Из делниците на един луд (24 – 28 ноември)

Тони Филипов, д-р 01 декември 2014 в 12:45 20853 9

Понеделник, 24 ноември

Борисов обяснява пред „Преса“ защо се провалила визитата на руския президент у нас: „Путин се страхува от мен, затова се отмята”. Имало уговорка, но руската страна се отказала. Това, според Борисов, се дължало на заплахата му, че срещата няма да е приятна за Путин, ако се окаже, че той знае за поисканото от „Атомстройекспорт“ обезщетение от 1 млрд. евро за „Белене“. Борисов щял да дава сделката на ОЛАФ. „Белене“, вика, е голяма далавера. Няма да им е приятно на руснаците да се разследва…“

Може и да не сме прав, но ни се струва, че наблюдаваме римейк на срещата Пулев-Кличко. И там така почна. Дано и тук не свърши по същия начин… Плашенето на бялата мечка е удоволствие, което никога не остава само за теб. Може да питате ескимосите…

Борисов се закани също да анулира всички цесии в КТБ и да върне в хазната 800 млн. Правителството щяло да предложи законът да бъде променен със задна дата.

Доколкото съм чел само Стамболийски е приемал закони със задна дата. (Не броим комунистите.) Смята се за неправилно, щото се предполага, че човек не е в състояние да съобразява поведението си с бъдещо законодателство, а само с настоящото.
Проф. Огнян Герджиков вика: "Некомпетентни юридически хора подсказват на премиера. Да им се чуди човек на самочувствието! Правото не е ширпотреба и трябва да се уважава."

Да, де, ама за да се уважава, трябва да се познава. Как се уважава нещо, от което си немаш хал-хабер...
В следствие на широкия медиен и обществен натиск назначението на Флоров за шеф на ИА "Автомобилна администрация" няма да се състои. Лично премиерът съобщил.

Дето се вика, назначението отпада, но лошото чувство остава. Лошото чувство към Цветанов, който се опита да го пробута. Правото, което трябва да уважаваме, различава убийство и опит за убийство, грабеж и опит за грабеж, но наказва и двете. Така трябва да е и при назначение и опит за назначение. Не ли?

Ама и на Флоров колко му е акълът! Да се остави Цветанов да му търси работа. Във Фейсбук прочетох една мъдрост на индианците Дакота: „Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него.” Обаче Флоров или не е забелязал, или няма друг кон под ръка. Между другото вождовете на индианците Дакота (лакота, народите сиу) през 2007 г. обявиха, че стават независима държава, напускат САЩ. Дали са решили, че яздят умрял кон, не мога да ви кажа.

Един пътешественик попитал стар индиански вожд как са наричали Америка, преди да дойдат европейците. Вождът отговорил: „Наша”…

Между другото, изясни се какъв е проблемът с облагането на лотарийните игри, бинго и кено. Герберите не искали да приемат закона на Кадиев и внесли техен си, който е почти копие на неговия. Извиняваме се, дето веднага предположихме най-лошото. Ние сме малко като оная булка, дето майка й я успокоявала: „Може да не ти изневерява ма, майко, недей да мислиш най-лошото. Може кола да го е блъснала, инфаркт да е получил и затова да не се е прибрал…”

В раздел „Икономика” на в. „Новинар” четем: „Видяха милиарди под земята в България”. И си мислим, че някой от западните екипи, дето ни изследват, ги е видял. Ама не, откритието е направено от радиестезиста д-р Добри Стайков от Центъра за диагностика и изцеление на кармата.

Изцеление на кармата, за който не знае, е нещо като корекция на съдбата, но с други научни методи.
Та д-р Стайков открил газово находище с 538 401 600 000 куб. м газ и друго с 453 568 500 000 куб. м нефт. И едно златно находище, но неговите параметри не се споменават.

Боже, с каква прецизност се работи в този център! Но то така и трябва. Харуки Мураками пише: "Точните числа придават усещане за реалност." Това май беше в "Преследване на дива овца". По един начин звучи примерно 500 млрд. куб. м, по съвсем друг 538 401 600 000 куб. м. Не ли?

Д-р Стайков твърди още, че изчезналият малайзийски самолет бил засмукан от нов Бермудски триъгълник, който представлявал вакуум в Космоса. Пилотът на самолета се свързал с него на енергийно равнище и му разказал кое как е станало.

И всичко това, повтарям, на страница „Икономика”.

