"България без дим" поиска от Радан Кънев да подаде сигнал срещу себе си, че е пушил на закрито

Последна промяна на 08 април 2015 в 12:25 8610 16

Снимка "България без дим"

Гражданска инициатива "България без дим", която се бори за пълната забрана за пушене на обществени места, е изпратила писмо до съпредседателя на парламентарната група на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев.

Поводът е публикувана снимка от среща с актива на партията в Добрич, на която Радан Кънев е с цигара в ръка. Проблемът е, че срещата е в заведение, а Законът за здравето забранява пушенето на закрити обществени места.

Откритото писмо е публикувано на сайта "Без дим" и предизвика истинска полемика в социалната мрежа. По-голямата част от потребителите в социалната мрежа смятат, че ако истински милееш за реформите и закоността, то трябва да спазваш и законите.

"Бърза справка - 2 2/3 от цивилизования свят тютюнопушенето е забранено на обществени места, спирки, някъде дори и паркове. Тук в България имаме закон от години, а още коментираме дали има смисъл от него. Тези дебати ги водихме преди 5-6 години. В момента важно е РЗИ да си върши работата и забраната да се спазва. А после да преминем към следващите стъпки", коментира нарушението блогърът Иво Мирчев. 

Не липсват и защитници на депутата: "Спазването на такива смешни закони е комунистическа приумица! По времето на комунизма беше пълно с такива, за които и глобяваха, намаляха поведения и изключваха от училище. Само прикритите комунисти искат да се върне оня ред, сигурно от носталгия. Друго нещо си е свободата и демокрацията, и Радан го показва", коментира в социалната мрежа Преслав Недев.

"Все тая, в 90% от заведенията се пуши..." - нещо като с тегленото на "пиратски" софтуер? Противозаконно е, но почти всички го правят. С какво е полезен един неприемлив и неспазван от мнозинството закон? Очевидно не работи и обществото не го приема, защо продължават напъните по налагането му?", смята Надя Гилова.

От "България без дим" посочват, че са изпратили писмото символично на 7 април 2015, международният ден на здравеопазването до емейл-адреса на г-н Кънев в парламента както и до адреса на партия ДСБ.

"Не получихме отговор повече от 24 часа. Публикуваме писмото като отворено за да достигне все пак до г-н Кънев и да получим отговор или реакция.", пишат от "България без дим".

Гражданската инициатива призовава Радан Кънев сам да подаде сигнал срещу себе си и да понесе съответното наказание. Призовава го също като народен представител да промени така закона, че да не остават вратички, които позволяват безпроблемното падане в съда на санкциите, както и да дефинира по-добре понятието "закрити помещения".

От движението „България без дим" призовават Радан Кънев да поеме публична отговорност заради нарушаване на закона за тютюнопушене в закрити обществени места. От движението предлагат на депутата да се обърне към „РЗИ Добрич с обявяване на нарушението си и с искане да бъде приложен законът какъвто е за такова нарушение".

"Нещо повече - очакваме както от вас, така и особено от здравния министър Москов - който е представител на вашата формация, Реформаторски блок, в правителството - да активизирате отговарящите в държавната администрация звена за много по-голям контрол, наказания и строго спазване на забраната за пушене на закрито", допълват от „България без дим".

В края на отвореното писмо гражданската инициатива изброява най-основните проблеми със забраната за пушене на закрити места: пропуски в нормативните текстове, позволяващи на констатирани надлежно нарушения да падат твърде лесно и нелогично в съда; липсата на конкретна и незаобиколима дефиниция за „закрито място", която се използва за грубо и показно нарушаване на забраната, особено сега, през пролетта.

„Сигурни сме, че нямаме различия по позицията, че само стриктно прилагане на закона към всички без изключение, включително и особено към вас - на които сме делегирали да ни представляват в управлението - можем да се надяваме да създадем една България на честни, силни и щастливи хора", завършва писмото.

Предлагаме ви пълния текст на писмото:

"Дo: г-н Радан Кънев

Народен представител в 43-тото Народно събрание на Република България,
Съпредседател на парламентарна група “Реформаторски блок”,
Председател на националното ръководство на партия “Демократи за Силна България”

Уважаеми г-н Кънев,

На 2-ри април 2015 г. в медия беше публикувана снимка, твърдяща да показва как пушите цигара на закрито в ресторант ДиВайн в гр. Добрич. Усъмнихме се в публикацията заради източника – конкретната медия (агенция “ПИК”). Но проверихме и потвърдихме – чрез наши, собствени източници – че сте били в този ресторант в Добрич наскоро.

Затова ви питаме дали е вярно констатираното на снимката – дали сте пушили на закрито в този ресторант?

