Из делниците на един луд (10 – 14 ноември)

Тони Филипов, д-р 17 ноември 2014 в 13:29 20952 15

Понеделник, 10 ноември

Лелей, каква свирка са извъртели в „Стандарт” на Бойко, не е истина. Дето се вика, ово е стандарт - „Самураят Борисов.” Толкова е яка, че никой не е пожелал да се подпише, ами са турили „Екип „Стандарт”.

„Зад хладният му поглед, пише „екипът”, днес прозира различен политик: търпелив, разумен и диалогичен… За булевардната политическа култура това е чиста проба популизъм. За хората, които познават Борисов и са забелязвали статуетката на самурай на бюрото му, това е бушидо. Пътят на самурая. Древната източна философия определя самото понятие път като етична норма - дълг и морал…”

Стига ви толкова. Все пак целта ми е да ви информирам, а не да ви предизвиквам да върнете стомашно съдържимото… Щото работата е, дето казваше някъде Тери Прачет, духни малко да извадим чаршафа. Всъщност, може и аз да съм го казал и да съм забравил…

Нека само да напомним, че „Стандарт” не е на Пеевски. Ако, че единият от издателите му “ГМ Прес” АД е взел 6.4 млн. евро кредит от КТБ.

Пък министърът на правосъдието Христо Иванов лани писал във Фейсбук: „Ако протестът наистина е срещу мафията, това значи, че е и срещу Борисов, Цветанов и ГЕРБ… Ако говорим за "операция чисти ръце", това не може да не включва и изрично искане Борисов и Цветанов да напуснат политиката… Или сме срещу цялата мафия, или нищо не правим! След появяването днес на площада на тези две мутри…” и т.н.

Никой не е толкова бърз, за да избяга от собствените си думи. И сега този мафиот и мутра ще му е началник… Политиката е място за компромиси. Но докъде може да стигне в компромисите, всеки си решава сам.
А Радан Кънев направо е преживял катарзис: „Днес ние ще дадем властта на втория кабинет "Борисов", аз ще гласувам за него. Бих благодарил на г-н Борисов за променения стил на ГЕРБ. Надявам се да остане такъв…”
И при катарзиса всеки сам решава дали да се промени до степен на самоотричане.

Пък Местан вика за ПБ: „Зад свалената морално политическа маска виждаме една широко разтворена паст за много власт. Обществото става свидетел на разминаване между морална претенция и реално политическа същност. (Сефте! – бел. Т.Ф.) Избирателят не е задължил никого да образува коалиция между първата, четвъртата, петата и осмата партия. Имаше и други възможности за съставяне на правителство”.

Имаше, имаше, но хората се притесняват… Казвал ли съм ви какво рекла майката на Джак Изкормвача? "Защо бе, мама, никога не излизаш два пъти с едно и също момиче?"

Затова се притесняват…

Класическа ситуация на когнитивен дисонанс – ДПС, което не просто преяде с власт, а направо се продриска, извинете, да говори за «паст за власт».

Правилно му отговори Петър Москов: "Разбирам, че проблемът не е в това какво е мнозинството, а че вие не сте в него… ДПС е проклятие за България, защото държи един етнос във феодално подчинение, за да може върхушката му да управлява".

Напълно сме съгласен. Само искаме да добавим, че понятието българско политическо зло не се изчерпва с ДПС. ДПС е само една от многото глави на българската политическа хидра. Сега изглежда, че ДПС е безсмъртната глава на хидрата, но това може и да е измамно…


Например Лернейската хидра, с която се е сражавал Херкулес, е имала 9 глави.