„Труд” усилено обогатява езика: „Кризата удари и ръкоплескачите”. В друго заглавие научаваме друга дума: „57% от децата в България са пасивни пушаци”. Честно казано, и двете думи много ми харесват. В тях има нещо от плама на проф. Балан. Ръкоплескачите обикновено се наричат с чуждицата „статисти”. Правят калабалък в студиото и пляскат при подаден знак. Десетки хора, главно студенти и пенсии, заработват по някой лев. Но напоследък им орязали парите наполовина.
Трябва да се има предвид обаче, че това са свободните ръкоплескачи, фрилансърите, така да се каже. Ръкоплескачите на щат и ведомост в партии, правителствени и държавни институции, в НС, във Фейсбук и т.н. едва ли ще ги засегне. В живота не може без ръкоплескачи. Как иначе ще разберем, че едно нещо е хубаво или полезно, ако никой не му пляска? Например представление, на което публиката не пляска. Наскоро бях на едно такова. Ми то е пълен провал! Не стига, че залата полупразна, ами накрая и публиката се изниза тихо като… Да не казвам какво. Ако съм на мястото на автора на пиесата, ще протестирам. Не може все неговата пиеса да се играе пред празна зала. И да му идват все едни катили…

Вторник, 25 ноември

Цацаров разправя, че веднага след арестуването на бившия председател на КПУКИ Филип Златанов, адвокатите му предложили споразумение с прокуратурата. Той бил готов да разкаже всичко, ако му се гарантира условна присъда. Но като преспал, се отказал. Рекъл, че е готов да влезе в затвора, но няма да говори. "Защо? Може би не е толкова трудно да се отговори...", риторичничи Цацаров. Никак даже не е трудно. Просто е получил по-добро предложение: да си трае срещу условна присъда. Да напомним, че при гледането на делото в СГС прокуратурата поиска 3 г. условно! Но в СГС нещо се изкелешиха и му дадоха 3.5 г. ефективно. А може да е и част от играта. Ще си проличи от изхода на обжалването в САС.
Цацаров вика още: "Не се иска кой знае каква прозорливост, за да е ясно какъв е бил съставът на "Политбюро", което е определяло кой "да има конфликт" и кой да няма - подсъдимият е само изпълнител на чужда воля…" И сега изпълнителят на чужда воля го съдят, а Политбюро отново управлява държавата.

С какво се занимават прокуратурите и изобщо магистратите на другите държави? Например в Португалия арестували бившият премиер Жозе Сократеш (2005 - 2011 г.) за неплатени данъци, корупция и пране на пари.

В Гърция осъдиха бившият министър на отбраната Янис Папандониу и съпругата му на по 4 г. затвор за укриване на данъци.
В Румъния осъдиха на 2 г. затвор за корупция Мирон Митря, депутат от управляващата СДП и бивш министър. Прокуратурата за борба с корупцията (DNA) разследва за корупция и пране на пари девет бивши министри, от три правителства – лявото на Нъстасе, и десноцентристките на Търничану и Емил Бок. Нема наши, нема ваши… Тия дни арестуваха и началника на специализираната прокуратура Алина Бика, пак за корупция.

В Македония осъдиха бившият премиер Владо Бучковски на две години за афера с резервни части за танкове. Премиери в затвора вкараха и в Словения, и в Хърватия…

Изобщо навсякъде по света се краде, но само у нас е безнаказано.

Ало, пенсиите! Гледах една статия, нещо като тест, в Investor.bg: „Финансово зрели ли сте?” Мамка му! Знаете ли, излезе ми че съм тотално незрял. Ще ви кажа индикаторите, та да си прецените и вие.

За да сте финансово зрял човек трябва:
- Да имате фонд за спешни нужди, който да покрива разходите за живот поне за шест месеца.
- Редовно да възстановявате ползваните суми по кредитните карти, за да не се трупат лихви.
- Да имате допълнително пенсионно осигуряване и по възможност да увеличавате вноските всяка година.
- Да имате здравна застраховка и застраховка живот.
- Да харчите по-малко от разполагаемия си доход.
- Да следите редовно нетното си богатство (активите минус пасивите).
- Да си поставяте финансови цели и план как да ги постигнете.
И т.н.

Като си помисля, че баре от 20 години не съм си изчислявал нетното богатство…

Сряда, 26 ноември

„Лични диетолози за ромите в Ловеч”, пише „Новинар”. Предчувствам нещо особено интересно. Съчетаването на циганин и диета в едно изречение изисква особено извратено мислене. Като циганин и очила, но още по-извратено.
Става дума за проект „Храна и здраве“, който сдружение „Знание“ ще провежда сред ловешките цигани. Не се хранели здравословно, което било причина за много заболявания. Досущ като при българите. За целта експертите на проекта щели да водят циганите в магазина, да им показват как да пазаруват полезни храни и да бъдат пестеливи. Щели да им четат лекции как да се намали разхищението на храна, да им обясняват кои продукти могат да се съхраняват по-дълго. Майстор-готвачи ще им демонстрират полезни манджи. Циганите щели да получат специално изготвени за тях дипляни с рецепти, престилки за готвене и тениски.