Ако това е така, то като народен представител и една от малкото публични личности, призоваващи за морал в обществените дела и строго спазване на законите, очакваме от вас да поемете публично отговорност за това ваше нарушение на закона.

Предлагаме да направите това като се обърнете към РЗИ Добрич с обявяване на нарушението си и с искане да бъде приложен законът какъвто е за такова нарушение.

Нещо повече – очакваме както от Вас, така и особено от здравния министър г-н Москов – който е представител на вашата формация, Реформаторски блок, в правителството – да активизирате отговарящите в държавната администрация звена за много по-голям контрол, наказания и строго спазване на забраната за пушене на закрито.

Многократно сме изтъквали кои са най-основните проблеми, припомняме ги отново:

- пропуски в нормативните текстове, позволяващи на констатирани надлежно нарушения да падат твърде лесно и нелогично в съда;

- липсата на конкретна и незаобиколима дефиниция за „закрито място“, която се използва за грубо и показно нарушаване на забраната, особено сега, през пролетта.

Сигурни сме, нямаме различния по позицията, че само стриктно прилагане на закона към всички без изключение, включително и особено към вас – на които сме делегирали да ни представляват в управлението – можем да се надяваме да създадем една България на честни, силни и щастливи хора.

С уважение,

Гражданска инициатива „България без дим“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2015 в 17:58

На Поднулевия пък все амбразури му се привиждат... Дори когато някой прави съвсем нормална дискусия за заобикалянето на закони при пушене на закрито. Какво да се прави, свикнал е да се мята по амбразурите (като от темата с руската факла, пардон - подводница от вчера) и не може да си представи, че някой може да прави нещо друго. Професионално изкривяване!

08.04 2015 в 14:50

Уважавам Кънев като начеващ политик, но като човек явно е гъз. Това че "партито" е частно, отменя ли човешката етика на съобразяване с другия? Ако партито е закрито, мога ли да му се изпърдя в лицето на пушача, защото все пак, нали разбирате, човещина, нужда, навик, а и партито все пак е закрито, тук сме си все наши хора, нали така, а и какво толкова?

Във всяка нормална държава след подобен случай, политикът ще си изправи много трудно рейтинга.

08.04 2015 в 14:18


Специално за лельа Влади-Частното Парти и останалите тъпунгери от амбразурата:))))

http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D0%BE%D1%8 2%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%97%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D 1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0% B4%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5_487474.html

08.04 2015 в 14:14

В Добрич заведенията, в които не се пуши се броят на пръстите на едната ръка. Това е системна грешка. Никой не спазва закона и никой не търси отговорност от никого..

08.04 2015 в 14:07

Т.е,трябва да съм гласувал за някого за да имам претенции как се управлява моята страна?!?!??!?
Абе откъде ви намират такива демократи бе:))))

P.S. Извинете ме че не харесвам плешивецът,народен представител и закононарушител,очевидно не разбирам демокрацията и равноправието пред закона.За разлика от вас;)
А и не ви съветвам да ми казвате къде,кога и какво да пиша,аз съм свободен човек и вашите ограничения не ме вълнуват.

08.04 2015 в 14:07

Дияне,

Именно! Това съм го виждал с очите си на няколко пъти в София. И е една от най-често използваните вратички за заобикаляне на забраната. В такива случаи само собственикът може да реши дали вътре да се пуши или не. Не че ми харесва подобна практика - непушач съм и не обичам да стоя на място, което прилича повече на лисичарник, отколкото на място за хора, но поне не е незаконно.

08.04 2015 в 14:03

sottozero, какво се възпали бе, приятел?!? Я дай у лево, намери си сродни души в друг сайт, тук очевидно ти е неуютно. Толкова пък да те дразни Радан, защо ли?!? Бас ловя, че не си гласувал за него, та да си останал излъган нещо...

08.04 2015 в 13:56


Хаха,тъпунгерите са на амбразурата да защитават плешивото говедо,чиято единствена реформа досега както виждаме е да отмени пушенето на обществени места за СЕБЕ СИ:))))

08.04 2015 в 13:40

@Бате_Влади +1 от мен.
Същото знам - когато има частно събитие, заведението не се счита за обществено място и съответно не попада под ударите на закона.
Може и да бъркам, но по тази причина много заведения станаха частни клубове, нали?

08.04 2015 в 13:35

Мед ми капе на душата като гледам как ПИК (Пеевски Иска да Каже или Пеевски И Кръстева) се трепе да внушава дребни простотийки и сън не я лови да не я попитат кой всъщност и е собственик... Наистина не виждам да има други хора освен групата на Радан, та това да им е болката на Дим без граници или България без дим ли беше... Тъпите закони по това се отличават от смислените, че за тяхното прилагане трудно могат да се измислят смислени начини. Аз съм пушач, за протокола, и Радан хич не ми пречи :-)))