Из делниците на един луд (17-21 ноември)

Тони Филипов, д-р 24 ноември 2014 в 13:00 8189 7

Понеделник, 17 ноември

Проф. д-р Иван Харалампиев вика: "Езикът е огледало, от което няма как да се скриеш. Десет минути пред него и става ясно кой колко струва."

Даже са много десет. По БНТ питат Цецерон за тефтерчето на Златанов. Вика: „Във всички случаи мога да ви кажа, че ГЕРБ няма интерес от изчезването на това тефтерче, защото...” Водещата припка като пърле пред майка си… „Вашите инициали също бяха вътре.” Не на Цецерон тия: „Кои инициали? Вие твърдите, че това са моите инициали?” Водещата дава заден: „Не, не твърдя.” Цветанов нанася решителния удар: „Ами тогава защо го поставяте на въпрос?”

За няма и две минути огледалото си каза тежката дума. „На въпрос” е конструкция, която използват в най-крайните квартали и само в най-краен случай. И може да съсипе и далеч по стойностни изказвания, от това на Цецерон…

Иначе наистина е възможно Ц.Ц. да не са инициалите на Цецерон, а например на Тетка Цачева. Но е малко възможно.
Пък Цацаров направо напука огледалото. „Ако тефтерчето е най-важният проблем, да им имам държавата”.
И последната частица от социофила в мен умря! Така, де, няма на какво да се надяваш, когато главният прокурор се дистанцира категорично от държавата.

Тя държавата ни е пълен майтап, де. Обаче напоследък нещо не ми е смешно. Може би, дето вика един Румен от Варна, майтап, майтап, ама махни тоя майтап от задника ми. Щото майтапите с държавата все на нашия такова се пишат.
Между другото, Моника Маковей, министър на правосъдието на Румъния от 2004 до 2007 г., която направи това-онова за пробитото румънско правосъдие, вика пред „Капитал”: "Ако изчистиш съдебната система, тя ще изчисти всичко друго". И аз това повтарям многократно. „Съдебната система, глупако!” Повтарям го да се намирам на работа, не че имам някоя надежда…
Не, огледалото наистина е безпощадно. На заседание на МС Борисов раздава приоритети: "Моля, господин Горанов, да се съобрази с това, което госпожа Танева казва (иска пари – бел. Т.Ф.), защото за разлика от всички други дейности, може би и в здравеопазването, при животновъдите има биологични процеси. Ако умре едно животно, докато се роди ново, докато се отгледа, минават години и никакъв катализатор на това действие не може да повлияе…"

Разбирам, че премиерът допуска, че може би и в здравеопазването има биологични процеси, че и възпроизводството на хора е бавен процес… Но не е сигурен.

Проблемът на Борисов е, че говори с незавършени изречения. Или устата му избързва, или умът изостава. Не знам кое точно…
„Няма да се учудя, ако слоновете наистина се окажат по-интелигентни от човека. В края на краищата главите им са по-големи от нашите, а много възможно е това, че не говорят, да е признак на превъзходство.”

Авторът на тези редове умря без да познава някои хора, които ние познаваме, и не можа да получи доказателства за хипотезата си, че липсата на реч е еволюционно предимство за някои видове и подвидове…

По телевизора спорят журналистката Копринка Червенкова и председателят на съюза на артистите Христо Мутафчиев. Даже не толкова спорят, колкото се карат. Копринка вика, че Рашидов бил трапезен министър, неграмотен, брутален, арогантен, невежа и фукльо. Умалено копие на Бойко. „На България, вика, един Борисов й стига – вторият е много.”
Мутафчиев обратно, брани Веждито за двама, примерно Матросов и Раймонда Диен. Даже, предвид на незащитимостта на каузата, бих казал, че го бранеше като спартанец Термопилите. Там, както помните, хората на цар Леонид „се били до последния човек, а останалите продължили боя”. Мутафчиев използва несъкрушимия по нашите ширини аргумент „Говориш глупости!”

„И на мен, вика, не ми допада, че Обама е чернокож, но е президент на Америка…”

Нерде Ямбол, нерде Стамбол… Тук огледалото направо се пръсна на парчета. Не знам дали правилно съм го разбрал, но Мутафчиев мрази негрите и не се притеснява да го сподели.

Да, наистина, ако хората, които могат да мислят, бяха колкото хората, които могат да говорят, светът щеше да бъде далеч по-добро място…

И в РБ кавга. Да ви светна, щото никога няма да се сетите за какво се карат. Карат се кой да води бащина дружина. ДСБ искат конгрес, на който партиите да се обединят под ръководството на Радан. На Кунева, естествено, тази перспектива не ѝ се харесва. „Преценяваме като неподходящо и контрапродуктивно свикването на съюзен конгрес на РБ на този етап… На заседание на ИС на ДБГ се отчете високо ниво на недоверие между някои от партиите в РБ…” Радан отговори нещо в стил на калпав такова таковата му пречи…

Не знам кой ще победи. Знам само, че амбициозна жена и свлачище спиране немат. Ама той и Радан е амбициозен като жена. Или Костов отзад го ръчка…

Не, всъщност, знам. Пак ще победи Бойко. Не е необходимо да прави никакво усилие, за да разбие реформаторското единство. Те са си самодостатъчни. Четохте ли за оная змия в Австралия, дето се захапала и умряла от собствената си отрова?

Вторник, 18 ноември

Световният дарителски индекс за 2014 показва, че в България се е увеличил броят на хората, които са помогнали на непознат в нужда. Цели 37% от нас са помогнали на непознат, което е републикански рекорд. Прогнозирам, че догодина ще заемем още по-добра позиция. След фалита на КТБ българите масово ще помогнат на разни непознати хора. Съвкупният българин ще плати 2 млрд. лева през хазната.

Мента Стоянова разправя, че правителството ще тегли 4.5 млрд. заем, от които 2 млрд. ще идат за изплащане на гарантираните влогове в КТБ, а 1 млрд. за рефинансиране на средствата, които се дадоха на ПИБ. Останалите 1.5 млрд. лв. ще отидат за дупките в бюджета, защото хората на Орешарски са планирали кухи приходи с цел да могат да харчат по-нашироко.

В крайна сметка, като се замисли човек, всичките 4.5 млрд. лева отиват за подпомагане на непознати. Не ли?
"Уолстрийт джърнъл" пише, че намаляването на цените на бензина в САЩ довело до увеличаване на посещенията на ресторанти и увеличаване на разходите за потребителски стоки и услуги, което пък допринесло за "повишаване на настроението в обществото".

И у нас бензина падна, но не се е забелязало повишаване на настроението. Нито да е хукнал народът по ресторанти и магазини. У нас, като ти останат пари по едно перо, те веднага отиват да запушат дупката по друго, даже още преди да са ти останали. У нас връзването на бюджета е като носене на вода с решето. Ако чакаш да ти останат пари, за да поживееш, тъй ще си умреш петимен. Майката му е да се приучиш да живееш при бюджетен дефицит. По данни на НСИ, цитирани в пресата, българинът преживява седмицата с по-малко от 100 лв., което прави 14.30 лв. на ден. Това не е обикновен дефицит, това е хроничен дефицит, който преминава от месец в месец и от година в година. Доде накрая го закопаш…

Ало, пенсиите! Сори, не се съобразих, не трябваше да ви турям до закопаш… Но имам добра новина. Премиерът, Господ здраве да му дава, обеща, че ще има някой лев за Коледа. По-точно „за едни ще има, за други ще няма”… 1 млн. и 300 хил. пенсии, които вземат до 286 лв., ще получат по 40 лв. "Защото, рекъл, те го заслужават". Този път няма да кажа, че това е популизъм и демагогия, ако, че е. В крайна сметка баба на село не ги дели парите на демагогски и недемагогски. Баба ги дели по съвсем друг начин – на малко, много малко и хич.

Пък от Зъболекарския съюз отчели изключително тревожни данни за зъбния статус на българите. Хората между 35 и 45 г. имали средно по 17 болни зъба! При възрастните над 60 г. данните били направо отчайващи. Половината от всички 2 млн. били без зъби. От тях 20% били без горни зъби, 17% без долни, а 13% и без горни, и без долни. На 100 крака се падат 50 зъба. Може да се види на всяка опашка за пенсии…

Като основна причина хората сочели липсата на пари да ходят на зъболекар. Обаче шефът на съюза д-р Миланов вика, че не било баш така. Щото част от обеззъбените не били си ползвали дори безплатните две пломби, които отпуска НЗОК. Освен това не си миели зъбите редовно и не били наясно каква паста да използват.

За миенето може и да е така. Казвал ли съм ви за едни в Пазарджик, дето цялото семейство се миело с една четка за зъби? И отделно булката търкала фугите на банята в неделя… Обаче за пастата не сме съгласен. Още през 2003 г. сме писал как пенсиите тайничко между щандовете вадят пастата “Астера” от опаковката, бутат в кутията една “Колгейт” или друга скъпа паста. Щото не знаят коя е по-добра за зъбите им, нали?

Средно по 17 болни зъба! Чак не ми се вярва. През 2003 г. съм си записал, че най-много кариеси имали в Перник – по 14! Ако вече в страната са средно по 17, в Перник трябва да са станали по 34! Тогава някакъв американски вестник се гавреше с „източноевропейската усмивка”, която била най-изразена при българите. Е, сега нещата са още по-зле, но пък и кой ли вече се усмихва…

„Пловдив става Лондон, търсят икономи за работа”, съобщава „Новинар”. По-точно лъже, щото, оказва се, че се търси само един иконом и то за 340 лв. заплата. Което не прави Пловдив Лондон. Според мен някой в редакцията на „Новинар” е прекалил с Удхаус. Той има такава книга: „Бъди българин, Джийвс”, в която главният герой Бъртрам Устър призовава иконома си Джийвс да бъде българин. Бъртрам с часове издевателства над едно банджо, поради което Джийвс не издържа и решава да напусне. И тогава Бъртрам му дава за пример слугата на някой си Илия Господинов, който веднъж свирил на гайда 24 часа без прекъсване, но слугата стоически изтърпял. „Там, в България, хората са с по-яка закалка.”

Намерени в превода…

Обаче работата е там, че в оригинала книгата се казва „Thank you, Jeeves” и няма никакви българи. През 1996 г. от издателство „Кронос” решили да се направят на интересни и му турили заглавие „Бъди българин, Джийвс”… И мисля, че „Пловдив става Лондон” е следствие от тази безотговорност. Е, може да е следствие и от някоя друга безотговорност, например на Факултета по журналистика…

Сряда, 19 ноември

Проф. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания на БАН разправя, че тия дни над Кремиковци е засечено огромно НЛО, около 600 метра. Видял го местен жител, който бил напълно с ума си. Професорът ги познавал откачалките, но тоя не бил от тях. По думите му свидетелят е получил доста съществена загуба на време, докато чинията е била пред него.

Проф. Филипов вика, че се надявал да получи одобрението на ръководството на Академията и да създаде работна група, която да установи научно дали наистина България е едно от най-често посещаваните от извънземни места на планетата. Щото било пълно с факти за извънземни край София – Банкя, Богров и т.н. А пък колко контрафакти има…

Проф. Филипов и друг път е казвал, че в Банкя имало много случаи на НЛО. И не само той. Кубрат Томов твърди, че извънземните дори са кацали там. Контактьорката Ваня Лунгарова, се похвали полани, че успяла да проследи пришълците от различни слънчеви системи, които идвали по нас. Най-често ходели в района около Банкя. Наблюдавали раждането на хората индиго, наричани още шестата раса.

На 21 декември 2013 г. НЛО увисна над Витоша. Повися малко и отпраши за Банкя.

Ние дип не ги вярваме тия работи за шеста раса, за хора индиго… Обаче пък като се повгледаме в някои хора, наистина приличат на пуснати под индиго. И всеки следващ все по-нечетлив…

Според една широко разпространена хипотеза целта на извънземните е да научат човечеството как да живее по-добре. Но, ако са избрали точно нас, за да почнат, ще останат разочаровани. Ние сме доста особени, меко казано. Трудно забравяме старите работи и още по-трудно научаваме нови. Иначе за седем години европейците все щяха да ни предадат нещо от техните нрави и начин на живот. Но явно сме резистентни.

Пенсиите, не се сърдете, но вие сте един от основните консервативни елементи в нашето общество. Но аз не ви упреквам, да не си помислите. Живял съм достатъчно, за да знам, че човек, ако е много прогресивен в тая среда, само губи. През 60-те години едни на село си купиха първия телевизор. И си го туриха в спалнята, за да могат да си гледат легнали. Така си и останаха с едно дете. Цялата махала се събираше в спалнята им да гледа – Робин Худ, Вилхелм Тел, после На всеки километър… Повечето седяха да чуят и химна накрая…

Четвъртък, 20 ноември

От Нова ТВ се свързват по телефона с писателя Владо Даверов. Питат го как се чувства след побоя. Вика: „Не са ме били, това е рекламен трик и вие се вързахте.”

А, така ли?! Нищо, следващия път, когато наистина те набият, ние няма да се вържем. Ще си кажем, че е рекламен трик, щото той Даверов ги обича тия работи…

OFFNews съобщава, че бившият главен мюфтия Недим Генджев и група ходжи проклели съдията от Софийския апелативен съд Стефан Гроздев с най-тежката клетва в исляма "Ляанет дуа". Имамите му гонят карез, щото навремето отсъдил, че легитимен главен мюфтия е не Генджев, а Мустафа Хаджи. Викат, че решението било мотивирано с 350 хиляди евро. И наричат Гроздев "олицетворение на магистратската зависимост от модела "КОЙ?" Генджев разправя как през 2011 г. му се обадил министърът на външните работи Николай Младенов и му казал да напусне мюфтийството, щото Ердоган се бил обадил на Бойко и му казал, че не иска той да е главен мюфтия. „Аз му казах: Сиктир бе, педераст! Казах му го по телефона. Той е такъв.” Два часа по-късно в мюфтийството пристигнал градският прокурор Кокинов и Генджев го проклел до един месец да не е вече на тоя пост. Клетвата малко се позабави, но все пак се сбъдна.

