Песимистична теория за българския народ /в преход/

Паун Цонев Последна промяна на 03 февруари 2016 в 07:19 12953 9

Паун Цонев
Паун Цонев

1. Българският преход – това е автобиографията на един луд. Саморазрушително, ирационално време, което в пълнота, вероятно, може да бъде обяснено само от психиатър.

2. Излъгаха нагло електората. Богопомазаният Преход трябваше да е от комунизъм към демокрация, а той се оказа от комунизъм към клептокрация.

3. Сега в България човек не е съвсем богат, ако не може да си купи директора на митниците. Затова е толкова свирепа битката за изпълнителната власт.

4. Американската мафия възникна, когато бе забранен алкохолът, а българската, когато бе забранен комунизма. След това най-големите комунисти станаха царе. И дори си доведоха истински цар за премиер, който обяви прехода за приключил.

5. Четвърт век наблюдаваме дискретния чар на червената буржоазия. Децата на ръководителите на строителството на социализма се преквалифицираха в ръководители на строителството на капитализма. Но,оказа се, че за разлика от социализма,капитализмът не може да бъде строен. Капитализмът сам се е строил с векове. Затова обреченото строителство на bgкапитализма се изроди в икономическа, социална и морална деградация, и един повсеместен, и невъобразим крах.

6. През 1990 г. съдиха диктатора Т. Живков защото натрупал външен дълг от 10,5 млрд. долара. За 25 г. демократичните му наследници, които го свалиха, с гордост натрупаха почти три пъти по-голям дълг. Но демократичен!

7. „Свободата не е демократична, а аристократична”, според руския философ Николай Бердяев. Какво прозрение! Днес виждаме, че свободата наистина не е интересна на широките електорални маси. И не им е нужна. Те не могат да понесат бремето на свободата. За това властват слободията, анархията и олигархията.

8. Откъде се наплодиха толкова арогантни и аморални типове в управлението? За политика на Прехода е по-добре да го считат за виновен, дори за бандит, отколкото за безпомощен.

9. През последния четвърт век в България наказателно неотговорни са децата, душевно болните и политиците.

10. Родният преход потвърди категорично тезата на Ленин: „Властта може да бъде взета относително лесно, да се задържи е много по-трудно.” Затова непрекъснато се занимаваме с предсрочни избори. Най-новите вече чукат на вратата.

11. Защо Англия е богата, а България бедна? Защото англичаните имат поговорка „Времето е пари”, а българите - „И утре е ден”. И още: ”От работа не се хубавее, а гърбавее”.” А, бе, работа ли е, не ми я хвали!”, „Не оставяй днешната работа за утре, като можеш да свършиш в други ден”. С такива поговорки, не в Европейския, ами и в Марсианския съюз да влезем, все ще сме най-бедната нация в Европа. Да не забравяме и забележката на банкера Буров, че един народ, който има 57 официални празника, на които само се яде и пие, не може да бъде наречен трудолюбив.

12. Освен на поговорките, вродената ни бедност, изглежда се дължи и на религията. Замислили ли сте, например, защо всички католически и протестантски държави в Европа са богати, а всички православни са бедни – България, Румъния, Македония, Молдова, Русия, Украйна, Беларус, а Кипър и Гърция дори и фалираха...Ще разберем когато се роди авторът на „Православната етика и духът на социализма”. Така както Макс Вебер написа „Протестантската етика и духът на капитализма”.

13. Преди прехода БСФС имаше 1 пиар и 20 олимпийски шампиони. Сега има 20 пиари и нито един олимпийски шампион.

14. По времето на зрелия социализъм в селата имаше 1 курва и 200 крави. Сега е обратното.

15. Преди 1989 г. у нас почти нямаше неграмотни. Днес вече почти няма грамотни. По този показател в ЕС държим първото място отзад напред. Но, кой знае защо, колкото по-неграмотен става народа, толкова повече професори произвеждат вузовете. Вече е трудно да видиш интервюиран по телевизията, който да не е професор по нещо или поне доцент. Както е тръгнало, нищо чудно скоро професорите да станат повече от студентите.

16. Една от големите трагедии на нашия малък, но героичен народ, е че ние никога не сме знаели какво всъщност искаме. Основополагащата идея в идеологията на най-великия българин Левски, например, е „чиста и свята република”. Но след Освобождението абсолютно всички я отхвърлят и искат монархия./ И в някаква европейска кръчма откриваме един от най-смотаните евромонарси, курдисваме го за цар и той не след дълго ни докарва две национални котастрофи/. Сега е същото - когато живееха при социализма мнозинството от българите мечтаеха за капитализма, днес когато живеят при капитализма, мнозинството носталгират по социализма. Датчаните казват, че е по-добре да седиш в кръчмата и да мислиш за църквата, отколкото да седиш в църквата и да мислиш за кръчмата. Българската социално-историческа шизофрения, обаче, е неразгадаема.