Тениските са особено важни! С логото на спонсора. И престилките също. Циганин без престилка не почва да готви!
Не знам новинарците ли са го написали идиотски, самият проект ли си е идиотски… Да учиш хора, които нямат какво да ядат на здравословно хранене, не е обикновена глупост. Повече е, много повече. Ако питате някой циганин здравословното хранене ли предпочита, или редовното, нямам съмнение как ще ви отговори. Дано няма смъртни случаи по този проект. Сред експертите имам предвид…

Е, може и да не сме прав. В смисъл, че не пречи циганите да знаят какво е здравословно хранене и когато им падне случай, да практикуват знанието. Така де, знанието не ще ни хляб, ни вода.
От „Клуб Z” засекли министъра на здравеопазването д-р Москов да обядва геврек в движение. Освен геврек, в ръката стиска и кутия цигари. И отгоре на всичко е по сакенце в тоя студ! Е, какво да искаме от обикновените хора когато министърът дава такъв пример?

Министър Москов обядва геврек. Сн. Веселин Боришев, Клуб Z.

Чета за най-старата семейна двойка в света - Карам Чанд на 109 г. и жена му Картари на 102 г. Г-жа Чанд казва, че винаги са се хранели със здравословна храна. А г-н Чанд добавя и по глътка уиски 3-4 пъти в седмицата. То зависи от глътката, но като съдя по мен си, по 100 грама…

Семейство Чанд са женени от 89 години, госпожата била тогава на 13 г. И още се обичали. Чак да се чудиш как не са забравили вече...

Като стана дума за ядене, та да спомена и една положителна новина. Google пуска "умни" лъжици за хора с Паркинсон. Приборът регистрирал трептенето на ръката и със сложна система от амортисьори и жироскопи намалявал клатенето на легенчето на лъжицата със 76%. Предполагам, че освен за ядене, тази лъжица може да се използва и за пиене, не ли? Полезна вещ, дума да няма. Има само един недостатък – струва към $300.

Турският президент Ердоган възмути целия женски и част от мъжкия свят с изказване за ролята на жената: „Жените не са равни с мъжете. Заради биологичните различия те не могат да бъдат третирани еднакво, защото това е против човешката природа. Нашата религия определи позиция за жените – майчинството… Не можеш да накараш жените да вършат всякаква работа, която мъжете могат да свършат, както в комунистическите режими.” Ако е въпросът в религията, и нашата не отрежда на жената по-различна роля. В първото си послание до Тимотей апостол Павел пише: „Жената да се учи в безмълвие и пълно покорство. На жена не позволявам да поучава, нито да господарува над мъж, но заповядвам да бъде в безмълвие. Защото по-напред биде създаден Адам, а после Ева; и не Адам биде прелъстен, а жената биде прелъстена и падна в престъпление; но ще се спаси чрез раждане деца, ако пребъде във вяра, в любов и в светост с целомъдрие.”

Тома Аквински, следвайки Аристотел, смята, че жените са дефектни, несъвършени и в тялото, и в душата. В жената имало много повече вода, отколкото в мъжа и това я правело сексуално невъздържана. През 585 г., на събора в Масон (Макон), бил повдигнат въпросът дали жената е човек и дали има душа. Доколкото съм чел, като крайно съборяните признали все пак жената за човек.

А за комунистическите режими Ердоган е прав. Имаше някои уродии в това отношение, като жени трактористки, кранистки, заварчици… Слава Богу, израснахме ги тия уклони. Днес трактористки става само жени, дето ги влече.

Четвъртък, 27 ноември

„Писателят, казва Булгаков, винаги ще бъде опозиция на политиката, докато самата политика е в опозиция на културата.” Ама опозиция да видиш…

Архонт Слави Бинев става председател на комисията по култура и медии в НС. Искал еврофондовете, но му дали културата и медиите като по-безопасно.

Възмутен съм, но умерено. Когато колегата му от мутренските години е премиер, няма реални основания да се откаже на Славчо поне една парламентарна комисия, колкото и да не му подхожда на манталитета. То пък чунким на Вежди му подхожда… Поне ще са си лика и прилика.

И изобщо, дето викал оня, „Култура, бе, да му е... м…”

Славчо и на медиите ще отива. Нивото е такова, че дори и той няма да усеща интелектуален дефицит при евентуалното общуване с тая проблематика.

„Ню Йорк Таймс” пише: „В България неколцина олигарси контролират медиите в страната, която редовно е поставяна на последно място сред държавите от ЕС в индекса за свободата на медиите. Между тях е депутатът Делян Пеевски, чиято "Нова българска медийна група", привидно управлявана от майка му, е тясно свързана с правителства, контролирани от няколко партии…”

Та когато Пеевски държи медиите, дори е справедливо Славчо да е шеф на съответната парламентарна комисия.
От историята се знае, че рано или късно мутрите си избелват бизнеса, превръщат се в бизнесмени. Но никога не съм допуснал, че ще стигнат толкова далече, че да поемат трайно управлението на страната.

