Купуваме стари изтребители без конкурс

Последна промяна на 15 октомври 2012 в 14:28 4148 10

Така изглеждат португалските F-16 MLU. Португалия бърза да се отърве от 8 от тях и им иска около 400 милиона долара.

България се готви да закупи без конкурс 8 стари изтребителя. До месец за обсъждане в Министерски съвет и в Народното събрание ще бъде внесен проект, в който моделът е предварително избран, а финансовите параметри са твърдо фиксирани, твърди специализирането издание в областта на авиацията списание АЕРО.

Фаворитът са 8 самолета F-16 MLU, от които Португалия бърза да се отърве. Интерес към тях обаче има и Румъния, което е причина за бързането.

Цената на осемте самолета е около 400 милиона долара, което прави малко над 600 милиона лева.

Очаква се формулировката, с която ще бъде заобиколено конкурсното начало, да е "договор между правителствата на двете страни". В случая това са България и Португалия. Ако румънците ни изпреварят обаче същата "улеснена" процедура можело да се приложи и към други страни - например САЩ, Италия и Германия, които също имат стари самолети за продан, но на не толкова изгодни цени, колкото португалските.

С тази формулировка депутатите ще могат да одобрят или да отхвърлят сделката, но конкретно предложение за покупка ще може да им дава само Министерският съвет, без да се прави конкурс.

От сп. АЕРО са изпратили запитване до Министерството на отбраната. Отговорът е бил следният:

Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка” е „инвестиционен разход“ и като такъв на „...народните представители трябва да бъде представен максимално конкретен разчет за стойността, както и за начина на изплащане” и още, че „проектът, който ще се представи чрез Министерски съвет на Народното събрание следва да включва конкретно предложение.”

Купуването на самолети без конкурс не противоречи пряко на закона, но поставя редица въпросителни, коментират експертите. С нея Министерството на отбраната доброволно се лишава от най-силните си инструменти при договарянето на покупката. Няма и никакви критерии защо точно този самолет е избран.

Практиката при подобни оръжейни сделки е да има посредник, който получава 8% от цената. Толкова получи посредникът и при закупуването на новите френски вертолети за армията ни - "Кугър" и "Пантер".

Друга практика е продавачът да гарантира инвестиции на стойност 130% от цената на сделката - т.нар. офсетна програма.

Сагата с покупката на нови самолети за българската армия се точи близо 10 години. Фаворитите са три - F-16, F-18 и шведските Грипен.

През това време спряганата бройка варираше силно, като най-често се споменаваха 12 или 24 изтребителя на стойност между 800 милиона и почти 2 милиарда долара.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.10 2012 в 15:47

Интересно, че вече няколко поредни правителства търсят начин да купят нещо друго ами точно Ф-16 ки. Няма значение колко стари и амортизирани. Явно "Локхийд Мартин" са много добри в ... "лобирането".

16.10 2012 в 10:17

Започвам да си мисля, че не си последовател ами оригинала. :)

16.10 2012 в 08:35

Аз имам едно старо хвърчило на тавана. Да бяха казали от министерството на отбраната - направо щях да им го подаря. Ама закъсняха - едно момиченце от съседния блок го хареса и вече съм го обещал.

15.10 2012 в 17:43

Много ги мислиш. Не е важно какви са самолетите. Няма и значение отбраната, тя е друг въпрос. Тук въпроса са парите. Да се дадат , да се вземе нещо за цвят и да стане сделката. Това е мисленето. Това е политиката на нашите. Да изпълняват поръчки, да вършат услуги, да бършат дупета и да помагат на братските народи като португалците. Кой каза, че не сме благородни. Спасяваме люлката на колониализма. А самолетите са за архива, да има нещо там.

15.10 2012 в 16:56

.....докато разбира се не се наложи мобилизация. А мобилизация рано или късно ще има.

Има едно нещо измислено от нас за нас. Едно от големите достижения на българската държавност (когато я е имало) и то е титлата Цар. Наша си е. И не случайн. Народопсихология е винаги да чакаме царя да помогне, дали от Търново , дали от Петербург, дали от Банкя (справка 1277 г.–1280 г.) дали от някъде в далечния романтичен запад, българите винаги са имали цар и ще си го чакат да им помага.

15.10 2012 в 16:33

Пич, компа разпознава руските като "противник". В НАТО сме, все пак. Иначе си прав. Аз пъ сидъ и съ чудъ за чий х** са ни изобщо самолети. От сърбите или от македонците се страхуваме? В НАТО сме.И кого ще отбранява армията? Политиците ни таковаха мамата, пенсиите гласуват за когото си искат, умните избягаха...

15.10 2012 в 16:28

Ще ни дадат заем. Ще ги купим. Още много боклук ще купим. После като... Гърция. Хващат те за топките и ти дават нови заеми ...да купиш каквото ти кажат.
Унищожихме ракетите със среден обсег и за награда ни дадоха безплатни изтривалки и тасове за баня. Другото си купуваме. Като онези стари Хамъри на цена по-висока от нови да бяха.
А на някакъв Tisho му се повръщало от Сидеров, че не искал НАТО, както Франция например.

15.10 2012 в 15:34

Ми ... Ф-16А, блок 15, ремонтирани до стандарта МЛУ. Демек - заводски основен ремонт с продължаване на ресурса до 3 500 - 5 000 часа, и смяна на нещо от електрониката. Тия са ремонтирани през 2003-та.
Много стар самолет. Поддръжката ще ни излезе през носа.
Някой в трите най-бедни европейски държави, сигурно бърза да превърти някакви пари. Или пък ние сме касиера на европейската банка, за спасяването на Португалия. Понеже нали криза, там много са закъсали, пенсионерите им вече не могат да ходят по два пъти годишно на курорт, и затова нашите пенсионери ще им помогнат, колко му е.

15.10 2012 в 15:33

А защо не се превъоръжим с руски самолети?? Сигурно не и прилича на такава енергийно независима и демократична държава като нашата да купува "калпава" руска техника. Незнам за чий Х** п**ката винаги е в нашия г**. :?

Навсякъде хората се борят да просперират, да се развиват, да забогатяват. Само тук борба няма. Само тук вместо управници от 20 години има пионки който всеки ден афишират мръсните си далавери и продават държавното имущество и богатства по предварително ЯСНИ сделки в интерес, ами не на българите.

15.10 2012 в 14:35

Даа.
То няма голям проблем, че са стари. Гориво за тренировки и сега няма.