Според „Труд” Борисов бил изненадан, че предлагат Флоров за шеф на ИА „Автомобилна администрация“, към която е и ДАИ. Агенцията е единственият орган у нас, който е оторизиран да продава шофьорски книжки. Извинете, да издава. Флоров е предложен от Московски, защото бил „доказан специалист с отлична репутация във всички български и европейски служби“. Което е малко пресилено. Защото някои наши служби го разследват за корупция в неприлични размери, за закриляне на отявлени бандити и други такива свойствени на доказан специалист работи. Премиерът засега не бил дал съгласието си за назначението. От МС намекнали, че бил неприятно изненадан и едва ли ще разреши назначението.

Флоров е кум на Цветанов. Всъщност, малко по-сложно е. Ето какво сме писали, когато го уволниха от ГДБОП: „Флоров и Цецо са в многовалентна връзка. Цецо му е: 1) началник; 2) кумец; 3) приятел; 4) съсед… Та от отбора на Цветанов сега имало опасност Флоров да премине в отбора на затвора за срок от 10 до 30 г. Не голяма опасност, да не си помислите… Срещу него имало две разследвания за корупция: „Араби” (1999 г.) и „Високия” (2002 г.) Според "Араби" Флоров получил 20 000 марки, за да предупреждава производителите на опиати от делото "Опицвет" в случай на заплаха срещу тях…”

Евала на Цецо! У нас обикновено се смята за редно приятел в нужда да се избягва, а Цецо направо го извади от лайната с извинение…

Държавната информационна агенция на Северна Корея разпространила съобщение, че в София е създаден комитет за честването на Ким Чен Ир. За председател на комитета бил избран Динко Желев, ръководител на организационния отдел на БСП. Комитетът щял да даде широка публичност на революционните подвизи на Ким Чен Ир и да организира множество политически и културни събития за третата годишнина от кончината му.

Желев вика, че не знаел. Но се досещал как е станало. Предишни ръководители на организационния отдел са били "нещо като членове" на комитети за чествания на севернокорейския лидер. И от там му е дошло по наследство. Не съм много наясно със структурата и кадрите на БСП, но ще проверя кои са били предшествениците на Желев. Тия топли традиционни връзки между БСП и КРП ми се струват доста скандални.

Петък, 21 ноември

Абе, братя, видяхте ли българската кандидатка за „Мисис Свят”? Малий… Накратко казано, една от онези жени, чиято визия и поведение напълно оправдават хомосексуализма.

"Дейли мейл" пише, че британски лекари съветвали възрастните жени да носят високи токчета, защото така се подобрявало чувството за равновесие. Най-големият дял от смъртните случаи на възрастни хора се дължал на падане, особено при жените, които често страдат от остеопороза. Кристофър Уокър от университетската болница в Ливърпул твърди, че ако една жена спре да носи токчета, чувството й за равновесие се влошава. Освен това високите токчета укрепвали и мускулите.

Възможно е. Балансирането на 10-сантиметрови токчета изисква участието на цялото тяло – от краката, през таза и ръцете, та до главата. При високите токчета главата задължително се държи изправена, а ханшът се движи на осморки. Разбира се, погледнато отстрани, няма да сте от най-изисканите зрелища, особено ако комбинирате високите токчета с бастун, но кво ви дреме, нали е в името на здравето?!

Друго ефикасно средство, което британските лекари препоръчват като полезно за възрастни, са балните танци. Но у нас по селата вече рядко се правят балове…

Докторите са си доктори, но вие все пак внимавайте. Щото забелязал съм, че по един начин се гледа на паднала жена, по съвсем друг на паднала баба. Рядко някой ще се зарадва на паднала баба…

Пенсиите, така ще изглеждат вече любимите ви два лева. Видът им е като на две евро, покупателната способност – като на един лев.

Пък "Дейли Мейл" пише, че холандски учени изчислили, че за 10 секунди целуване уста в уста се обменяли 80 млн. бактерии и двойките си създавали обща микробиота. Това споделяне на бабалюгите засилвало имунитета и помагало по-лесно да се преодоляват болестите. Ремко Корт от Холандската организация за приложни изследвания твърди, че причините хората да се целуват са еволюционни. "Целувки с език и обмяна на слюнка са уникални за хората и се срещат сред 90% от културите по света. Двойките, които се целуват с език по 9 пъти на ден, са много по-подготвени да се справят с инфекции.”
Запомнихте ли? Поне 9 пъти на ден трябва да обменяте, за да сте здрави! То по начало целият брак е една голяма обмяна. Нали помните какво казваше Мопасан - лошите настроения през деня и неприятни миризми вечер...

Хайде, па дано съм ви бил полезен.

To be continued

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!