Из делниците на един луд (8 – 12 декември)

Тони Филипов, д-р 15 декември 2014 в 13:23 32417 10

Понеделник, 8 декември

Параванката разправя: „Не си представям отново да съм президент. (Лъже, по цели нощи това само си представя!) Това няма да се случи, защото по тълкувания не е възможно според конституцията. (Проучил е подробно!) А и 10 г. като президент са достатъчно. Но, ако се явя на избори, мога да ги спечеля. Който и да ми е опонент. Дори и срещу Борисов.”

Като сега помня президентските избори през 2006 г., когато Бойко буквално му подари втория мандат. Тогава червеният анализатор Юри Асланов каза: “Ако Борисов не се кандидатира за президент, Първанов може да отиде на море.” Щото, ако Борисов се кандидатираше, Гоце отиваше на кино.

Гоце, като историк, трябва да знае, че историята се подменя след като измрат свидетелите, преди това е рисковано.
Апелативният съд в Ню Йорк отсъдил, че приматите не са хора. Тамошните природозащитници станали хептен нагли. Искали да освободят четири шимпанзета и пледирали да им се признае основното човешко право – свободата. Щото шимпанзетата много приличали на хора (особено на някои хора!) и трябва да бъдат признати законово за личности. Слава Богу съдиите излезли разумни и постановили, че "шимпанзето не е човек, който може да се ползва от правата и защитата, гарантирани от системата на правото…"

Пък в Индия властите забранили стерилизацията на жени с велосипедна помпа. Чрез този непривичен за здравеопазването уред тамошните лекари правели нещо като лапароскопия, при която се отстранявали маточните тръби на жената. До забраната се стигнало, защото екипът на некой си д-р Махеш Прасад за няколко часа обработил 56 жени, част от които починали. Докторът се оправдал, че лекува с каквото има.

Лапароскопия с велосипедна помпа! Представете си на тоя лекар да му се даде модерна техника какви чудеса ще направи! Аналното отстраняване на апандисит например.

Като стана дума за технологии. Екип от Калифорнийския университет създал хартия за многократна употреба, може да се ползва 20 пъти.

Ние сме категорично против такива открития. Верно, че ще се икономисват суровини, а от там и екология, но ще се губи знание, мъдри мисли. Едно време пергаментът, на който се е пишело, е бил скъп и затова се е ползвал два-три пъти. Старият текст се измивал, или изтривал. Такъв папирус се нарича палимпсест. Често върху оригинални древногръцки трактати впоследствие се пишат разни глупости. Затова Третия синод в Константинопол през 592 г. забранява изтриването на манускриптите и повторната им употреба. За щастие науката е намерила начин да се разчитат и старите текстове. Наскоро американски учени откриха Палимпсеста на Архимед под разни попски писания. Там бащата на математиката е написал работи, да не ги обяснявам, щото и аз толкова ги разбирам, които са преоткрити едва през XVII в. от Нютон, Лайбниц, Кеплер и т.н. Разбирате ли за какво става „на въпрос”?! Сега да сме на Марс, че и по-далече… Само това е достатъчно, за да се докаже вредата от многократното използване на хартията. Ние например, като напишем нещо и го сейваме на компа като „Read only”, да не може да се трие и пише върху него. Откъде да знаем дали не сме казал нещо гениално? Човек рядко знае какво точно е казал.

Вторник, 9 декември

Слави Бинев се оттегли от комисията за култура и медии в НС. Чудя се дали да кажа нещо помпозно и патетично. Като например: „Малка крачка за културата, голям скок за гражданското общество”? Май че скромността повече отива на нашето гражданското общество. Спряхме Пеевски, спряхме Славчо Бинев, но не можахме да спрем Борисов. А някои викат, че даже сме му помогнали. Във всеки случай се възползва.

Самият Бинев обаче е безспорно патетичен: „Стана ясно едно - мафията не можа да ме убие, но културата и медиите могат да пият вино днес вечерта от моя череп…"

Да, бе, културните дейци така ще седят и ще ти чакат да стане вечер, та да пият едно вино…
Много драматично! Славчо като Никифор при Върбишкия проход… И после Хан Крум пие вино от черепухата му. Всъщност, не, Славчо, като ерудиран и начетен човек, вероятно има предвид лорд Байрон. Градинарят на лорда намерил в градината черепа на някакъв монах. Байрон поръчал на един златар да го пригоди на съд за вино. И вечер, като седнели с приятелите, черепът вървял от ръка на ръка. Байрон даже стихотворение му посветил:

Обичах, пиех, но умрях.
Вземи ме от земята черна,
налей! От теб не ме е страх-
нали ме е целувал червей?
Наместо да ги храня аз,
бих предпочел в мен да свети
на пиршество в тържествен час
туй питие на боговете.

