Нашенският криворазбран капитализъм

Паун Цонев 11 август 2015 в 15:03 8770 6

Доста се колебах, дали да напиша този коментар. Защото нашето народонаселение вече толкова е обезверено, обезценностено и апатично, че едва ли се нуждае от подобни нравоучения. Както и да е.

Председателят на КРИБ г-н К. Домусчиев организира стачки на по-едрия бизнес /доколкото по-дребен вече почти не остана/ срещу скъпия ток. Домусчиев натрупа впечатляващите си богатства основно от фармацевтичния бизнес.

Моите уважения към фармацевтичния бизнес, но когато в една държава най-богатите хора са производители на лекарства, това не е благоприятна диагноза за самата държава. Разбира се, по целия свят има много богати предприемачи в могъщия фармацевтичен бизнес. Но те са просто едни от многото, и никога номер едно. В Германия „Байер” е далеч след „Мерцедес”, „ТюсенКруп”, „Фолксваген”„БМВ” и т.н. В белите държави водещи са производителите на блага и услуги за хората, на машини, енергия и комуникации, но не и на лекарства.

Любопитен въпрос е след като, така или иначе, нашите толкова са се замогнали, къде инвестират парите си? Един потроши доста милиони да си купува вестници и слава, без хабер да си има от издателски безнес. Друг купува на килограм втора ръка бразилски и португалски футболисти, и ги присажда в Делиормана, с измамната надежда, че някога ще цъфнат, вържат и ще бият „Реал” Мадрид... Може, но не и в този живот. На този етап биха десетина-петнайсет пъти центъра на луксозните стадиони в няколко европейски столици. И толкова. Вместо тази съмнителна латинска инвазия, не е ли по-добре да се инвестира в изграждането на школи за млади български футболисти? Никой в Лудогорието не очаква подвизи от местния тим в Шампионската лига, тъй като това просто не е естествено. Доскоро в най-смелите си мечти там се надяваха да играят с ЦСКА и Левски. Геройства в Европа очакват имено милионите червени и сини запалянковци и привърженици, но пък това вече не е възможно.

Вместо да прахосват милиони в мегаломански и съмнителни проекти, от които очевидно не са твърде сведущи, не е ли по-морално и справедливо фармацевтичните босове да направят социални програми за милионите бедни в България, например? Като изключим износа, нали от тях най-вече си докарват собствените милиони! Ето, давам им една идея: да направят най-често използваните лекарства от най-възрастните пенсионери, като, например, за кръвно налягане, грип и пр. на символични цени – 2 лв., да речем. Нима ще обднеят от това? А, и да обеднеят малко, не е ли по-полезно и благородно да спасят и удължат живота на хиляди и хиляди възрастни хора? Още повече, че българските фарацевтични монополисти продават едни от най-скъпите лекарства в Европа в най-бедната страна от ЕС, на населението с най-ниските доходи?! Преди години бяха направени маса журналистически разследвания, които доказаха по безспорен начин този отвратителен факт. И нищо.

Керванът си върви, журналистите си „лаят”, а старците си пият най-скъпите илачи на Стария континент. Очевидно родните фармацевтични босове не ги вълнува този въпрос. Вълнува ги само техния, както е модно да се казва, корпоративен интерес. Само, че с този криворазбран капитализъм от 19 в. нищо няма да постигнем като нация и като държава.

Стачкуващите работодатели/!?/ искат оставката на председателя на ДКВР защото им бил увеличил непоносимо цената на тока. Г-н Иванов, обаче, задава резонни въпроси, които остават без отговор. Защо, пита той, след като за последната една година природният газ бе намален от същата тази ДКЕВР с около 20%, най-големите фирми, ползватели на газ, не намалиха с 20 % продуктите си? Оказва се, че не са ги намали с нито един! Защо? Няма отговор от Делиормана. Иначе, предводителят на работодателите като зпочне да разяснява и назидава наляво- надясно, особено наляво, ще кажеш, че той е измислил пазарната икономика. Всички са невежи, ретрогарди, комунисти. Както върви, скоро Бил Гейтс и Уорън Бъфет ще идват в Разград да им чете лекции.

Сега токът им бил много скъп. А когато пръскат пари за глупости, не е скъп. Когато си купуват от най-скъпите автомобили в света, яхти, частни самолети и имения, токът не им беше скъп. Сега изведнъж много поскъпна и ще трябва да съкращават работни места, да увеличават цени, да затварят кепенци. Застанете в центъра на който искате голям европейски град. За половин час ще видите по-малко скъпи коли, отколкото в центъра на София за 5 минути.

Преди двайсетина и повече години, като видях сенките на новите капиталисти, изплуващи от синьо-червената мъгла, споделих с читателите на в. „168 часа” едно свое подозрение. А именно, че какъвто ни бе социализма, такъв ще ни е и капитализма. Така и стана. За съжаление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови