"България без дим" поиска от Радан Кънев да подаде сигнал срещу себе си, че е пушил на закрито

08 април 2015 в 12:25 9426 16

Снимка "България без дим"

Гражданска инициатива "България без дим", която се бори за пълната забрана за пушене на обществени места, е изпратила писмо до съпредседателя на парламентарната група на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев.

Поводът е публикувана снимка от среща с актива на партията в Добрич, на която Радан Кънев е с цигара в ръка. Проблемът е, че срещата е в заведение, а Законът за здравето забранява пушенето на закрити обществени места.

Откритото писмо е публикувано на сайта "Без дим" и предизвика истинска полемика в социалната мрежа. По-голямата част от потребителите в социалната мрежа смятат, че ако истински милееш за реформите и закоността, то трябва да спазваш и законите.

"Бърза справка - 2 2/3 от цивилизования свят тютюнопушенето е забранено на обществени места, спирки, някъде дори и паркове. Тук в България имаме закон от години, а още коментираме дали има смисъл от него. Тези дебати ги водихме преди 5-6 години. В момента важно е РЗИ да си върши работата и забраната да се спазва. А после да преминем към следващите стъпки", коментира нарушението блогърът Иво Мирчев. 

Не липсват и защитници на депутата: "Спазването на такива смешни закони е комунистическа приумица! По времето на комунизма беше пълно с такива, за които и глобяваха, намаляха поведения и изключваха от училище. Само прикритите комунисти искат да се върне оня ред, сигурно от носталгия. Друго нещо си е свободата и демокрацията, и Радан го показва", коментира в социалната мрежа Преслав Недев.

"Все тая, в 90% от заведенията се пуши..." - нещо като с тегленото на "пиратски" софтуер? Противозаконно е, но почти всички го правят. С какво е полезен един неприемлив и неспазван от мнозинството закон? Очевидно не работи и обществото не го приема, защо продължават напъните по налагането му?", смята Надя Гилова.

От "България без дим" посочват, че са изпратили писмото символично на 7 април 2015, международният ден на здравеопазването до емейл-адреса на г-н Кънев в парламента както и до адреса на партия ДСБ.

"Не получихме отговор повече от 24 часа. Публикуваме писмото като отворено за да достигне все пак до г-н Кънев и да получим отговор или реакция.", пишат от "България без дим".

Гражданската инициатива призовава Радан Кънев сам да подаде сигнал срещу себе си и да понесе съответното наказание. Призовава го също като народен представител да промени така закона, че да не остават вратички, които позволяват безпроблемното падане в съда на санкциите, както и да дефинира по-добре понятието "закрити помещения".

От движението „България без дим" призовават Радан Кънев да поеме публична отговорност заради нарушаване на закона за тютюнопушене в закрити обществени места. От движението предлагат на депутата да се обърне към „РЗИ Добрич с обявяване на нарушението си и с искане да бъде приложен законът какъвто е за такова нарушение".

"Нещо повече - очакваме както от вас, така и особено от здравния министър Москов - който е представител на вашата формация, Реформаторски блок, в правителството - да активизирате отговарящите в държавната администрация звена за много по-голям контрол, наказания и строго спазване на забраната за пушене на закрито", допълват от „България без дим".

В края на отвореното писмо гражданската инициатива изброява най-основните проблеми със забраната за пушене на закрити места: пропуски в нормативните текстове, позволяващи на констатирани надлежно нарушения да падат твърде лесно и нелогично в съда; липсата на конкретна и незаобиколима дефиниция за „закрито място", която се използва за грубо и показно нарушаване на забраната, особено сега, през пролетта.

„Сигурни сме, че нямаме различия по позицията, че само стриктно прилагане на закона към всички без изключение, включително и особено към вас - на които сме делегирали да ни представляват в управлението - можем да се надяваме да създадем една България на честни, силни и щастливи хора", завършва писмото.

Предлагаме ви пълния текст на писмото:

"Дo: г-н Радан Кънев

Народен представител в 43-тото Народно събрание на Република България,
Съпредседател на парламентарна група “Реформаторски блок”,
Председател на националното ръководство на партия “Демократи за Силна България”

Уважаеми г-н Кънев,

На 2-ри април 2015 г. в медия беше публикувана снимка, твърдяща да показва как пушите цигара на закрито в ресторант ДиВайн в гр. Добрич. Усъмнихме се в публикацията заради източника – конкретната медия (агенция “ПИК”). Но проверихме и потвърдихме – чрез наши, собствени източници – че сте били в този ресторант в Добрич наскоро.

Затова ви питаме дали е вярно констатираното на снимката – дали сте пушили на закрито в този ресторант?

Ако това е така, то като народен представител и една от малкото публични личности, призоваващи за морал в обществените дела и строго спазване на законите, очакваме от вас да поемете публично отговорност за това ваше нарушение на закона.

Предлагаме да направите това като се обърнете към РЗИ Добрич с обявяване на нарушението си и с искане да бъде приложен законът какъвто е за такова нарушение.

Нещо повече – очакваме както от Вас, така и особено от здравния министър г-н Москов – който е представител на вашата формация, Реформаторски блок, в правителството – да активизирате отговарящите в държавната администрация звена за много по-голям контрол, наказания и строго спазване на забраната за пушене на закрито.

Многократно сме изтъквали кои са най-основните проблеми, припомняме ги отново:

- пропуски в нормативните текстове, позволяващи на констатирани надлежно нарушения да падат твърде лесно и нелогично в съда;

- липсата на конкретна и незаобиколима дефиниция за „закрито място“, която се използва за грубо и показно нарушаване на забраната, особено сега, през пролетта.

Сигурни сме, нямаме различния по позицията, че само стриктно прилагане на закона към всички без изключение, включително и особено към вас – на които сме делегирали да ни представляват в управлението – можем да се надяваме да създадем една България на честни, силни и щастливи хора.

С уважение,

Гражданска инициатива „България без дим“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!