Аню Ангелов предлага разполагане на американски Ф-16 в Граф Игнатиево

Юлиан Христов Последна промяна на 01 април 2014 в 20:48 16132 20

Разполагане на допълнителни сили с американски изтребители Ф-16 в база Граф Игнатиево за охрана на българското въздушно пространство, предлага бившият военен министър Аню Ангелов.

Във Фейсбук ексминистърът коментира зачестилите полети на руски разузнавателни самолети на границата на българското въздушно пространство и зачестилите полети на български изтребители по тревога в последната една година. 

"Не бих могъл да не приветствам министър Найденов за днешното му интервю пред в-к Труд. Безусловно увеличаването на разузнавателните полети на Русия по протежение на българската граница на въздушното ни пространство над Черно море е силно обезпокоително. От една страна се изразходва увеличен ресурс от полетни часове на МиГ 29 и, естествено, се намалява разполагаемият ресурс за подготовка и приучване на летците, които не са подготвени да носят бойно дежурство. По този начин се съкращава и без това малкия междуремонтен ресурс от време за работа на двигателите и на другите елементи от авиониката. Не трябва да се забравя, че ремонтът и доставката на резервни части изцяло зависят от "добрата" воля на Русия. От друга страна, от военната практика е известно, че рязкото увеличаване на разузнавателни полети могат да се разглеждат и като предвестник на други, далеч по-опасни за страната ни,действия.

България не трябва да чака САЩ или НАТО да поискат разполагането на сили на НАТО на наша територия като предпазна възпираща мярка. България, по примера на Полша и Румъния, би следвало да инициира консултации в Североатлантическия съвет по член 4 на Вашингтонския договор за разполагане на Ф-16 на летище Граф Игнатиево за усилване на възможностите за охрана на българското въздушно пространство. Може да се поиска и по-пълно съвместно използване от САЩ и българските въоръжени сили на съоръжението в Ново село, както и използване на българско пристанище от Подвижната военноморска група на НАТО", написа генерала в статус във Фейсбук.

Изявлението на Ангелов идва часове след като президентът Росен Плевнелиев, с когото бяха колеги в правителството на ГЕРБ, изрази съмнения, че Русия провокира нарочно вдигането на изтребителите ни, което било във вреда на ресурса на самолетите. Той се позова на изказвания на военния министър Ангел Найденов и на статистиката от Военновъздушните сили, според която през последната година броят на извънредни излитания на наши изтребители надвишава този за последните 20 години. 

От командването на ВВС до момента не са потвърдили, че зачестилите полети са свързани със събитията в Украйна. Факт е обаче, че руски шпионски самолети Ил-20 са вдигали под тревога дежурните български изтребители по няколко пъти седмично през последната година.

В мандата си като министър Ангелов беше подготвил предложение до правителството за купуването без конкурс на употребявани американски изтребители Ф-16. Проектът на предложението беше готов за внасяне, но върнат за корекции. В крайна сметка, повторното внасяне на предложението не се случи заради оставката на правителството на ГЕРБ. 

Още тогава генерал Румен Радев, който водеше работната група от МО, имаща за задача да намери изтребител, обясни, че единствените възможни опции са нови изтребители „Грипен” от Швеция, втора ръка „Еврофайтър” от Италия и трета ръка Ф-16 от Португалия.

Експертите се спрели на третата опция, защото тези самолети са най-изгодни по отношение на цена и оборудване.

До края на септември правителството трябва окончателно да вземе решение дали да купи нови изтребители или да задели пари за ремонта на съветските МиГ-29.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2014 в 15:45

На вниманието на горните профани!
1. Ту 22М3 е доста стар бомбардировач от времето на Льоня Брежнев и не представлява никаква заплаха за съвременната ПВО на НАТО. Винаги и навсякъде са прихващани без проблеми поради голямата им отразителна повърхност и поради липсата на съвременни технологии за електронно противодействие (с каквито руснаците не разполагат). Описаните случаи на "страх" от тях съществуват единствено във въображението на обичащите родината си Русия псевдобългари!
2. Самолетите нямат нищо общо с пернишките голфове и понятие 2-ра или 7-ма ръка не съществуват. Изтребителите F16 са просто една "платформа", на която са поставени чисто нови съвременни радиоелектронни и оръжейни системи, дори по-нови и по-добри от тези на турските F16 блок 52! Така "старите" F-ове са доведени до стандарта MLU, който е избран от наши елетни пилоти от ВВС (имената им можете да намерите в нета)като най- подходящи и най-добри в съотношението цена-качество на оръжейните системи.
3. Руският Т-50 не е оръжие, а само бъдеща платформа, която тепърва ще преминава държавни изпитания, а след 2016 ще започне серийно производство. Заедно с времето за усвояване на системите, които още не са готови (имат много проблеми нерешени) и заедно с времето за обучение на летателния и и нженерен състав първите бойни ескадрили ще покрият нормативите за "бойна използваемост на 100% някъде след 2022 година (по данни на руските ВВС).
4. В момента няма никаква, абсолютно никаква военно-политическа обстановка, която да наподобява описаната от "разбиращата" дама с име на цвете, която да напомня поне малко 1941 -ва година. Освен това много от българите се гордеем с историята на Бг преди да дойдат звероподобните комунистически пълчища на съветската окупационна армия, носещи на щиковете си руско-съветско-азиатският комунизъм - бичът на българския народ от 1941 та до наши дни.
5. На всички неуки и невежи русоционалисти и комунисти дращещи като профани в този сайт трябва да им е ясно, че без бой до смърт, няма да им дадем България! Нито на тях нито на Кремълските им господари!