Каква я мислехме, каква ни я измислиха…

Чета какво рекъл Желю Желев пред „24 часа”: „Всички ние, вика, по-малко или повече, романтично си представяхме прехода. Ето един показателен случай. В началото издигнахме за президент д-р Петър Дертлиев. Помня как той заяви, че ни предстоят две тежки години на преход. На мен това ми се видя много странно, защото смятах, че преходът ще е поне 4-5 години…”
То и ние горе-долу така си го представяхме. И можеше наистина да стане така, но планът не беше такъв.

Петък, 28 ноември

„24 часа”: „Бисексуален политолог стана порноaктьор.” Лъжат, точно обратното е. Порноaктьор ще става политолог. Някой си младеж Иво Милев, който не крие, че е бисексуален, се хвали, че участвал в продукции на голяма германска компания от порно индустрията. Германците търсели хомо или бисексуален за отрицателна роля в порнофилм, видели профила на Иво във Фейсбук и го поканили. В случая това, че е българин, било предимство. Но това е вече минало, той вече се бил отказал от изкуството и се отдал на науката: „Вече съм скъсал с порното и залягам над политологията. Това е нещо, което учи как се върти светът. Аз искам да знам как се върти светът, тъй като искам един ден аз да го въртя…”

Ако си се научил да си въртиш задника, ще въртиш и света, то не е много различно. Да не давам примери.

Наскоро прочетох, че певицата Кали завършила философия и вече е магистър. „Философията е като поп-фолка – не бива да се захващаш, ако не искаш от цялото си сърце да се занимаваш с нея… “

Ако беше жив моят настолен приятел Луи Фердинан Селин, щях да му напиша за тези и още някои случаи и да го питам още ли смята, че „науката умее да се защитава…” Някога може и да е умеела, но вече не.

В „Сега” чета как Столична община симулирала „социологическа активност”, от която трябвало да останем с впечатление за голяма прозрачност и зачитане на общественото мнение. Оказва се, че социологически добитото обществено мнение се ползва „за сведение”, не за вземане на решение. Например анкетата за фонтана на „Витошка” показала желанието на хората да се махне това недоразумение. Но то не се махнало. Същото и с паметника пред НДК – анкета, хората не го щат, но той си стои…

И т.н. и т.н.

Как му викаха на паметника пред НДК на галено? Четирикрил петохуйник? Не, седмокрил май. Просто се сетих…
В Милано, съобщава колегата Румен Михайлов, в градинката край централния булевард „Индепенденца”, поставили скулптура на модерния американския ваятел Gavin Kenyon. Скулптурата е наречена „Четиримата часовои” и представлява солиден мраморен постамент, върху който са монтирани четири пениса. Те дори не са пениси, ами направо… Малко стилизирани, но съвсем малко.

Миланският четирихуйник… Сн. Румен Михайлов.

Миланчани първоначално ги взели за наденички, но като се повгледали, видели, че не са наденички. И настанал вой. Щото и сред италианците има много моралисти, даже повече отколкото при нас. Направили инициативен комитет за премахване на „Часовоите”, писали до техния Вежди в Рим. Обаче общинарите им казали да си гледат работата, няма да ги махнат, имали си законно разрешение.
Та казвам, че ако се беше провело изследване, нямаше да се стигне до „това кощунство с морала и възпитанието”. Не, социологията в никакъв случай не е съвсем безсмислена наука…

Пък в Швейцария какво нещо… Оказва се, че имало традиция да си ядат кучетата и котките по Коледа. Както ние прасетата. Според тамошните защитници на правата на животните ставало дума за стотици хора. Тази практика била особено разпространена в райони като Люцерн, Апенцел, Юра и кантона Берн. И затова в парламента е внесена петиция, подписана от 16 000 души, които искат тази "порочна практика" да се забрани.

Представяте ли си?!

- Фрау Гертруда, кучето ли ще колим за Коледа, или котката?
- Кучето, кучето, щото ще идват и децата…
А ние тука се заикваме от възторг, като дойде някой западняк да осиновява български помияри… Лицемери! Българинът честно си коли прасето на двора без да се прави на осиновител.
И друго си мисля. Как сме склонни да превъзнасяме другите народи, без да сме ги опознали издълбоко. Наскоро слушах по телевизора един, който се горещеше, че в цяла Швейцария не видял нито едно безстопанствено куче. Ами как ще види… Някой да е видял у нас безстопанствено прасе?

P.S. Идват празници, ще трябват подаръци… За интелигентни приятели мога да ви препоръчам четвъртата книга на д-р Филипов, демек аз, от която се намира още някоя и друга бройка. Може да поръчате на 0885 233 691.

To be continued

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews