Quantcast

Здравната комисия отказа да отмени забраната за пушене

Нели Чолашка Последна промяна на 22 януари 2015 в 16:57 12065 3

Против отмяната на пълната забрана за пушене на закрити места гласува по-голяма част от парламентарната здравна комисия.

Тя обсъжда и гласува днес на първо четене предложените от "Атака" промени в Закона за здравето, с които предлагат да се върне частичната забрана за тютюнев дим в заведенията, летищата и други закрити обществени места.

Атакистите предлагат в заведенията да има зали за пушачи и непушачи, а ако заведението е под 70 кв. м, собственикът да избира дали то да е за пушачи или за непушачи. Същия режим съществуваше в началото на предишния мандат на Бойко Борисов. ГЕРБ обаче наложи в крайна сметка пълната забрана за пушене на закрити места.

В мотивите на вносителите пише, че тютюнопушенето трябвало да се върне в заведенията, защото забраната му довела до "нарастване на безработицата с поне 30 хил. души". Собствениците на заведенията били принудени да уволнят този персонал заради намалените обороти.

В здравната комисия бяха поканени и дадоха становище съсловни организации на лекарите, зъболекарите, медицинските сестри, неправителствени организации и представители на хотелиерите и ресторантьорите.

Всички освен собствениците на заведения и хотели се изказа срещу отмяната на забраната за пушене. Някои от тях, както и Десислава Атанасова от ГЕРБ, призоваха за по-строг контрол върху спазването на забраната.

Лошо впечатление прави, че почти няма заведение в София и в другите градове, в което да не се пуши, обърна се Атанасова към зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков.

"Проектът на "Атака" е ретрограден и това ще е крачка назад. Няма икономически аргументи, които да са по-силни от защитата на здравето и живота на гражданите", обяви Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обвини депутатите от ДПС в популизъм.

Безспорно е , че пушенето е вредно и даже убива, но тютюнопроизводството е бизнес, защитавана от ДПС, атакува Байрактаров.

По думите му компетентните органи нямат ресурс да следят за спазването на закона, а ресторантьорите бяха принудени да инвестират много пари в заграждения и вентилационни инсталации напразно.

Той призова лекарите и гостите в комисията, които не пушат да вдигнат ръка и се оказа, че само около 1/3 от тях не пушат. Байрактаров подкрепи проектозакона на "Атака", но това не означава, че това е обща позиция на ПФ.

Отхвърленият още на първо четене от водещата комисия проект на "Атака" може да влезе в пленарна зала по преценка на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В предишния парламент подобни промени се опита да прокара Спас Панчев от БСП, но парламентарните групи гласуваха шарено - по съвест, и забраната за пушене не отпадна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2015 в 01:08

Признавам,че ме тресе истински ресентимент.Моля,помогнете ми.Знам,че попаднах под идиотизма на Волен от объркване и безсилие,но нямам сили и качества,а така ми се иска да живея като талантливите хора..Знам,че нищо не мога да променя в обществото ,но не мога и да се съглася ,че сме неравностойни.Груб съм в този смисъл ,но не мога да се преборя със себе си.Извинете ме.

22.01 2015 в 18:36

Браво на Здравната комисия! Тези от Атака какво искат? Целокупният български народ цял ден да седи и пафка по кафенетата,за има малък бизнес ли?
Защо не помислят как да има повече работа за българите,вместо да се тюхкат за нещо толко вредно и безполезно!

22.01 2015 в 18:02

атака да ходят в северна корея да си предлагат глупостите