02.04 2014 в 18:40

за Аватарх - Ту-22М3 Боен радиус: 2,400 km http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83-22%D0%9C

02.04 2014 в 16:03

добре ще е и тук да се поувеличи американският контингент, не само в румъния.

02.04 2014 в 15:55

Що само изстребители бе, Аню, дай направо ядрено оръжие да си поискаме...

02.04 2014 в 14:41

АФ, откъде го измисли този "радиус на действие" и какво си имал предвид никой не знае. Ако имаш предвид макс.продължителност на полета, тя е около 7000 км.

02.04 2014 в 13:35

За Гаврилчо мамин, душица непорочна – един цитат от по-горе в духа “и хъс трЕбе, ама трЕбе и дупе”, а къде в БГ военната авиация “дупето” ето: “Безусловно увеличаването на разузнавателните полети на Русия по протежение на БГ граница на въздушното ни пространство над Черно море е силно обезпокоително – естествено изразходва увеличен ресурс от полетни часове на МиГ 29 и, ... намалява разполагаемият ресурс за подготовка и приучване на летците, които не са подготвени да носят бойно дежурство. По този начин се съкращава и без това малкия междуремонтен ресурс от време за работа на двигателите и на другите елементи от авиониката. Не трябва да се забравя, че ремонтът и доставката на резервни части изцяло зависят от "добрата" воля на Русия.”
ЗНАЧИ сЯ, руские ребятки разгоняет свои ТУ Backfire изпод Крыма ... и бугарските МО дебелосерковци се насрали... сЯ... трЕбат НОВИ самолети, наличните от СССР купени с бг домати и чушки отдавна веч са фира, че трЕбе летище в Балчик да се оборудва (Боко пробва да го продаде), трЕбе МО да плаща бойни часове на летците, ЧЕ трЕбат повече летателни, ЧЕ ... заплати ЯКИ на летците, пък... аКО ПриЛЪЖАТ ХАМЕРИКАНЦИТЕ да додат със свои самолети и си плащат – друга тема ИНАЧЕ в Крим не е шега стратегически бомбардировач–ракетоносец ТУ-22М3, Backfire – радиус на действие 2400 км

02.04 2014 в 12:05

Ако наистина става дума за ТУ-22М3, това е стратегически бомбардировач, който може да носи ядрено оръжие. Руснаците редовно го използват, когато решат публично да унизят някого - преди година например са врътнали сходен номер на Швеция, като са симулирали атака срещу Готланд с два самолета от същия тип. Хванали са шведите със смъкнати гащи - техните ВВС изобщо не са успели да вдигнат прихващачи навреме. Не претендирам, че разбирам от тези неща, но за мен посланието е ясно: "Налягайте си парцалите и не се правете на много отворени". Съдейки по реакциите в този форум, явно не са съобразили, че си имат работа с пълни идиоти. Ако някой си мисли, че купувайки някакви "нови" самолети втора употреба или примолвайки се на НАТО временно да ни пуснат няколко Ф16 ще можем реално да се противопоставяме на Русия е точно такъв - идиот.

02.04 2014 в 11:55

Каквито и самолети да купим,каквито и партньорства да разиграваме, ние на Русия нищо не можем да и направим.Това е ясно.Но трябва да имаме боеспособна армия гарант на национално достойнство.Какво е това "изтребители трета ръка", били евтини, то тогава купете свалени самолети те ще са най-евтини.Само че тия евтините въоръжения ще излязат най-скъпи на държавата.

02.04 2014 в 11:03

Бях останал с впечатление, че ген. Ангелов е грамотен военен. Ама съм сбъркал!!! Ние не можем да поддържаме МИГ-29, ще поддържаме F_16. Все едно на мене да ми подарят "едно Ферари с цвят червен" и аз с мижава заплата да го поддържам. Ще си го гледам на картинка! Та така и ние. Като гледам много прост народ се намърда във властта, един ще докарва газ от Катар, друг ще купува самолети, трети ще признава фашагите в Украйна, четвърти ще интегрира талибаните за български граждани! Много луди хора, к,во става с тази България? Я да нападнем руските самолети, дето летят в неутрално пространство! Давайте момчета и момичета, приемат се всякакви идеи, стига да са доволни господарите от САЩ, ЕС и НАТО! Добре хората са казали "Луд умора няма, само се поти!".

02.04 2014 в 10:16

T-50 срещу ф-16 - това е някаква комедия и явно т.нар. наш "министър на отбраната" е главно действащо лице в нея. Вместо да купим модерни изтребители ние ще купим самолети за селскостпанската авиация и ще им сложим по една манлихера!