17. Във Франция „приятелите на нашите приятели са и наши приятели”, а в България – враговете на нашите врагове са наши приятели. Българската народопсихология не може да обедини нацията за съзидателни дела, а само за разруха, омраза и самоизяждане.

18. „Велик БЕ нашият войник” – така трябва да пеем вече армейския ни химн. Най-голямото унижение за България на Ньойският договор е забраната да имаме по-голяма войска от 33 хил. души. Забрана, която нито едно правителство, всъщност, никога не спази.Чак докато не влязохме в НАТО, когато сведохме българската войска до заветните 33 хил. щика. Плюс два Мига с амортизирани двигатели. А кой използа за пръв път самолета като бомбардировач в битката за Одрин преди 100 години? КОЙ?

19. България на три морета! Че защо? Добре, че Бяло море остана в Гърция, защото ако беше в България, щеше да е като Черно – мръсно, бетонирано и мутризирано.

20. Рекапитулация: през кървавите Първа и Втора световна войни България загуби общо половин милион души. По време на Мирния преход след 1989-а страната ни загуби 3 милиона души. Колкото се върнаха първите, толкова ще се върнат и вторите.

21. В самото навечерие на щурма на султан Мехмед Втори срещу Константинопол, византийските политици разпалено обсъждали въпроса за половата принадлежност на ангелите...Докато по думите на германския външен министър в момента 10 милионен мюсюлмански имигрантски корпус се насочил към гръцките, българските и македонските граници, нашите депутати разпалено обсъждат въпроса със селските казани за ракия. Дежа вю.

22. Според светото евангелие на Йоан по чудотворен начин Христос нахранил 5000 души с две риби. И нашата „политическа класа” по чудотворен начин, сал с едни еврофондове, иска да нахрани 7 млн. гладни българи. На всичко отгоре сме първи по корупция в ЕС, втори по усвояване на еврофондове, което означава, че сме първи по присвояване на еврофондове. Всяка година милиарди евро от Европа се усвояват в селското стопанство. Да сте забелязали в магазините да се е увеличило земеделското ни производство? Вносната продукция все е е около 90 на сто.

23. Не е изключено след време надписът на Народното събрание „Съединението прави силата” да бъде заменен с „Вкупом крадоха и вкупом непотребни станаха”.

24. Ако трябва да обобщим, преходът раздаде на малцина богатство, на мнозина бедност, на някои позор и на никого безсмъртие. Това е. Песимистична теория за българския народ в преход. Който може да напише оптимистична – да заповяда. От все сърце му желая успех!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2016 в 17:59

Граф Оболенски се завръща в целия си блясък!

03.02 2016 в 16:37

Сега пък религията му виновна за прехода?! Ти мислиш ли с главата си бе авторе....мноооого си зле! Ама наистина прекали с "обясненията" в стил Карл Маркс!

03.02 2016 в 16:30

Много ми допадна аналогията с византийските "политици" при падането на Константинопол! Чергата им гори от четирите краища, а те ... обсъждали какъв е пола на ангелите небесни?!
България е затънала до гуша, че и по-нагоре, в корупция, която блокира дейността на държавните институции; икономиката ни я няма никаква, нацията намалява, а цветът и изчезва в чужбина, но българското общество е затънало в терминологични спорове що е "робство", "владичество" или "присъствие"

03.02 2016 в 11:32

Според мен доста добре знаем какво искаме, просто се надяваме на някой друг да дойде и да ни го даде. Когато закъсаме: кой да дойде да ни оправи? Избират се политици, които дават, осигуряват, правят магистрали като слънца (и си крадат на воля). Политици, които организират всички да работят заедно за дадена цел не са популярни. България ще се оправи, когато хората станат от ръцете си и спрат да чакат някой да им оправи живота. В този живот ако искаш нещо трябва да отидеш и да си го изработиш.

03.02 2016 в 11:13

Червеногъзите винаги са имали голям мерак за анализи. Много добре са усвоили теорията.Само практиката им куца..

03.02 2016 в 10:03

Въпреки"некои"мои си съображения,статията е интересна и добре списана.Хареса ми.

03.02 2016 в 09:52

'16. Една от големите трагедии на нашия малък, но героичен народ, е че ние никога не сме знаели какво всъщност искаме.'

Браво!

03.02 2016 в 09:13

Всичките знайни и незнайни пророци на предсрочни избори ще останат много разочаровани, когато те не се състоят...

03.02 2016 в 07:24

А понеже "социалната критика" ни е на такова просташко кръчмаро-доганско нивце, нема и особени изгледи да дръпнем напред.

За сравнение, американскио парламент още през 17 век, преди да прави закони е давал на депутатите една торба жълтици да идат по света, да изучат проблема и да напишат безпристрастен доклад.