Друго си е човек да е начетен. Славчо имам предвид, за лорда и без това е ясно…

Между другото Вежди Рашидов и Тетка Цачева агитирали Славчо да се откаже от поста. Много ми е интересно с какви очи са го направили? С какви думи Тетка се е аргументирала, че Славчо не може да ръководи културата, а тя може да ръководи парламента?

Пък лидерът на ДСБ Радан Кънев получил в кутията си в НС писмо, в което група граждани от Пловдив му съобщават, че е разкрит. Гражданите се запитали как така Радан Кънев, който бил с прогимназиално образование, е станал лидер на партия. И се поразровили. Оказва се, че Радан е бил добре платен агент на три разузнавания – югославското, израелското и американското.

Факсимиле от писмото на гражданите от Пловдив.

И накрая му се съобщава, че тъй като е разкрит, пред него има два изхода: съд и доживотен затвор, или сам да си тегли куршума.

Не знам дали е вярна тая работа. Направо бих казал, че е много съмнителна, но като имам предвид, че тия дни изчезна бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, ще се въздържа. Може да е някаква акция по разчистване на чуждата агентура. Боже, това ако стане, ще останем без политици… Ние и без такива скандали сме направо влюбени в тях… Гледам резултатите от едно изследване на "Отворено общество". Оказва се, че 32% от българите асоциират престъпник с политик, а над 20% с циганин...

Представяте ли си, пети ден никой не знае къде е бившият шеф на ДАНС! Шефът на МВР Вучков каза, че се надявал до утре да има и положително развитие по случая.

Положително? Кое ли точно развитие е положително? Може би да го намерят… В някое дере.
Пак ми се е свило сърцето за мача на „Лудогорец” с „Реал” тая вечер. Егати късмета! На „Реал” тая победа хич му не трябва, обаче Роналдо изоставал от Меси с три гола. И сега ако рече да го настига през нашата врата, нема да е хич приятно. Единственият резултат, който устройва и Роналдо, и „Лудогорец” е четири на пет. Четирите не са проблем, но с петте ще се озорим. Не ли?

Сряда, 10 декември

По телевизора хванах края на разговор с Валери Симеонов за културата. Водещият го пита ходи ли на театър. Нямал време напоследък. То всички сме така. Пък и, както сме казвал и друг път, лошото е, че театърът и пиенето почват по едно и също време… Обаче Валери имал и друга причина: „Малко съм скептичен към съвременния български театър. Не желая да ходя на порнографски постановки и там, където се прави фелацио на сцената…”

Браво! Някой трябваше да им го каже! И ние сме безфалационно… извинете, безапелационно за театър без вулгарности! Който иска порно, има интернет.

Пък водещият му вика: „Хайде да не прекаляваме рано сутрин, какво ще кажете?” Тоя па! Че рано сутрин, та кога?! Братята турци викат сабах секиш, алтън гиби! Не е измислен друг начин да си пръв, освен рано сутрин!

Както и да е, това са глупости. Лошото е, че са глупости от националния ефир.

„Швейцарските власти опровергават Цацаров за забавеното разследване срещу Бисеров”, пише „Дневник”. Опровергават е по-меката форма на изобличават в лъжа. На 7 септември в интервю за БНТ Цацаров казва: "Причината за забавянето е трудното преодоляване на швейцарската банкова тайна…”

Оказва се обаче, че към него момент българската прокуратура изобщо не е опитвала да преодолява швейцарската банкова тайна. Искане до швейцарските власти е изпратено едва на 6 октомври. Обаче поради голямото бързане явно, искането не било добре окомплектовано, та швейцарците поискали допълнителна информация. Която до момента още не им била представена.

При това положение как да повярваме на съобщението „Цацаров нареди бърза проверка на управителя на БНБ”? Ако е бърза, дали ще е проверка? Прокуратурата е способна на бързи проверки само в случаите, когато се знае какъв трябва да е резултатът. Явно случаят с Искров е точно такъв.

Министър Москов се закани да не допуска линейките в циганските квартали, без да им е гарантирана сигурност. Според него от 227 нападения на лекари от началото на годината 175 са в циганските гета. И затова той иска от кметове и полиция гаранции за сигурност на лекарите.

Обаче колегата му от МВР Вучков твърди, че такава информация няма и няма откъде да я има: „Такава информация не събираме от десетилетия и не сме предоставяли такава на МЗ.”

Интересно дали пък битите не биха могли да си записват и да съберат такава информация? А иначе наистина, такава информация, дори и да се събира, тя е една от най-добре пазените тайни.

Не знам как си представя Москов тая работа. И конституцията, и Хипократовата клетва и обикновената човещина задължава лекаря да помогне на нуждаещия се. Ами ако пациентът умре заради отказана помощ? Хелзинкският комитет ще ни разнася като прасе блажен вестник, циганите ще осъдят държавата в Страсбург…

Правозащитниците казват, че не могат да се дават и отнемат общностни права. Правата са индивидуални, отговорността също. Но проблемът е, че тези хора често вършат престъпленията групово, като башибозушка орда? Има например пребити полицаи, но не може да се намери виновен, щото ги е пребила цялата махала. Имаше случай, когато цяла сватба нападна полицейски екип. Не можеш да накажеш цяла сватба. И те заживяват с чувството за безнаказаност.

Към проблема с циганската престъпност има две гледни точки. Погледнато от жълтите павета към районите на бойните действия, надделява възгледът, че трябва да сме демократи и европейци. Дето се казва, в тила бойният дух винаги е по-висок. Но на място хората са по-загрижени за това да опазят живота и имота си. Та не знам как могат да се примирят тия две гледни точки…

Изобщо, блазя на тия народи, дето са си решили циганския въпрос и сега могат отстрани да раздават морал. Как са си го решили ли? По най-различни начини, общото между които е, че нито един от тях не включва интегриране на циганите в съответното общество. Затова в исторически план ми е трудно да оспоря думите на министър Москов: „Който желае да живее като скот, ще получава отношение като за скот…” И за съжаление все повече стигам до извода, че циганският проблем не може да се реши с чисто демократични средства.

Те и другите ни проблеми май не могат да се решат с демократични средства. Д-р Тренчев обяснява защо КТ "Подкрепа" няма да се включи в протеста срещу вдигането на пенсионната възраст: „Докато в тая държава хората не разберат, че само с някакви по-корави действия могат да принудят политиците да направят нещо в тяхна полза, няма смисъл просто да се хабиш! Като гледам политиците, вече считам, че господин Морфов е прав. Трябва или всенароден бунт, или военен преврат… Военен преврат не може да стане... Това не е никаква армия, това са едни торбари-тъпанари по 120 кила, които вече за нищо не стават…”

И остава бунтът… Априлското въстание… По-добре ужасен край, отколкото ужаси без край!

Ама те и въстанията ни, да ме прощават патриотите… Бенковски и поп Груйо са палили къщите на селяните, за да ги изкарат на Еледжик. А на Еледжик една голяма част от героите се криели, завити с черги под каруците. Имало и една част, дето кандисвали да ходят на пост, но след като издоят и нахранят добитъка… Ами Старозагорското? Стамболов чакал, чакал да додат въстаниците, па като не дошли, избягал преоблечен като ханъма накъде Влашко. Но най-страшното на въстанията е, че след тях винаги идват руснаците.

Четвъртък, 11 декември

Изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Брус Бъртън казал: „Корупцията е проблем навсякъде по света, включително в САЩ. За съжаление се опасявам, че в България корупцията е достигнала кризисно ниво, което влияе негативно върху живота на всеки един гражданин… Това, което е необходимо, е политическа воля, както и професионален капацитет, за да се реализират всички инициативи и реформи.”

Воля няма, това се видя. А дали има капацитет, ще се разбере когато се появи воля. Ако се появи. Тъй че ще чакаме волята. Междувременно можем да викаме и Неволята, не пречи.

Както сигурно вече сте осведомени, съдията от ВАС Лозан Панов, който е единият от двамата кандидати да оглави институцията, оня ден беше блъснат от неизвестна кола на пешеходна пътека и е в „Пирогов” с травми и комоцио. Вчера стана ясно, че си е оттеглил кандидатурата. Според съдиите Милка Итова и Димитър Узунов, които са го посетили в болницата, Панов се страхувал от нещо. Двамата били много смутени, че Панов е настанен в една стая със съдебния заседател от ВАС Тодор Тодоров, който в понеделник вечерта е бил зверски пребит от трима непознати пред дома му. Узунов намекна, че между двата инцидента може да има връзка. Имало много неща, които го карат да обвърза случая на Панов дори с изчезването на Петко Сертов.

Къде живеем, може би?! Gangsta”s Paradise?

Междувременно Сертов продължава да е в неизвестност. Вече го издирва и Интерпол.

Ситуацията се натопорчва постепенно. И както е нормално в такива случаи, веднага изпълзяха клиноведите.
Гамизов: "Твърдо вярвам, че в момента се прави опит това правителство да бъде съборено през януари-февруари. От хора, които са свързани с Русия. Русия загуби всичките си ключови интереси, които минават през България за ЕС".

Яне Янев: „Натрупаха се много „случайности” за кратко време, това определено говори за намеса на чужда резидентура с цел да бъде дестабилизирано правителството. Това става неслучайно след много топлото посрещане на Борисов в Брюксел и срещата му с Юнкер…"

Какво топло, той го целува направо като Брежнев Тодор Живков. И се вижда как той му налита, а не Бойко да му се натиска…

Винаги съм си мислил, че няма сила, която да ме накара да защитавам правителството на Борисов. Но, ако клиноведите са прави… Ужас! Абе, братя от русофилските среди, вие каква позиция ще държите, ако бялата мечка тръгне да сваля законното, макар и нежелано от мен, българско правителство?

Сега малко се съсредоточете, защото става сложно. На заседание на МС Бойко представил свой план за решение на газовия проблем: „Предлагам Дончев още днес да изпрати на комисар Шефчович предложение от България, съобразено с всички евроатлантически ценности (Вероятно ценностите ще бъдат изложени в преамбюла на предложението. – Бел. Т.Ф.), като предлагаме на територията на България там, където излиза тръбата на „Южен поток“, ЕК в унисон със стратегията за общ енергиен съюз на Европа да финансира хъб, където ЕК да плаща, така както Турция газта идваща от Русия, и на базата на общия енергиен съюз да я разпределя съответно за Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и България. Позиция, по която не може да й бъде отказано, ако те не са лицемерни. Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като отиде е добре, а когато дойде в България е зле.” (За съжаление не мога да ви кажа кои са тия евентуални лицемери. Дали казаците, или европейците. Не става ясно.)

Гледайте колко е просто само! И тия дебелогъзници в Брюксел, дето взимат луди пари, не могат да се сетят! Ама нищо, като сега ще дойде 2018 г. и ще поемем председателството. Дотогава Бойко ще е оправил България и ще може да се посвети изцяло на ЕС.

Петък, 12 декември

Днес без политика. Ще ви кажа нещо важно за живота. Проучване на екип от мадридския институт "Хуан Марч" установило, че мъжете, които наблягат на домакинската работа, получават по-малко секс. Защото не изглеждали достатъчно мъжествени в очите на партньорките си. То и как ли мъж с престилка, залегнал над мивка с мръсни чинии, да изглежда мъжествен. Или пък лазейки с парцала по пода… Братя, поне не простирайте, че ще ви види комшийката и тя ще ви откаже…

Тоя на снимката е направо на минус… Сн. Ала и Чавдар.

И обратно, тези, дето нищо не подхващали дома, се радвали на 1.5 пъти повече ласки.

Проучването установило, че все още 80% от домакинската работа се поемала от жените. Представителите на силния пол пък поемали само 55% от "мъжките" задължения, като плащането на сметките и косенето на моравата. Значи почти половината мъже не само женска не похващат, ами и мъжката отбягват. Веднъж чух мойта да обяснява на щерката: „Хубавото при баща ти е, че не смята готвенето за женска работа, както не смята и смяната на гума за мъжка работа. За него и двете са работа и ги избягва на всяка цена.”

Не е права. Опитвам се, но не винаги успявам…

Много изследователи отбелязват, че това, че мъжете не желаят да вършат домакинската работа е в основата на революцията в домакинската техника. Така се е появила пералнята, миялнята, парцалът с дръжка… Не, парцалът с дръжка беше измислен от негър. Все тая, дето беше казал Ленън ли, Ленин ли, мъжът е негърът на света.

Какви иронии си прави животът, не е истина… Тъкмо дописвам тия работи и ми звъни телефонът. Що не туриш една мусака за вечеря, че аз ще се позабавя с приятелки…

Ами да туря, що да не туря... Па добре, че й се е прияло мусака, щото ако беше лазаня, отиде ми деня…

Да ме види дедо отнякъде, ще ми бие и сенкята…

Нали ви казах, опитвам се, но…

Като гледам нагоре май бая тегаво се получи тоя път. Във всеки случай не е весело… Да ви кажа един виц за поправяне на настроението. Циганин и циганка си говорят за нещата от живота. Ей, Айше, кво нещо е животът, бе… Бехме брат и сестра, после мъж и жена, а сега си ми тъща.

Като казах тъща, та се сетих да ви подсетя да ѝ направите подарък за Коледа - четвъртата книга на д-р Филипов. Като активен борец (женен от над четвърт век за македонка) докторът знае всичко за тъщите и не го е спестил. За запитвания и записвания на Тонифона – 0885 233 691 или имейл dr.tonyfilipov(маймунка)abv.bg . Братя, теслата е 10.50, книгата – 10 лв. Убийте я със смях!

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!