тероризъм.
Какво прави нашата героична полиция вместо това - арестува тези, които са се хвърлили върху колата, за да й попречат да прегази паднало момиче. Тъй като бях на 3 метра от местопроизшествието и видях всичко със собствените си очи, няма нужда разни тролчета да ми обясняват, какво точно се е случило.
Мога само да запея песента на един доскорошен бард на ГЕРБ (преди това и на БСП, но нищо) "Нашата полиция ни пази..."

2900

3

nrb

19.08 2020 в 18:18

Според тоя бивш ( явно са му затворили кранчето за мангизите ) пешеходците Не трябва да спазват така таченият от него Закон За Движение По Пътищата !!!

12422

2

biol

19.08 2020 в 17:41

Ясно защо е бивш.
Офнюз, умишлено ли изкривявате фактите- този е червен генерал от гранични войски (много преди да влязат в полицията) сътрудник на ДС.
До там ли стигна рашетниковото протеже, да изкарва от гардероба дърти ДС генерали


Неговото мнение е абсолютно ирелевантно по Закона за движение по пътищата и правилника към него.
Най малкото трябва да почне и с това как се пресича кръстовище. Все тая от фатмаци толкова.

ОфНюз жалко е когато се чудите как да оправдаете нападение над жена и две деца. Жалко. Много жалко.
Комунистите никакви ли граници нямат

6145

1

kokoten

19.08 2020 в 17:15

...цялата мутренска държава е впрегната да брани властта...как можахме да допуснем това...виновни сме...и се срамуваме...а те не се срамуват....