България е в траен застой по отношение на корупцията: на дъното в ЕС, по-зле е само в Унгария

Страната ни е предпоследна по възприятие на корупцията, показа индексът за 2022 г. на ''Прозрачност без граници''

OFFNews 31 януари 2023 в 11:44 3018 11

пресконференция

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Пресконференция на асоциация "Прозрачност без граници“

България е на 72-ро място в глобалната класация „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2022 г. на „Трансперънси интернешънъл“. Страната ни е на предпоследно място в Европейския съюз, като тази година Унгария заема последното място.

Данните от изследването бяха представени днес от асоциация „Прозрачност без граници“ на пресконференция.

Изследването измерва нивата на възприятие на корупцията в публичния сектор в 180 държави и територии по света. България е включена за 25-и път в изследването. Индексът ни през 2022 г. е 43 пункта при максимални 100.

В последните 10 години България се движи в един коридор между 41 - 44, каза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов. По думите му страната ни сякаш се е пуснала по течението и е в състояние на траен застой по отношение на корупцията.

В сравнение с предходната година индексът бележи незначително повишение от един пункт. Промяната не е статистически значима. В тази връзка следва да се вземат предвид две обстоятелства - стойностите на индекса под 50 пункта са показател за систематичен проблем с корупцията и на неефективна борба, уточняват от "Прозрачност без граници". Съществен напредък би се отразил в индекса с повишение над три пункта.

Според Славов сред причините да сме сред последните в Европа е продължаващата политическата криза у нас.

"Въпреки краткия живот на 48-ото Народно събрание, имаше законопроекти, които се опитваха да въведат практики като в Унгария и в Русия" - коментира той.

Калин Славов заяви, че непрозрачното използване на публични ресурси са част от показателите, които обуславят корупцията. Той даде пример с тунел „Железница“, който все още не е пуснат в експлоатация.

Славов определи политическата криза като една от най-характеристиките на изминалата 2022 г. Създаването на нова комисия или приемане на нов закон в никакъв случай не може да се отрази върху позицията на индекса, каза той. Анализаторът отбеляза като проблем и атаките срещу гражданския сектор. Според него в 48-ото Народно събрание е имало законопроекти, които „да въведат практики, които са характерни за страни като Унгария, като Русия“ относно неправителствените организации.

„Отиващият си парламент беше белязан от безпрецедентен лобизъм“, каза още Славов.

Ваня Кашукеева-Нушева от „Прозрачност без граници“ също засегна нерешения въпрос с лобизма в законодателството. България е една от малкото държави в Централна и Източна Европа, присъединили се към Европейския съюз, които все още нямат правила за контрол върху лобистката дейност.

Според Нушева проблемите в изборния процес са друг критичен елемент в доклада относно България. Станахме свидетели на прибързан процес на промяна на изборното законодателство в сегашния парламент, каза тя.

Нушева обобщи, че част от препоръките към държавите са за насърчаване на взаимния контрол и баланс между властите, спазване на принципа за разпределяне на властите, ограничаване на частните интереси чрез регулиране на лобистката дейност и предоставяне на открит достъп до информация и вземане на решения.

Според политолога Огнян Минчев, председател на Управителния съвет на Асоциация „Прозрачност без граници“, откакто България е част от „Индекс за възприятие на корупцията“, не са реализирани особени успехи, независимо от това кой е на власт.

Борбата с корупцията в България трябва да престане да бъде политическа дъвка и да се превърне в ясно разбиране, че корупцията и злоупотребата с власт са дълбок структурен проблем на българската икономика и на държавата, заяви политологът.

Освен България с 43 т. и Унгария – 42 т., стойности под 50 т. в Европа отбелязва и Румъния – 46 т. По отношение на страните от Балканския полуостров се отчита стабилна тенденция за повишение на индекса на Гърция – от 36 т. през 2012 г. до 52 т. през 2022 г. През изминалата година индексът на Хърватия също се повишава до 50 т.

Негативна тенденция се отчитат при Турция – от 49 до 36 т., Македония – от 43 до 40 т., Босна и Херцеговина – от 42 до 34 т. и Сърбия – от 39 до 36 т.

