Адвокатите на Боевски внасят искане за освобождаването му

Юлиан Христов Последна промяна на 19 декември 2011 в 13:31 1715 0

Гълъбин Боевски
Гълъбин Боевски

Очаква се днес бразилският адвокат на Гълъбин Боевски да поиска промяна на мярката му за неотклонение в домашен арест. Въпреки това очакванията на защитата на Боевски не са той да бъде извън ареста за Коледа. Близките на олимпийския шампион вече са наели жилище в Сао Пауло.

Боевски в момента продължава да лежи в затвора край бразилския град Итаи. Според съпругата му Красимира, която през уикенда беше на посещение там, Боевски е в добро психическо състояние.

Миналата седмица стана ясно, че съдът в Сао Пауло е прочел обвинителния акт срещу олимпийския шампион по вдигане на тежести, но в отсъствието на адвоката му. Обвинението за контрабанда на близо 9 кг кокаин, като при доказване на вина наказанието е от 5 до 15 г.

Адвокатите на Боевски имаха намерение да поискат отмяна на ареста му още на миналото заседание. Според адвокат Ивайло Дерменджиев обаче бразилският му колега е бил уведомен за съдебното заседание едва 15 минути преди началото му. Това попречило на адвоката да се яви в съда.

За освобождаването му адвокатите са подготвили 50 документа, сред които удостоверение за чистото съдебно минало и липса на криминални регистрации, свидетелството за семейното му положение, диплома за висше образование, договори за дарения и препоръки от Българския олимпийски комитет, Федерацията по щанги и спортното министерство.

Адвокатите ще поискат още телефонните разговори, които е провеждал Боевски, докато е бил на турнира по тенис на дъщеря си Сара, да бъдат проследени, за да се установи с кого е разговарял и къде се е движил през периода преди ареста му на летището в Сао Пауло. Според адвокат Дерменджиев Боевски и дъщеря му Сара са били в малък град, където са се настанили в хотел, в който са били всички състезатели, участващи в турнира по тенис.

Версията на защитата е, че двамата отишли до търговски център, от който да купят нови куфари. Там ги е завел човек от турнира, описан от Боевски като фотограф. Пазарували от единствения магазин за подобна стока. Плащат, но за покупката на новите куфари Боевски не пазел касовите бележки, нямал този навик. Двамата си тръгват от магазина, а куфарите трябвало да им бъдат доставени в хотела. Предполага се, че след покупката чантите остават без надзор през целия ден, след което са взети от спортиста от рецепцията.

След това подреждат багажа си в два от куфарите, като последният остава за деня на заминаването им. Пътуват за Сао Пауло с вътрешен полет, до който сами пренасят чантите. Чекират багажа си, като адвокатът изрично подчертава, че куфарите са чекирани до София, за да опровергае версиите за евентуална доставка в испанската столица.Чантите влизат в общо помещение, преди да бъдат качени на самолета. Два часа по-късно, докато изчаква на терминала, олимпийският шампион е арестуван. Това стана на 26 октомври.

В интервю от затвора Боевски категорично отрече, да има нещо общо с намерената у него дрога. „Аз мисля, че съдът сам ще прецени, няма нужда да занимаваш президента с мен“, коментира той.

Неотдавна министърът на външните работи Николай Младенов съобщи, че ведомството ще направи постъпки до бразилските си колеги след приключването на процеса срещу Боевски, той да излежи евентуалната си присъда в България.

Срещу него остава обвинението за контрабанда на близо 9 кг кокаин. Присъдата при доказване на подобно престъпление в Бразилия е затвор от 5 до 15 г. с възможност да се дължи срокът с една трета, обясни Дерменджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови