България - самоизяждащата се държава

Тичаме към пропастта със затворени очи, за да не я виждаме

Паун Цонев Последна промяна на 05 март 2015 в 11:01 27300 19

Въпреки странния карамбол във властта, при който искаха оставката на финансовия министър, а пък си я подаде вътрешният (наистина, колко нелепо стоеше г-н Вучков в кабинета със своята интелигентност, култура и уравновесеност...), без съмнение топ-новината на 2015 г. ще си остане изтегленият колосален 16-милиарден заем.

Заем, хвърлил в потрес провинциалната, наплашена, спестовна българска душа. Но, така или иначе, жребият бе хвърлен. И заемът бе взет. Горанов и президентът се опитаха да ни утешат, че бил извънредно изгоден, тъй като през последните 200 години не е имало по-ниски лихви в Европа. Кандърмите не бяха особено убедителни на фона на пресния гръцки опит, при който се видя, че обикновено пътят към фалита е постлан с изгодни заеми. Проблемът, господа, не е, че заемът е неизгоден, а че от тук нататък ще преживяваме/докато ни ги дават/ единствено с вземане на нови многомилиардни заеми, все едно – изгодни или неизгодни.

Единственото спасение е в радикалната промяна на социално-икономическата структура на държавата. В този си вид България е обречена държава. Самоизяждаща се държава, която ще гълта всеки нов заем, колкото и голям да е той...

Ето жестоките цифри, трасиращи пътя към фалита. По официална статистика българите в трудоспособна възраст са около 3 млн. Обаче сега почваме с изваждането. Според НСИ безработните са около 355 хил. Прибавяме още около 100 хил., които не са се регистрирали в бюрата по труда. Инвалидите гонят 700 хил. Стават 1,155 млн. Плюс държавните чиновници, полицията (тук сме на 8-о място в света по брой на полицаи на глава от населението!) и армията бройката стига 1,370 млн. Добавяме 127 хил. учители плюс няколко десетки хиляди учени, асистенти, преподаватели.  

Всичко това изваждаме от 3-те млн. и остават около 1,5 млн., в реалния сектор, които реално би трябвало да произвеждат някакъв брутен вътрешен продукт. За съжаление трябва да продължим с изваждането. НСИ твърди, че турската етническа общност наброява 588 хил., което абсолютно не може да бъде вярно, тъй като от Освобождението до днес този етнос у нас винаги е бил около 10% от населението. Не случайно на парламентарни избори то е стигало до 660 хил. гласа. По данни на статистиката циганите са 430 хил., но според далеч по меродавния Цветелин Кънчев неговите мургави събратя са 870 хил. Така коректното число общо на двата етноса е 1,6 млн. В трудоспособна възраст от тях са около 1/3, или около 600 хил. Неграмотните от циганската общност са над 100 хил., а безработицата е над 90%. Турците пък основно се занимават с отглеждане на тютюн, но този бизнес е на изчезване, а докато почнат да садят на негово място билки, както ги съветват евроекспертите, ще изтече доста вода. В кризата строителството катастрофира и им отне и другото важно препитание. Изваждаме от 1,5 млн. още около 300 хил. практически безработни от етносите и остават в най-добрия случай 1,2 млн., които реално произвеждат БВП. В това число ескимосите и марсианците, чието наличие НСИ прилежно е отчела, плюс 500-те хил. официални алкохолици.

Като теглим чертата, излиза, че от 7,3-милионното население на България хората, които не произвеждат, а само консумират, са повече от 6 млн. души. Т.е., един произвежда – шестима ядат. Това е формулата на БГ-икономиката, на самоизяждащата се държава. Ето го и обяснението защо години наред сме най-бедната страна в ЕС. Още по-лошото е, че сме и най-безперспективната. А най-лошото от всичко е, че никой нищо не прави по проблема, въпреки че той е известен на мнозина. Просто с всички сили да тичаме към пропастта, затворили очи, за да нея виждаме.

Лично аз не мога да направя нищо, освен да задавам въпроси.

Нормален ли е, да кажем, следният факт: мощната икономика на Белгия с население от 10 млн. души да издържа 80 хил. служители в държавната администрация, а хилавата българска икономика, при малко над 7 млн. население, да хрантути близо 130 хил. души в администрацията?! Близко е до ума, че половината ни чиновници трябва да бъдат съкратени. Но никой не смее. Свидетели сме на абсолютен парадокс: колкото повече намалява населението на страната, толкова повече се увеличава държавната администрация!? През 2001 г. тя е била 88 хил. души, 2009-а – 118 хил, а сега клони към 130 хил. Защо са ни необходими цели 28 области със съответната безбройна, безполезна и корумпирана администрация? Нима 6 области при малка държава като нашата не са достатъчни? Защо при намаляващо население са ни толкова много общини със съответните чиновници, които отегчено си клатят краката за едната заплатка, но пък ентусиазирано и задружно пречат на гражданите и бизнеса?

Защо трябва да сме държавата с най-много депутати и полицаи на глава от населението в Европа? Какъв е ефектът – нулев. Отиващият си министър Вучков има смелостта да съобщи, че само 1,5% от милиардният бюджет на МВР отива за оперативно-издирвателна дейност, всичко останало за заплати, бензин, порциони, дрехи и пр.

Редно ли е родните депутати да получават най-голямата партийна субсидия в ЕС? Защо им е? За да харчат техните партийни вождове за луксозни воаяжи в скъпи парижки хотели по 14-15 хил. евро за седмица? И да им чистят хотелските стаи за по 700 евро на ден? В парламентите на свръхбогатата Англия служебни коли няма, в Кипър и Малта имат по 2, в Австрия 3 – на председателя на парламента и на заместниците му. А в нашето Народно събрание са си накупили почти 100!? Освен председателят и 8-те/!!/ му заместници още 3 дузини шефове на парламентарни комисии разполагат с персонални лимузини и двама шофьори на денонощно обслужване! Защо? Нека се возят със собствените си автомобили. Или пък на градския и железопътния транспорт. Да видят на живо резултатите от законодателните си реформи.

Никъде по света няма толкова много служебни коли, колкото у нас. По брой на служебните коли на глава от населението сме абсолютни шампиони. Те са десетки хиляди. Всяко министерство, агенция, комисия, общини, кметства, държавни предприятия и пр. трошат грешни народни пари за шофьори, заплати, консумативи, бензин, поддръжка, застраховки, ремонти и пр., и т.н. и т.н. Пир по време на преход. 

Ще дам само два примера като пряк свидетел. В Държавна агенция «Архиви» по времето на Тройната коалиция има само 2 служебни леки коли. След прословутите рестрикции на Дянков архиварските шефове се сдобиват с 10 служебни лимузини, от които 8 персонални. Аналогично е положението и в Агенцията за българите в чужбина. Тя наброява едва двайсетина човека, но те имат трима големи началници, и тримата също със скъпи персонални автомобила. През 2010 г. външният министър Н. Младенов предлага тази агенция да се закрие и да стане дирекция във външно министерство, както е била дълги години, което би спестило на бюджета стотици хиляди лева. Верен на политиката си, обаче, Дянков отказва. Ако този отказ се остойности, ще излезе, че благодарение на дянковите “рестрикции” българските данъкоплатци плащат над 100 хил. лв. годишно за глезотиите на разни чиновници само в две малки агенции!

Впрочем, шефът на агенцията за българите в чужбина идва по партийна линия от Държавна агенция „Архиви”, където е работил нещо средно между домакин и закупчик. Защо и е необходима на държавата такава агенция с такива пародийни началници?

Умножете двата примера от тези две малки агенции по 100, по 1000, и ще видите какви колосални ресурси изтичат в необятния и нерентабилен публичен и чиновнически сектор, който отдавна е задушил реалния. С култовия 16 милиарден заем ножът очевидно опря да кокала. И който разсече гордиевия възел на самоизяждащата се българска държава, ще бъде честван от признателните българи като новият Освободител на България от душманското чиновническо робство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2015 в 15:20

Като друг не може да ни направи зло - сами може да си го направим. При това - напълно законно!

09.03 2015 в 09:59

Ето още една сметка.

Пенсионната реформа на правителството Костов ощастливи щатните служители на ДС и БКП с максимални пенсии.
Всеки, който не е бил в ДС ще се чуди и диви на такова решение - нали благодарение на "кадърното" управление
на БКП - ДС България фалира през 90-та без да е управлявал още друг. Сега пенсиите се плащат не от пенсионни фондове, каквито същите тези не оставиха, а от каквото може да се задели. Та тази реформа, която свали учителски пенсии от 180 на 120 лв, направи ДС/БКП дейците приказно богати пенсионери, а трябваше да ги остави на минимални пенсии като жертвите им, работили по строежи и на черно без възможност да натрупат стаж.

Сега сметката. Нека максималната пенсия е 800 лв., а полагащата им се минимална - 200. Нека също
така получаващите несправедливо тази разлика са 50 хиляди, което е занижена оценка.

50 000 * 600 * 12 = 360 млн годишно даваме бадева на тези, които ни набутаха в положението, в което сме в момента.
А че именни те ни набутаха, някой съмнява ли се?

09.03 2015 в 09:23

Много верни неща, но защо, по дяволите, е нужна и манипулацията ..."И заемът бе взет." ...
След това, другото олеква.

08.03 2015 в 10:16

Е, да е само това? Я вижте част от обръщението към кандидатите за народни представители за последното народно събрание. На тези въпроси кой ще отговори?
Натрупааните от човечеството знания са безполезни срещу лакомията. Освен, че е най-бедната страна, няма страна в Европа с по-дълбоко социално разслоение. Социалната справедливост е изконно човешко право. Готови ли сте :
6. Да въведете прогресивното подоходно облагане и се откажете от „бракуваната” действаща данъчна политика. Да въведете прогресивно поимуществено облагане за ограничаване на безогледната лакомия?
7. Да криминализирате отклонението от плащане на данъци ?
8. Освен промяна в управлението на БНБ да предизикате наказателно производство за неупражнен контрол на съответните надзорни институции. Не толкова за отмъщение, колкото за назидание и за предупреждение към следващите? Държавата ни често може да бъде дестабилизирана от банковата система. Фонда за гарантиране на вложителите също е изсмукан от данъкоплатците. Защо ? За да гарантира откровени кражби, каквито са и необезпечените кредити.
9. По информация на Global Financial Integrity (GFI) за периода 2003-2013 година от България по престъпен начин са изнесени 36.92 млд долара. Ето къде са парите за здравеопазване, образование, вътрешен ред и сигурност за пенсии и други насъщни държавни нужди. Случаят С КТБ няма ли да предизвика повторно ограбване на българския народ подобно на 1997 година. Не се ли връщат изнесените пари, като чужди инвестиции от офшорни фирми в българските курорти, създаване на нови финансови институции и за привлекателни приватизационни сделки? Ще направите ли списък на инвеститорите в България от офшорните компании и тяхната собственост и ги направите обществено достояние. Не пращайте българския народ да ги търси в търговските регистри!
10. Докога ще продължава латифундистката държавна политика в земеделието. Има ли държава в света (в Европа няма) с по голяма концентрация на земеделска земя използвана за монокултурно земеделие. Имате ли идея за промени ? Не е ли тази политика причина за опустошителното обезлюдаване на българското село и нарастващата емиграция на младото поколение. Как ще стимулирате ограничаването на вноса на хранителни продукти (не чрез протекционистични мерки)? Кой подписа условието за 4 пъти по ниски субсидии за нашето земеделие за влизането ни в Европейския съюз-една от причините за обезлюдяването на селата? Как по-малко от 10 % от фермерите получават повече от 90 % от субсидиите от Европейския съюз. Европейската комисия ли трябва да въвежда ред. Тя вече е предприела определени действия.
11. Ще ограничите ли умопомрачителните възнаграждения за участие в бордовете на държавните фирми и други инситуции ?
12. Ще се засрамите ли ако в бъдещия парламент гласувате намаляването на партиините субсидии от 11 на 10 лева на получен на изборите глас?
13. Ще направите ли сравнителни оценки на българската администрация с тази на съизмерими страни членки на Европейския съюз в количествено и качествено отношение. Какви мерки ще предприемете за децентрализация на управлението. Какви мерки ще предприемете против пагубната Софиоцентрична управленска политика за преодоляване на разделението София - Провинция ?
14. И накрая ще организирате ли преброяване на населението и на неговото имущество, за да се открие несъответствието между доходи и имущество. Ще покажете ли прехвърлено имущество на баби, дядовци, внуци, любовници, подставени лица, които не могат да покажат доходи отговарящи на това имущество. Мекият вариат да бъдат платени данъци. Твърдият вариант да бъде иззето, ако се криминализира неплащането на данъци и нерегистрирано имущество. Ще закриете ли безсмислената комисия за отнемане на имущество придобито по престъпен начин. Защото неплащането на дънъци също трябва да бъде престъпление по закон.

07.03 2015 в 14:12

полковник, нека оставим настрани коментарите ти "по същество", които в по-голямата си част са само обиди които издават комплексиран и безсилен човек. Те всъщност издават и мястото откъдето пишещ - стаята с Интернет на най-популярното заведеи на 4км. Ако обяче наистина се изживаваш като топ експерт в някаква област, моля те обяви я на всеслушание и помоли OFFNews да те поканят за "мнение". Едит съвет обаче нека някой друг напише казаното от теб, защото си много зле с писането за много четящ човек. Не очакваме от теб да слагаш всеки път правилно пълен член, защото едва ли се сещаш какво е това, но поне се научи че повече се пише слято. Съжалявам, че паднах на нивото ти, но отдаван ми сърбяха ръцете ;):).

07.03 2015 в 13:36

Т.е от статията единствено се разбра за лошия Дянков и пестеливите тройна ламя...

07.03 2015 в 13:14

Всичко което пише г-н Цонев е така, вярно е. Лошото е , че го вижда сега, след като вече се е случило. Хубаво би било да го беше предрекъл (или провидял) преди 20 години от трибуната на в-к „168 часа”, но тогава, с 20 години по-млад, Дунава и на него му беше до колене и ръсеше само смехории в колонките на вестника под псевдонима Граф Оболенски. Сега и той, и всички ние сме отрезвели и виждаме как стоят нещата, ама е вече късно. Сега той казва „Лично аз не мога да направя нищо, освен да задавам въпроси” и всички ние само това можем да правим, а трябваше тогава да не показваме високо чувство на хумор, с мисълта, че „който се е смял е оцелял” и да не се оставяме шепа мушмуроци, вместо да управляват както трябва, да ни водят за носа.
А склонността ни към раздут чиновнически сектор идва от времето на соца. Тогава бай Тошо цоцаше пари от реекспорт на руския нефт и се даваше възможност на всеки дребен директор на каквото и да е мижаво предприятийце да раздува щата за да назначи свой човек на службица от която полза никой няма. Сега пари от нефт няма, има само от заеми, които не е знайно как ще връщаме.

06.03 2015 в 23:10

Всъщност всичко е точно,закономерно и логично.
На изчезване е един малък,безкрайно глупав народ, с НУЛЕВ принос за човечеството като цяло.
Погледнато глобално, държавата България на никого няма да липсва и изчезването и ще мине съвсем незабележимо глобално погледнато.