Резултатите от изследването сочат, че Дания, Финландия, Норвегия, Швеция отново са в челото на класацията с най-ниски нива на корупцията. Нова Зеландия и Сингапур допълват първите места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

10

Джендо Джедев

31.01 2023 в 15:04

Дебилчо,

Май не си прочел статията, а? ;)

"Индексът ни през 2022 г. е 43 пункта при максимални 100.

В последните 10 години България се движи в един коридор между 41 - 44, каза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов. По думите му страната ни сякаш се е пуснала по течението и е в състояние на траен застой по отношение на корупцията.

В сравнение с предходната година индексът бележи незначително повишение от един пункт."

-1395

9

AlexT

31.01 2023 в 13:16

2 .за фирмите на пашата, клуб Банкя, СИК и ИПОН- пазещи-охраняващи ЛУКойл – да не говорим; за 12 години НЕПЛАЩАНЕ на данък печалба от ЛУКойл-ТИ отговаряш – да не говорим !? ; за Общ. Поръчки, за язовирите- над 600млн.лв.- доган фирми и НЕ ремонтирани / само 10-тина / ..да не говорим ..; 54 млн. лв- за Студен резерв- на ТЕЦ-а на доган !? ; и още мнооого, много пари ,Мутро – ……..е ЯСНО, защо искаш ПАК да управляваш с твоята БАНДА !? ::)


-1395

8

AlexT

31.01 2023 в 13:15

Тиквун, струваш ни НЕ 1-2 милиона, а МИЛАРДИ !! Би трябвало ТИ- да мълчиш ..:Един милиард долара- НЕ поискана неустойка от путин-за смяна точката на доставка на газ с договор до 2030 г; 3 милиарда лева- НИКОГА няма да се възстановят, никога с по 100млн.такси годишно , и лихва 0т 4,2 % годишно – кредит от банки за ТУРСКИЯ поток!? ; 1.2 МИЛИАРДА лева – за части за АЕЦ- без да има ЦЕНА на цялата АЕЦ- за награда подписалия го Първанов ТИ назначи за зам. министър ; 400 млн.лв- да се копа с руски драги до пристанището на доган ; 57 млн.- опростени на домусчиев и уреждането му на кредит- над 220 млн .лв; за “вълка”- над 140млн. кредит – НОВА ФИРМА !?-да чисти София ; 54 млн. за гергов- за дупката –Варна ;; за къщите за гости- “САМО” 4 са – на родата на Карадайъ-то ; МИЛИАРДИ АВАНСИ за БЪДЕЩИ, неясни строежи на стр. Фирми – още не започнали – но в банковите им сметки !? ; за фирмите на пашата, клуб Банкя, СИК и ИПОН- пазещи-охраняващи ЛУКойл – да не говорим; за 12 години НЕПЛАЩАН

805

7

Fear

31.01 2023 в 13:14

Дебил, за краткото време, през което ГРОБ не са били на власт имаа подобрение. Минимално, но за няколко месеца няма как да се премахнат щетите от повече от десетилетие ГЕРБерски свинщини.

345

4

Джендо Джедев

31.01 2023 в 12:41

Ония си имат Орбан, ние си имаме Мунчо и Баце... Та нее за чудене, че и те, и ние сме у киреча. ;)

1930

3

Муню

31.01 2023 в 12:03

Това всички го виждат - по света и унас!
главния прокурор е доволен!
ГЕРБ/СДС също са доволни!
ДПС и те са доволни!
И БСП са доволни!
И всички останали пудлизурки са доволно.
А народа, народа или нехае или е облъчен денонощно, или е сляп и глух!
Събудете се и си закарайте задниците на изборите! Не боли.

5827

2

pisnamiotmutri

31.01 2023 в 12:00

Спорно е, че Унгария е по-зле. Тук сме с превзети водещи медии, опростачен от соца и чалгата народ, без работеща съдебна система, без независими институции, изборите се решават с фалшифициране и социолози за легитимиране. Станахме и първи по смърт заради корупцията.

С какво Унгария успява да е по-зле от нас? Че ние и границата сме си дали на друга държава, а летището се ползва за доставка на дрога.