Из делниците на един луд (1-6 декември)

Тони Филипов, д-р 08 декември 2014 в 12:52 20399 4

Понеделник, 1 декември

ДПС изключи от ПГ депутатите Гюнай Хюсмен и Муса Палев защото не спазили обещанието да влязат в листите, но да не влизат в НС.

„ДПС подсигури резервно мнозинство на ГЕРБ”, чете „Сега” мислите ни. Като независими Хюсмен и Палев ще могат да гласуват заедно с ГЕРБ, без това да обвързва ДПС. Това се случва в момент, когато патриотите „обмислят” дали да свалят подкрепата си от правителството и то да увисне със 118 гласа в НС. Обаче с двамата от ДПС и Барековата Анна Баракова стават точно 121 гласа. Мисля, че при това положение патриотите ще прекратят „обмислянето”.

Режисьорът Иван Добчев оправдава управляващите за избора на Славчо Бинев за шеф на комисията по култура и медии. Не било от лоши чувства към културата. От простотия било: „Това назначение, за съжаление, показва попфолк мисленето на властта за културата. Това не е подигравка към културата. Да са чак пък толкова перфидни да се изплезват на хората от културата – не. Така го мислят и това е страшното. Ако си мълчим, ако си траем, значи сме се предали и за нас вече нищо няма значение.“

Не знам дали са толкова перфидни, но гледам на снимка на първа страница в "Преса" как Валери Симеонов се плези. Всеки, който се плези на публично място, се плези на културата. Не ли?

Колкото до предаването, за съжаление то стана още с назначаването на Вежди за министър.

Колегата Веселин Желев написал интересна статия за Веждито. По-точно само цитирал думите на министъра пред журналисти в Брюксел, които определено показват, че не Слави Бинев е най-големият проблем на българската култура: „Ако махнете Колизеума, ако махнеме Пантеона, фонтана Треви и още, които там обекти вземете, Ватикана, който също е паметник на архитектурата... Има 60 млн. италианско говорещи хора, които вървят по един път, асфалтено шосе и ядат и умират. Без идентичност. Няма Италия с една дума… Същото е и Франция. Ако махнеш Лувъра, Операта, каквото и да вземеш като паметник на културата, ако няма Мона Лиза, няма такава култура."

Чао Волтер, Флобер, Мопасан, любими Селин…

Определение за култура на ЮНЕСКО: „Kултура е множеството от отличителни духовни, материални, интелектуални и емоционални черти на дадено общество, тя обхваща освен изкуството и литературата, начина на живот, формите на съжителство, ценностните системи, традициите и вярванията.“

Няма такава култура... И такъв министър няма… Има останали едни 5-6 милиона, които се друсат по макадама на живота, ядат и умират…

Не, чест не му е нужна на плебей
и кретаме, доволни от съдбата,
в дома ни, в нашия прочут бордей…
И на теб чао, Франсоа…

Най-после и Цветанов научи какви са му инициалите. Вика по телевизора: „Моите инициали са Цв. Цв. Ц.Ц. не знам кой го твърди.”

Когато избухна скандалът с тефтерчето на Златанов, Кирил Добрев от БСП каза: „Лингвистите казват, че Цветан Цветанов трябва да се съкрати с Цв. Цв., а Цецка Цачева с Ц. Ц.” Което си е така, но няма никаква гаранция, че Златанов знае какво казват лингвистите. Виждате, че Цветанов едва сега е научил. Поне ние за първи път чуваме този лингвистичен аргумент от него.

Обаче вижте какво се получава. Кой където срещне Цветанов го пита той ли е Ц.Ц. А никой не пита за Б.Б. При условие, че при Б.Б. не може да има дори лингвистични съмнения. Но и прокуратурата, и медиите се правят на ощипани. Затова, като оправим прокуратурата, трябва да се заемем и с медиите. Ако я оправим, де…

Вторник, 2 декември

"Труд": „Реформаторите чакат раждането на нов лидер”. Радан не ставал. Даниел Вълчев вика: „Рано или късно РБ ще има единен лидер. Въпросът е дали сме готови, дали такъв се е родил. Защото лидери не се избират, лидер се става."
Ще се роди, бе, няма как да не се роди! Реформаторите такова таковане му хвърлиха помежду си, че нема начин да не се роди нещо. И ако е рекъл Господ, па да вземе най-доброто от гените на Радан, на Кунева… Но може да вземе и от Лукарски… И да се стигне до изявени политически и интелектуални трансгресии…

Оказва се, братя, че Цецерон бил предложил Слави Бинев за шеф на комисията по култура и медии в НС. В първия момент си помислих, че е провокация. Будната гражданска и артистична съвест се вторачва в мутрогена, а фактът, че Цветанов е включен в комисията, която ще контролира СРС-тата, остава извън полезрението. Но като сравних интелектуалния капацитет, който е необходим за една такава провокация, с наличния, стигнах до извода, че по-скоро си е обикновена милиционерска глупост.

Много шум се вдигна около избора на Славчо. Че е шамар този избор, шамар е, ама заслужен. Няма да се уморя да повтарям, че най-страшното на управлението на хора като Борисов, Цветанов, Тетка Цачева е това, че легитимират правото на всеки цървул да опита да управлява държавата.

На друго място написах, че ар(т)хонт Славчо Бинев, както сполучливо го нарече поетесата Мария Лалева, трябва да се разглежда във връзка със сродните явления. Едно такова сродно явление е Вежди Рашидов. Всъщност, той в определен смисъл е и първородно явление. Фактът, че за втори път оглавява културата, поражда и легитимира избора на Бинев. Разбира се, че между двамата има професионални и биографични разлики. Но в случая разсъждавам върху манталитетните разлики и намирам само прилики.

„Славчо Бинев председател на парламентарната комисия за култура и медии”. В това изречение основният скандал се крие не в думата „култура”, а в думата „парламентарна”. Там са заровени още много скандали. Ако една госпожа с манталитет на читалищна деятелка от ранния социализъм е председател на всичките председатели, другото са следствия. Всичко, което ни се случва, е следствие от мръсния талант на кукловодите в комбинация с глупостта на българския народ. Може би съм малко краен, но наричам глупави хора, които поумняват бавно и мъчително.
Бинев нямало да се оттегля. „Смятам, вика, че съм най-подготвеният човек в парламента да отговарям за комисията по културата и медиите.” Досега директно с култура не се бил занимавал, бил по-скоро меценат. "Ако не бяха, вика, Медичите и Борджиите, Микеланджело и Леонардо щяха да си останат обикновени бояджии…"

Много е объркано това момче, много!

Днес качих на сайта „Редута.бг” есето на Иван Хаджийски „Парвенюто”. Звучи като да е писано миналия четвъртък. „В света, в който влиза парвенюто, се занимават освен със сделки още и с наука и с изкуство: слуша се музика, посещават се изложби, ходи се на театър, четат се стихове и романи… Но по въпросите за изкуството трябва да се говори. Мълчанието е гражданска смърт. Пък и парвенюто обикновено не е човек, който се примирява да мине за неразбиращ и от по-тънки работи. Но тъкмо тук, където парвенюто трябва да получи най-силния блясък на своя успех в живота, аз го напускам... от съжаление защото тук той е най-жалък.”

Утре ще има протест на културните дейци. Мисля да ида, но дали ще допускат външни, в смисъл некултурни дейци?

Между другото, агенция Синхуа съобщи, че в Китай актьори, кинодейци и кадри от телевизията ще бъдат изпратени в провинцията, "за да си създадат правилно мнение за изкуството, контактувайки със селските маси".

Не съм единодушен. От една страна някои наши културни дейци толкова са се изчанчили, че само те се разбират и то не всеки път. Творят изкуство заради самото изкуство. Но пък, от друга страна, малко се притеснявам с какви представи за изкуството ще се върнат, след като обменят мисли с българския селянин. Да не се окаже, че точно Славчо и Вежди разбират правилно културата? Щото на село културата, както Добчев и Морфов я разбират, още не е (или вече не е, знам ли?) в употреба.

„Лондон дава отпор на имигрантите с драконовски мерки”, пише „Новинар”. Камерън смятал да въведе строги ограничения на социалните помощи за имигрантите от ЕС и заплаши с напускане на съюза, ако Лондон не успее да договори нови правила за чужденците с Брюксел.


Млад арабин слиза от колата си пред хотел „Бъркли” в централен Лондон. Сн. „Дейли Мейл”.

Всеки си знае него си. Британската компания "Бейбисентър" твърди, че Мохамед било най-популярното име във Великобритания. Доскоро беше най-популярното в Лондон, но вече и в цялата страна. Традиционните за Великобритания Джек, Хари, Чарли и Джеймс дишат праха на Мохамед. Омар, Али, Ибрахим също набират скорост. Некоя си Сара Редшоу коментирала, че тенденцията отразява "растящото културно многообразие". Според мен отразява преминаването на културното многообразие към едно ново еднообразие…

2030 г. Лондон. Комисарите от полицията Мохамед и Ибрахим се натъкват на труп в близост до Трафалгар скуеър. Мохамед преглежда документите на жертвата и възкликва: „Ибрахим, виж какво странно име – Чарли…”

Тоя виц беше за превземането на Германия от турските гастърбайтери, но и за Великобритания става.

Сряда, 3 декември

Не знам "Калифорния" ли е, "Тексас" ли е, "Масачузетс” ли е, или нещо каръщисано, обаче ми взе здравето, казано буквално. Пълна загуба на контрол над входните и изходни системи. Не ми се яде и, което е още по-обезпокоително, не ми се пие. А на човек, дето не му се яде и не му се пие, не му се и работи. Макар че познавам хора, дето им се яде и пие, без да им се работи… Все на сън ме кара. Ще минете и без сряда.

Четвъртък, 4 декември

Режисьорът Александър Морфов рекъл: „За простите Борисов може да е Крали Марко, но интелигентните хора няма нужда даже да слушат какво говори, достатъчно е само да го погледнат”.

Тези думи подразниха някои хора и те побързаха да упрекнат Морфов в изгледизъм, един от греховете от катехизиса на коректността. Например колегата Евгени Петров нарече изказването „доста грубо, да не кажа просташко...

Представям си какъв ли уродлив, може би извратен и болен ум би трябвало да има великият мислител Стивън Хокинг, ако следваме логиката на Морфов…”

Не си прав, Генчо! Стивън Хокинг е инвалид, а Бойко не е. В смисъл, не е физически инвалид. Морфов има предвид друго, много по-широко „изглежда”. Често цитирам, и то с пълно доверие, думите на Камю, че „след една възраст човек е отговорен за физиономията, с която ще се сдобие”. Вчера вестниците писаха, че Драго Чая отслабнал 27 кг. за една година. Обидили го на дебел, той се ядосал и решил да поеме отговорност за това как изглежда. Но „изглежда” не значи само дебел, грозен и т.н. „Изглежда” включва и червения конец на ръката на г-н Борисов. Включва жестовете, движенията, цялата двигателна култура. Неумелото имитиране на Брандо („Кръстникът”) и де Ниро…

Там сидела Мурка в коженой тужурке,     А из-под полы торчал наган…

Кожената тужурка и шапката тип „Борсалино”, разкопчаното сако, под което недискретно се подава пищовът, пурата на Ал Капоне… Ами ако го е видял в някой ресторант как изглежда на маса: „Извинете ме, че не говоря правилно, както и не се храня правилно. Трябва да знаете, че не се научих да ям с нож и не обичам да ям с нож...» Или са се засекли някъде в чужбина и го е видял как изглежда, когато говори чуждите езици с двете ръце?

Не, „изглежда” е много по-сложно от чисто физическите белези, или недъзи. Като казах недъзи, да напомня ли как Борисов се подигра на Стойнев, че пелтечи?

У нас е прието, пък и поговорка има, хората да се посрещат по това как изглеждат. Валери Симеонов например, вика за Венци Мицов от „Глас народен”, който напада Слави Бинев: „Един бабанка с гола глава вика "фъка, фъка" на публиката в Бургас, нали знаете какво е това. Това ли ни е културата?”

Значи според Симеонов Мицов е дебел с гола глава, некултурен. В тоя трафарет можем да кажем, че Валери Симеонов пък е кривокрак като прабългарин. Все едно току-що е слязъл от коня. Но ние няма да го кажем.

Питат го що изгониха Велизар Енчев: „Айде стига с тоя Енчев! Водехме го като куфар по събранията да се изказва!”

Лъжеш, прабългарино, лъжеш! Водили сте го да го показвате, да говори вместо вас, да се хвалите с интелигентни привърженици. Но Велизар си е виновен. И изобщо, всеки, който забрави българската мъдрост, че ако тръгнеш след бръмбара, той ще те отведе на лайното, сам си е виновен.

Патриотизмът не е за прости хора. Простите карат-варат, все го изкарват на расизъм и ксенофобия… Собственият им патриотизъм винаги е за сметка на някой друг. Патриотизмът е за интелигентни хора. Но пък, за съжаление, след Волен, Капка и Малък Митко, Чернев, Слави Бинев, Каракачанов, Валери Симеонов и т.н., които обърнаха патриотизма на поминък, интелигентните хора не щат да имат общо с патриотизма...