„Фотограф от Плевен изобрети ВG чушкопека преди 45 г.”, съобщава „24 часа”. Истинският изобретателят се казвал Николай Мойнов и направил първия уред през есента на 1969-а. Измайсторил го от тенекия от сирене, глина и шамот. И го подарил на леля си в Павликени. Сега е огорчен от нароилите се изобретатели, като бившия зам.-кмет на София Велизар Стоилов. Велизар даже си е измислил легенда, че го е кръстил на Грегъри Пек, щото му бил любим актьор… И ние в заблудата си няколко пъти сме приписвали откритието на него. А той веднъж не възрази…

След компютъра това е най-великото българско откритие и е добре да се знае кой го е изобретил. Чушкопекът далеч не беше само оръдие от бита. Чел съм някъде, че поради това, че по същество представлява малка тиглова пещ, се е използвала масово от скулпторите за направата на малки пластики. Студентите в общежитията и някои по-прогресивни пенсии се отопляваха през преходните сезони с чушкопеци... За какво ли не се използваше всъщност. Даже срещнах мнения, че в него може да се обогатява уран…

Вторник, 11 ноември

Прословутите тефтерчета на бившия шеф на КПУКИ Филип Златанов, в които той си е записвал указания кой да бъде "ударен" и кой "оправен", са изчезнали. Откраднали ги от колата на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи експертиза. Сигурно е спрял да си купи баничка и като се върнал, чантата му я нямало.


Не, всъщност, по малка нужда бил отишъл… Даже колегата Комарницки е пресъздал в „Сега” сцената за потомството.


Шефът на МВР Вучков рекъл пред "Труд": „Ще работим по всички версии за изчезналите тефтери на Златанов”.

Не е нужно по всички! Има един принцип, нарича се „Бръснача на Окам”, основен принцип в научното търсене. Много стар принцип, формулиран преди 700 г. А според някои още от Аристотел. Според него от множество теории, които обясняват едно и също нещо, трябва да се предпочете най-простата. Останалите се изрязват като с бръснач. Например, ако си вървите по Царя и чуете зад гърба си тропот от копита, „Бръснача на Окам” съветва да си помислите, че зад вас има циганска каруца, не зебри или мустанги. Най-простата хипотеза в случая е, че тефтерчетата са откраднати по поръка на засегнатите лица – И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б. Нелогично е да се проверява например хипотезата М.М. от „Позитано”. Щото има и друг принцип, още от времето на Римската република – Кви боно. И кой печели?

Е, вие си знаете, но ние така бихме постъпил.

Борисов съобщил на вчерашното заседание в МС, че зам.-министрите от ведомствата, които боравят със средства по европейски програми, ще да получават одобрение от Брюксел. И в „Труд” коментират с малко насилен патриотичен патос: „Има нещо гнило и дълбоко обидно в новината… Дотам ли се докарахме, че отвън, пък било то и братя европейци, да преценяват на кого у нас могат да се поверят европари. Не че нямат основание да се съмняват в почтеността на някои представители на висшия ешелон. Ала нали има механизми за контрол, които се прилагат във всички членки на ЕС.”

Да, до там сме се докарали. „Европейци сме ний, ама все не дотам…” Има механизми, но те са безсилни пред хайдушката евристика на българския политик. Чета, че делото срещу Марио Николов, спонсорчето на др. Параванов, което го съдят за едни пари по САПАРД, пак зациклило. Ако искате да разберете за кой път зацикля, питайте Гуглето, мен ме домързя да ги броя. Германските му съучастници са в панделата от 2009 г. Но и новата мярка няма да сработи. Някои хора влизат свестни в българската политика, но излизат… Да кажем, че не излизат толкова свестни…

„Преса” съобщава, че Севделина Арнаудова ще бъде гласът на премиера: „Двамата се запознават през 2003 г., докато тя е криминален репортер в Би Би Ти, а той главен секретар на МВР. През февруари тя роди момиченце…”
А кажете вие как го разбирате! Не излиза ли контекстуално, че момиченцето е от Борисов?

Съветникът на Тодор Живков Костадин Чакъров разправя: „Дефицит на дамски превръзки прати Стоичков в Испания”. Испанците предлагали $4 млн., много пари за онова време. Обаче Добри Джуров не го пускал. Чакъров отишъл при Живков: „Абе, др. Живков, $4 млн. ще пропуснем. Знаете ли какъв голям дефицит има, няма дамски превръзки. Кое време сме, жените с парцали и вестници..."

И Стоичков заминал за Испания.

Оня ден от „Алфа рисърч” съобщиха, че 55% от българите давали положителни оценки на др. Живков. 25% го оценявали негативно, а 20% не можели да преценят, щото него време са били още в Ташкент, както обича да казва стратегът от Мировяне.

Не сме учуден. Българите традиционно обичат да ги управляват прости хора, не е от 2009 г. Пък и др. Живков предупреди, че ще го търсим. И затова беше поръчал, като умре, да го заровят с гъза нагоре. Та като ходим да целуваме след години, да ни е лесно…

Адам Михник май беше рекъл, че на социализма най-лошото му е това, което идва след него.

В „Труд” пуснали научен текст: „Кои зодии са най-лоши политици?” Погледнах да видя специално за Близнаци какво пише. „Приказват много, непостоянни са и мразят да скучаят. В повечето случаи са недоволни от условията на служебното си място, дори да работят цар. Дългият им език понякога им върши лоша услуга. Все пак умеят да говорят и понякога са харизматични лидери…”

Стига, бе! Астрологията ще излезе по-точна наука от социологията! Без изобщо да се напрягам разпознах Бойко Борисов. Непостоянен, много бъбря, трудно се концентрира за по дълго време върху едно нещо… Това последното изрично го беше подчертал американският амбасадор в грамата си до Вашингтон. Всъщност, той и други работи беше подчертал, но американците вече не настояват на тях. Затова и ние няма да настояваме…

Сряда, 12ноември

Глупостта е като кашлицата, все някога ще се закашляш… Президентът Плевнелиев рекъл: „Питате къде бях на 10 ноември 1989 г.? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга с два плаката…"

И после разказва и подробности, които ние, ако бяхме на негово място, щяхме да запазим за себе си: „С моя приятел Илиян Попов ремонтирахме неговата стая в студентското общежитие. Когато чухме по новините, аз бях студент 5-ти курс, че има събиране в НС и ще се извършва промяна в държавата. Нарисувахме на два тапета два плаката. Единият беше "Съд за виновниците", а на другия написахме: "Дворците на БКП да станат болници и училища". С тези два плаката отидохме на прословутия митинг."

Обясни също, че при пристигането им с Попов на митинга, те се опитали да дадат един от плакатите на други присъстващи, но никой не е посмял да го вземе.

Ще бъде грозно да използваме точните думи, затова ще кажем, че господин президентът е объркал датите. Или годините… Точно на 10 нямаше митинги. Освен ако не е бил някакъв частен митинг, който двамата са си спретнали някъде. Ние така направихме. Събрахме се колеги на собствен митинг и малко се понапихме. Направо се отцепихме като за автономна казашка република, дет вика Саната… Но плакати не сме рисували и резиденциите на БКП не сме искали… Радвахме се, умерено, в рамките на член първи от Конституцията… Първият митинг стана на 18 ноември. И освен това, на 10 ноември нямаше нищо в НС, тук Плевнелиев показва отчайващо невежество. Тогава НС го бръснеха даже по-малко и от сега… Имаше пленум на ЦК на БКП в Бояна и там се резна главата на Живков.

„В нашия век на недоверие и съмнения мнозина, които не ме познават добре, подведени от такава лъжа, няма да повярват и на истинските мои приключения. А от това, разбира се, всеки честен човек е длъжен да се чувства дълбоко засегнат.” (Барон Мюнхаузен)

И с тия плакати стана малко… Оказва се, че във вчерашния брой на „24 часа”, в един текст за 10 ноември, е турена снимка от протест, на която ясно се виждат точно цитираните от Росен лозунги.
Много тъпо, чак вдлъбнато...

Във Фейсбук твърдят, че на Росен щели да му викат Росен Тапетът. Или май беше Тъпетът…

Между другото, някакви американски учени открили, че половината от хората на планетата са по-глупави заради вирус. Живеел в гърлото и притъпявал мозъка. На следващите президентски избори трябва да внимаваме да изберем от другата половина.

Лидерът на БСП-Пловдив Георги Гергов яко е подпалил моторетката. "Каква партия сме ние, знаем ли? Чета, че аз трябвало да бъда като Енгелс. Нали помните - Енгелс давал пари, но не се месел на Маркс в писането. Извинявайте, аз за какво се боря в тази партия - само да давам пари и да не търся отговорност?”
Имал си – дал си! Ако сме дребнави, можем да се запитаме дали и партията няма отношение към това имане. Но ние сме широко скроени, ако и от тясно парче…

Гергов казва и някои работи, дето досега не са казвани: „В нашата партия има човек на най-високо ниво, който получава 40 хил. лв. на месец за консултантски услуги към КТБ.”

Не на високо, а на най-високо! Дали няма от някъде да се покаже загадъчната усмивчица на бившия лидер?
Гергов май си е повярвал, че може да оглави партията. Що пък не, при тая повсеместна рустификация… Атакува направо Миков: "Мишо Миков не беше ли председател на НС по време на пагубното управление на Орешарски? Не ходеше ли тайно с Дъбов и Станишев в сараите? Той настрани ли е от целия този погром на партията?”
Не че ни пита, но ще отговорим: Не, не е настрани. Всичките погроми в БСП, па и в БКП, са направени от вътрешни хора.

Четвъртък, 13 ноември

Колкото по-малко казваш, толкова по-лесно е да се поправиш. Но това е мъдрост, която Плевнелиев тепърва ще открива. „Преса”: „Опитвайки се да замаже гафа си за това къде е бил на 10-ти ноември Плевнелиев затъва в нова неточност, тъй като митингът на 18-ти ноември беше пред храма "Св. Ал. Невски", а не пред НС. Вероятно споменът на Плевнелиев е от 17-ти ноември, но тогава митингът пред парламента беше организиран от БКП. Излиза, че демократът Плевнелиев преди 25 г. е бил на казионен партиен митинг.”

Да, още вчера почна да излиза така…

И сега вестниците на Пеевски ще си отбият. За Пеевски президентът е тупан № 1, щото е приятел на Прокопиев. Малко тъпо се получава, дето и ние пеем в хора на Пеевски. Но има моменти, за които древният пич е казал: Сократ ми е скъп, но истината ми е по-скъпа. Пък мен даже не ми е и толкова скъп… Други викат, че не трябвало да го нападаме, щото той единствен имал топки да се опълчи на Русия. Хубаво, обаче едното какво общо има с другото?! Хората с топки не лъжат на дребно и не си измислят героично минало.

„Интелектуалци защитават Рашидов в открито писмо”, съобщава „Труд”. Писмото е подписано от директора на Народния театър Павел Васев, директора на Софийската опера Пламен Карталов, председателя на Съюза на художниците Любен Генов, бившия директор на Сатиричния театър Калин Сърменов, продуцента Димитър Митовски (Мите, Митовски, ела, бе, дееба…), директора на Театъра на БА Мирослав Пашов, режисьора Андрей Слабаков, председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, режисьора Иван Павлов и председателя на "Музикаутор" Ценко Минкин.”

Обърнахте ли внимание? Директор, председател, директор… Смятам, че интелектуалците трябва да замразяват това си качество, когато заемат важен пост. Щото се получава малко конфликт на интереси. Даже не е точно конфликт, щото постът винаги взема надмощие над интелектуалеца. Постовете, наградите, отличията почти винаги побеждават.
През 1964 г. големият френски философ, писател и общественик Жан-Пол Сартр е награден с Нобелова награда за литература. Но той отказва да я приеме, позовавайки се на принципа си да не приема официални отличия, тъй като „един писател не трябва да си позволява да се превърне в институция“.

Примерът е малко голям и труден за преглъщане от българска уста. Щото у нас интелектуалецът, ако не се превърне в институция, не се смята за завършен…

Не знам защо е така. Спомням си нещо от „Спасителят в ръжта”, но вие ще прецените дали пасва на случая: „Мислиш си, че ако другият човек е умен и прочие и има добро чувство за хумор, няма да го интересува чии куфари са по-хубави, но не е така. Съвсем не е така…”

В тая връзка чета какво казал моят колега и приятел от СУ проф. Тодор Танев, министър на просветата и ми става криво. Рекъл, цитирам по „Фактор.бг”: „Бойко Борисов е интересен човек. Той вече не е човек от първото правителство, той резонира със собствените ми трептения. Той няма да се върне към старото управление. Борисов е земен човек и едва ли има политически лидер извън него, който така да пасва на българската политическа култура…”
Не отива на интелектуалец и учен да резонира в едно с Борисов. Не бива човек, дето е изчел вагон книги, да трепти на честотата на еднокнижника. Не може университетски преподавател да трепти с довчерашната мутра. Не, че не може, не бива. Министерстването е до време, репутацията остава. Ако я пазиш, де… Иначе не остава.

А колкото до това, че Борисов идеално пасва на българската политическа култура, то е верен факт, но това е много тъжен факт, не радостен.

Пък вчера на заседанието на МС Борисов рекъл, че се съмнява, че тефтерите на Златанов са истински. Според него били фалшиви и затова изчезнали. „Тези тефтерчета, ние много пъти питахме истински ли са и да ни се дадат да ги видим. Още тогава питахме. И фактът, че бяха при Кирил Добрев достигнали, винаги това значи за мен много съмнителна работа…”

Не звучи логично, но щом премиерът го казва, ще трябва да му се доверим. Така, де… След като президентът е заподозрян в лъжа, остава и премиерът да лъже и тогава ще се кръстим поне Тетка Цачева да е честна.

В един сайт прочетох, че и Волен имал карта от КТБ с лимит 40 хил. лв. Не знам дали е верно, щото КТБ, каквото и да разправя Местан, си беше на ДПС. И излиза, че ДПС е плащало на Сидеров да се бори с ДПС. Не знам, но май не бих се учудил. При Сидеров нищо от сферата на патриотизма не е изключено.

Петък, 14 ноември

Бай Вълчо Йорданов от Шумен направил чакалня за светлото бъдеще. Чакал го вече 70 г. и то все не идва. Затова събрал разните артефакти на чакането и подредил музей в къщата си. Всеки можел да иде да го разгледа и да почака светлото бъдеще на специално създадено за това място. Добра идея. Може би сега просто го чакаме на неподходящи места…

Чакалня за светлото бъдеще.

Между 30 и 40% от българите не вдигат самолета”, съобщава за „Новинар” проф. д-р Здравко Каменов, началник по клиниката за ендокринология в МУ-София. Къде от възрастта, къде от сърдечносъдови заболявания, диабет, депресия, неврологични разстройства, психически проблеми и т.н.

Не е препоръчително за мъж да е компетентен по въпросите на еректилната дисфункция, освен ако не е доктор. Затова ще ви кажа само какво каза веднъж един дедо, като го бъзикаха на тема самолета. Рече: „Родих се. Сега живея само за собствен кеф.” Така прави по принцип животът – едно ти взема, друго ти дава…

Ало, пенсиите! Споко, няма да ви бъзикам за самолета, друго ще ви кажа. На едно място прочетох, че ако турите в портмонето си един дафинов лист, това щяло да привлече изобилието. Хора, които го били изпробвали, твърдели, че никога не оставали без пари. Щом започнели да им свършват, отнякъде им изпадали още. Лично ние не познаваме нито един от изпробвалите, но не виждаме що да ни лъжат. Какво ви коства да подържите един лист в портфейла си известно време? Не ще ни хляб, ни вода. Трябва единствено от време на време да го подменяте с пресен, та да е чиста и силна енергията му. Колатералният ефект от тая работа е, че портфейлът ви ще мирише на саздърмица. Помните ли как хубаво мирише? Един дебел резен върху филия бял хляб… Ех, мамка му! Хубаво нещо е свободата! Ама и саздърмата не беше лоша…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!