Из делниците на един луд (2-6 април)

Тони Филипов, д-р 09 април 2018 в 08:54 29356 2

Понеделник, 2 април

Мони Паси вика, че Русия на Путин от години водела една осмислена антибългарска политика. „Аз не виждам, вика, никакъв смисъл ние да правим някакви много специални жестове към този човек. На международния терен Русия играе по правилата на ръгбито, а ние - на балета…“ И след това Паси, не случайно е Соломон, пусна една бърза поредица от сентенции: „С Русия трябва да се говори с голямо уважение, но в пълно бойно снаряжение. Да нападаш Русия е лудост, но да не се браниш от Русия е още по-голяма лудост.“

Не поставям под съмнение евроатлантизма на Пасито, все пак той тури началото. Но не мога да не спомена и другата страна на медала, по-точно на парата. Русия започна да се завръща тук след епохата Костов, когато на власт беше царят, а Паси беше негов външен министър. И именно царят замисли далаверата за милиарди АЕЦ Белене. Нарочно не казвам за колко милиарда, щото още е рано да теглим чертата.

Румъния изгони един руски дипломат, колко за адет, дето се вика. Външният министър Теодор Мелешкану, който преди да стане министър е бил шеф на разузнаването, вика: "Не зная в цифри, но ние усещаме много солидно присъствие на руски шпиони…“

А ние нищо не усещаме. Щото в нашия басейн рибки няма и ние си плуваме, плуваме… 

Артистът Филип Трифонов написал отворено писмо до шефа на комисията по културата в НС Вежди Рашидов, в което го пита да чака ли персонална пенсия или да пуска тото. И между другото напада комисията към МК, която решава за пенсиите и лично председателят ѝ: „Научавам, че бил "театрал" по професия… Че ДС псевдонимът му напомня за поговорката "огледал се Илия* пак в тия“… Въпросът, който ме вълнува, имам ли право като артист "без псевдоним" да се надявам на персонална пенсия, приживе? … Може би се разминавам по цветност с комисия, наподобяваща букет от псевдонимите "Евкалипт", "Минзухар" и "Смрадлика".

Председател на комисията е Иван Попйорданов и Трифонов напомня, че беше осветен като секретен сътрудник на ДС с псевдонима „Попов". А Евкалипт, пише „Дневник“, било тайното име на предишния председател на комисията… 

Учудвам се на господин Трифонов, че се учудва, че ченгетата решават на кой какво и колко! Къде живееш, бе, господин Трифонов?! Не виждаш ли, че навсякъде ченгетата раздават премиите! Едно време пеехме една руска частушка „Кругом одни евреи…“ Като се почне от „писатель Горький Алексей, остроумнейший еврей“, през „отец моих идей, Карл Маркс - и тот еврей“, та се стигне чак до любовникът на лейди Чатърлей, който тоже был еврей... Та в тази песничка само трябва само да сменим евреите с ченгетата. Навсякъде едни ченгета… Навсякъде. И Юлия Кръстева, за която доста интелектуалци се бият в гърдите с думите „отец моих идей“, тоже еврей… Пардон, ченге, шпионин, шпионирала е страната гостоприемник, която ѝ е осигурила стипендия да си доучи, богат съпруг и бляскаво обществено положение… В животинския свят се нарича облигатен паразитизъм. 

Като споменах Юлия Кръстев… Много ми е криво. Всички пишат за интелектуалката от Сливен Юлия Кръстева, международна интелектуалка, и Гинка от Пазарджик, международна далавераджийка… Ами не е честно, бе, мама му стара, никак не е честно! Седларска, честно ли е? Зер ние в Пазарджик сме прости и бълбуци и немаме с какво да се гордеем, та до Гинка опряхме? А „Като две капки вода“ гледате ли? Златка Райкова от Пазарджик, дето я грабнаха в ефир, видяхте ли?

Златка е изключително убедителна в рекламата на Кредисимо: „Звъннах на олигарх едно…“ И веднага ѝ повярвах… По убедителна е от Стефан Данаилов в Космодиск дори…

Не, ние също имаме своите гордости. С основание кметът Попов каза наскоро: „В цялата палитра на обществения продукт имаме дами, които правят сделки за един милиард, които разбуниха държавата… има други дами пък, които с развлекателни шоа също добиват успехи за нашия град… Ето, виждате ли каква богата палитра имаме. Така че всичко това е повод за гордост. Пазарджик е актуален.“ 

Изключително богата палитра! Но не знам защо пропуска да спомене, че от Пазарджик е и първият лорд в България, който е същевременно и първият лорд в света, спечелил титлата си с… без значение, важното е, че я е спечелил. И той е важна част от пазарджишката палитра.

А, бе, китаецът паднал некъде в Тихия океан. Имах известна надежда, че може да падне на Дондуков. Без претенции от коя страна, все кяр… Ама на, паднал на ичка си майна… 

Оня ден кметът на Варна Иван Портних каза: „Безусловно постиженията на премиера в международен план са неоспорими и той се превърна в един от лидерите в Европа”. Това беше точно на 1-ви април, но не вярвам Портних да посмее да си прави таш… пардон майтап с тия работи. Сериозно го мисли. И доста българите май го вярват.

Бедна ми, бедна Европа… Онова с бика е легенда. Истинското похищение на Европа от говедата става в наше време… Европа на Конрад Аденауер, Жан Моне, Робер Шуман, Валтер Халщайн, Алтиеро Спинели стана Европа на Бойко Борисов, на Меркел, на неизтрезняващия Жан-Клон, да не се връщаме назад да споменаваме ония разбойници Саркози и Берлускони… Много тежка криза в жанра „Лидери“, чак такава май не е било. 

Вторник, 3 април

Сега ще ви кажа нещо, дето така ще ви изненада, че ще има да се чешете по главата до довечера. Гл. прокурор Цацаров вика: „Няма данни за престъпление и за контрабанда на цигари по доклада на турските служби за „Булгартабак“.

Наблюдаващият прокурор отказал да образува досъдебно производство, защото на практика „няма данни за престъпление…"

Дето разправяха, че Пеефски контрабандирал… Грънци, нищо подобно! Зер може главният прокурор да лъже?!

Двама затворници на строг режим избягали от строго охранявания Централен софийски затвор. Какво избягали, тръгнали си като войводи през централния вход, където ги чакала кола. Единият имал пистолет, другият нож. Подгонила ги само чистачката. Това, ако се направи на филм, ще бъде някаква абсурдистка комедия, като тия с Джеки Чан. Толкова неправдоподобно звучи. Затворници бягат, чистачката ги гони с парцала. Щото сигурно са стъпили с мръсни обувки на току-що измитото. А надзирателите, които знаели лютия нрав на чистачката, не посмели да последват затворниците и да минат по митото…

Прав е Марк Твен, “действителността надминава всяка фантазия, защото фантазията трябва да се съобразява с някаква правдоподобност.” А действителността не трябва. Може да си кара без всякаква правдоподобност. Поне българската действителност.

ДСБ и "Да, България" са тръгнали да се обединяват на сериозно. Щели да правят нещо като „Синята коалиция“ на Костов и Мартин Еванджелиста навремето. Христо Иванов и ген. Наско се договорили само те двамата да представляват бъдещото обединение.

Препикали си територията, но иначе щели да се стремят към петпартиен модел. Която друга партия реши да се присъедини към тях, добре дошла, стига да е заявила ясно критично отношение към ГЕРБ, и, естествено, да приема двувождието. Това се отнася за файтона на Витков, за файтона на Ненчев, за Зелените, за ДЕОС, за ДБГ и другите нанопартийки.

Ще го кажа без да го усуквам. Нещата пак отиват към на „кучето в г*за“, както се изрази Радан Кънев миналата седмица. Едва ли някой друг, освен отчаяни маргинали ще се хванат на това криво хоро. И всички дружно ще гледат пак НС изпод опашката на коня. Защото на предишните избори сборните резултати на двете партии може и да са стигали за парламента, но сега може и да не стигнат. Защото мина време.  

И в СДС нещо втасва. Нали помните, те също са десни. Но това не им пречи да отиват на коалиция с национал-популистите на Валери Симеонов. Лукарски вика, че имали много общи допирни точки с НФСБ. Например в пространството. Съседи били в сграда на „Раковски” 134. 


Роните се, господа, имайте го предвид!  


Защото нищо не предлагате! Зовете се десни, ама и вие не знаете защо. Като сте десни защо не ви чух да вземете отношение по промените в НК за борбата срещу корупцията в частния сектор?! Панаир трябваше да направите от тази формена идиотия! Ако тези промени станат факт (а какво може да ги спре?), всеки стопански субект може да бъде обявен за длъжник и да му се вземе бизнеса. Достатъчно е да погледнем само статистиката за междуфирмената задлъжнялост. И не само това. С тези промени, както каза проф. Пламен Панайотов, "формално погледнато, ако дадете бакшиш на сервитьора, и двамата отивате в затвора".

Та казвам, господа, да турите под баджа, на който гордо сте написали „Десни“ и някоя и друга конкретна дясна мярка, или поне контрамярка на политиката на еврокомунистите от ГЕРБ.

Жалко, отива си дясното! Таковаха му майката. Десните я таковаха, не левите, не враговете, а защитниците!

Ама то винаги така става.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12016

2

Dimitar Atanassov

09.04 2018 в 16:29

Докторе, ама тоя, дето писа Юлия Кръстева като сливенска интелектуалка, само произхода ѝ ли имаше предвид? Все ми се струва, че авторът, който случайно е моя милост, нема баш предвид да я назове селянка, а нещо по-друго. Например - да обърне особено внимание на поведението ѝ през призмата на чиновника от "Пази Боже спяпо да прогледа". И да използва случая, за да разкрие още един източник на нагласи към слугинство в българските академични среди. М?

Не, че нещо, ама народът чете и се диви как може българите така да си плюем интелектуалците. А за текстовете ѝ даже друго съм рекъл, ама нейсе!

7447

1

MeduimShark

09.04 2018 в 12:45

Абе нема ли поне некой, който да драсне един снобски ред, че "доктора му е УСМИХНАЛ деня". Док, яко си го закъсал откъм почитатели. Май съвсем.