Отплеснах се. Ставаше дума за Морфов. Напусна Народния театър и каза, че жестът му е морален, защото иска възмездие за погубения живот на родителите и живота на нашите деца от хората в управлението на държавата, които трябва да бъдат разследвани, съдени и вкарани в затвора, а имуществото и парите им конфискувани. Което, вика, е невъзможно с демократични средства и, за да се случи, трябва бунт, военен преврат.

Което, според нас, също е невъзможно. Не сме такива хора... Нито има кой да ни поведе, нито има кой да го последва.
"Лайв Сайънс" пише, че човекът е започнал да консумира алкохол преди близо 10 млн. години. Прародителите ни са развили способността да усвояват алкохол след една единствена генетична мутация, която им се случила, когато са слезли от дърветата. И им се наложило да ядат и падналите на земята и ферментирали плодове, когато нямало пресни. Което ме кара да мисля, че хората, които не могат да пият, са слезли много по-късно от дърветата и не са успели да мутират в споменатата положителна посока. Логично е, не ли?

Човекът си е възникнал с яденето, пиенето и онуй третото нещо, което всъщност е първо. И до днес тия три неща са в основата на всяка човешка мотивация, това е светата троица на мотивацията. Амбициите за власт, пари, кариера, когато не са плод на някоя психопатия, са само средства да си набавиш изобилие от споменатите три основни блага.

Петък, 5 декември

Главният прокурор Цацаров очаква обективен доклад от Брюксел, съобщава пресата.

Г-н прокурор, не ни устройва обективен доклад! Обективно погледнато положението хич не е за гледане. Успехите ни в борбата с корупцията и престъпността са главно във вечерните новини и по страниците на приятелската преса. Затова ни трябва необективен доклад, авторите малко да си позатворят едното оче… Колкото и да е лош един необективен доклад, все не може да е толкова лош, колкото ще е един обективен.

Турския вестник „Хюриет” пише, че Путин се оплакал пред турския си колега Ердоган: "Омръзна ми от българите. Противопоставят ни се и ни предизвикват, понеже имат зад гърба си Запада и Европейския съюз. Бавят проекта…" Заглавието на „Хюриет” е: „Освободителите се жалват на поробителите от освободените”…

Прав е Юнкер, българите наистина сме велика нация. Щом руснакът я докара до там, да ходи да се оплаква от нас на турчина… Засега не е ясно колко ще ни струва величието. Но се знае, че по принцип на малките нации величието винаги им излиза скъпо.

Някой ме обвиняваше от ония дни, че не пиша за Путин и спирането на „Южен поток”. Да, не пиша. С ясното съзнание колко е непрестижно в наше време един журналист да не разбира газовите въпроси… Разговорът за „Южен поток” е изцяло политизиран в най-лошия смисъл. Изроди се във фило-фобско противопоставяне, битка направо. И никакви резони не се чуват. Нито русофилите можеш да убедиш в рисковете от построяването на тръбопровода в руския му замисъл, нито русофобите можеш да убедиш, че този проект може да има положителни страни и ползи за България. Отделен въпрос е, че и ползите, и загубите са силно преувеличени. Споменатите от Путин 400 милиона нито ще ги спечелим, нито ще ги загубим. Тях ги няма дори и на книга.

Из делниците на един луд, 4 януари 2006 г.: „През 1996 г., покрай битката за Топенерджи, Виденов се опита да се прави на мъж на „Газпром”. И когато дойде Рем Вяхирев, на летището се спря пред посрещащия го Жан Виденов и му каза: “Мога да мина през теб, но мога и да те заобиколя…”

Но явно не беше толкова лесно да ни заобиколи. Аспарух ни е избрал едно бая незаобиколимо място. А може и да не му се искаше на казака да ни заобикаля. Осем години по-късно пак ни плаши със заобикаляне. Руснаците са като нас, трудно учат нови работи.

Важно съобщение: Един страхотен коледен подарък за тъщата - четвъртата книга на д-р Филипов. Като активен борец (женен от над четвърт век за македонка) докторът знае всичко за тъщите и не го е спестил. За запитвания и записвания на Тонифона – 0885 233 691 или имейл dr.tonyfilipov(маймунка)abv.bg . Братя, теслата е 10.50, книгата – 10 лв. Убийте я със смях!

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови