Аню Ангелов завещава сделката с изтребителите на наследниците си

Юлиан Христов 01 февруари 2013 в 10:05 2850 1

Аню Ангелов, министър на отбраната Снимка: Сергей Антонов
Аню Ангелов, министър на отбраната Снимка: Сергей Антонов

Сделката за новите изтребители ще бъде сключена в мандата на това правителство, а плащанията по нея ще легнат на плещите на следващите две.

Пред БНТ в петък военният министър Аню Ангелов обясни, че ако бъде взето решение за купуването на нов изтребител за Военновъздушните ни сили, то Военното министерство ще трябва да отделя по 100 млн. лв. на година от бюджета си за следващите шест години.

Решението за купуване на нов многоцелеви изтребител за армията се проточи и беше отлагано през целия манадат на настоящото правителство с оправданието за тежкото наследство от тройната коалиция и икономическата криза. В същото време новоназначеният министър на отбраната Николай Младенов обяви, че предшественикът му Николай Цонев му е завещал няколко договора, които са необезпечени със средства.

Днес военният министър Аню Ангелов подчерта, че бъдещата сделка за изтребителите ще бъде обезпечена. „Ние разчетохме, че можем да отделим за тази цел по 100 млн. лв. на година от бюджета на МО без да бъдат засегнати социалната политика, политиката по здравеопазването или образованието. Това е изцяло във възможностите на бюджета за отбрана. Това са ни възможностите от 2014 до 2020 година да заделяме по 100 млн. Това е, което ни ограничава в избора на конкретен тип нов боен самолет“, коментира Ангелов.

До края на февруари или в началото на март той трябва да представи в Министерски съвет резултатите от преговорите с четири държави, които предлагат самолети, и в „зависимост от методиката и критериите за анализ на предложенията“, той ще предложи на кабинета конкретен нов тип боен самолет за ВВС. Страната ни има готовност да купи девет изтребителя втора ръка.

Сделката за нови изтребители за армията ще бъде сключена без конкурс. Преди близо месец военният министър коментира сделката, като предпостави избора на конкретен самолет. Отново в интервю пред БНТ министърът заяви, че от надпреварата автоматично ще отпаднат претендетите, които не предлагат въоръжение.

Министър Ангелов дори посочи кои са играчите, които вероятно ще отпаднат - това са шведските „Грипен“, които освен, че не предлагали въоръжение, нямали и системи за целеуказване. В същото време от предишни изказвания на министъра става ясно, че предлаганите нови изтребители „Юрофайтър“ на европейския международен консорциум EADS са прекалено скъпи за възможностите на бюджета.

И двете компании предлагат нови самолети, като предложението на шведите е цената на изтребителите да е като за самолети втора ръка, а предложението на EADS е както за нови, така и за стари изтребители.

След стесняването на кръга в надпреварата остават само употребяваните F-16, които трябва да бъдат договорени със съответното правителство. За тези самолети има шест предложения. Без да бъде казано в прав текст, най-вероятният избор на военното ведомство за нови изтребители ще бъде предложението на Португалия. Според военния министър предлаганите португалски изтребители са модернизирани и ремонтирани на всеки три години, което удължава живота им. „За нас не е важно кога е произведен самолетът, а колко живот още му остава. Когато говорим за „стари“ самолети, ние не отдаваме значение на това кога са произведени, а какво могат да правят“, каза през декември министърът и обясни, че някои от страните предлагали дори самолети, които не били оборудвани изобщо.

В днешния петъчен парламентарен контрол военният министър ще отговори в парламента на питане на лидера на "Атака" Волен Сидеров за сделката с изтребителите втора ръка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!