Стари F-16 заменят МиГ-овете

Последна промяна на 18 декември 2012 в 09:19 1849 9

Един от португалските F16 MLU
Един от португалските F16 MLU

За нуждите на армията ни ще бъдат купени използвани изтребители, а за някои от участниците в надпреварата за продажба на бойни самолети участието е предрешено. 

Това стана ясно от изказването на военния министър Аню Ангелов пред БНТ във вторник. Министърът обясни какви са някои от критериите, по които военните експерти са подбирали изтребителите.

Министърът е категоричен, че това няма да са претендентите в надпреварата, които не предлагат въоръжение. В случая това са шведските „Грипен“, които освен, че не предлагали въоръжение, нямали и системи за целеуказване. В същото време от предишни изказвания на министъра става ясно, че предлаганите нови изтребители „Юрофайтър“ на европейския международен консорциум EADS са прекалено скъпи за възможностите на бюджета. И двете компании предлагат нови самолети, като предложението на шведите е цената на изтребителите да е като за самолети втора ръка, а предложението на EADS е както за нови, така и за стари изтребители.

След стесняването на кръга в надпреварата остават само употребяваните F-16, които трябва да договорим със съответното правителство. За тези самолети има шест предложения, отбеляза министърът. Индиректно той посочи върху кое предложение се е спряло министерството - според него португалските изтребители са модернизирани и ремонтирани на всеки три години, което удължава живота им. „За нас не е важно кога е произведен самолетът, а колко живот още му остава. Когато говорим за „стари“ самолети, ние не отдаваме значение на това кога са произведени, а какво могат да правят“, каза министърът и обясни, че някои от страните предлагали дори самолети, които не били оборудвани изобщо.

Руските МиГ-29, с които армията ни разполага, имат ресурс до 2028 година. Те обаче нямат съвместимост с НАТО-вските стандарти и системите ги разпознават като вражески самолети.

Тази седмица вероятно в Министерски съвет ще бъде внесено предложението на военния министър, с което кабинетът му дава мандат за водене на преговори за купуване на изтребители. Миналата седмица тази точка от заседанието на кабинета беше оттеглена, защото не беше минало съгласувателните процедури с останалите министерства.

Конкурсът за купуване на нов изтребител е в ръцете на четвърто правителство, а сделката ще бъде плащана от следващия кабинет. Парите, които са заделени за това, са 400 млн. долара.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.12 2012 в 15:05

Напънал се Аню и изсрал F16
За какво ? БГ армията си е оперетна, в бойни операции не е участвала 50 години.
Само тормоз на новобранци може. И лапане на бюджетни пари.
Не ми говорете за Кербала. Резил. Не за редниците, за командирите.
За краденето от складовете ли да гврорим ? Че бомбите на мафията идват оттам ?
Пикая на БГ офицерите, то по-добре хич да ги няма.
Dixi

18.12 2012 в 17:09

Всичко втора ръка, армията трета. Не протестирайт, че нещо купуват. Протестирайте, че не купуват каквото трябва. Тези самолети са изживяли времето си, ние ще ги купуваме за скрап явно. Кой ще ти даде истребители за 400 млн. Ами направо да минем на бипланери...

18.12 2012 в 16:42

Сори за спамът, но побеснях. Ако е реклама го изтрийте долният линк:

http://www.weapons-trading.com/product_info.php?idarticles=379

18.12 2012 в 16:33

Пък и на планинските спасители и спешните центрове не им били нужни хеликоптери, само на Бистришките мачки да си летят по мачовете. (и на циганските сватби пак държавни хеликоптери им отпускат, нали). Аре стига глупости! Последната година от БГ избягаха повече приятели и познати по света само и само да не са свидетели на тази мизерия.

18.12 2012 в 16:30

Ми новият едномилионен като цена не помня в какви пари брониран Мерцедес на мутрата мухоБойко за какво ни е? Милите му пенсионери нямало да получат нищо, децата и те са на втори план, науката нямала смисъл, образованието било за зубърите и така нататък. Нямам думи просто колко са нагли, да си хващат самолетите и към Гуантанамо.

18.12 2012 в 10:44

Защо преговори под масата, а не тръжна процедура? Как може 400 милиона от нашите пари да се дават без прозрачни процедури? Аню може да обяснява каквото си иска за разни самолети, но аз като данъкоплатец искам да има зададени параметри на поръчката, правилно подадени оферти, техническа и финансова оценка и документи по които може да бъде проследен целия процес.
Отделно това за МиГ-овете, които били разпознавани като вражески е страхотна глупост, надявам се журналистическа, а не на министъра на отбраната.

18.12 2012 в 10:18

Изроди са.... Как ще се отървем от тях е важен въпрос, на който тепърва трябва да намерим отговор...

18.12 2012 в 09:59

Или КОГО ЩЕ НАПАДАМЕ С ТОВА ???

18.12 2012 в 09:47

Изроди!

Една трета от народа мизерства, включително учителите и лекарите, а те ще харчат пари за оръжие?!

Който иска изтребители - да си ги плаща от джоба!

ОТ КАКВО ТОЧНО ЩЕ МЕ ЗАЩИТАВА ТОЗИ САМОЛЕТ - МОГАТ ЛИ ДА ОБЯСНЯТ???