Из делниците на един луд (15-19 декември)

Тони Филипов, д-р 22 декември 2014 в 13:48 31835 10

Понеделник, 15 декември

Новият изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев вика, че ситуацията в дружеството била толкова драматична, че той не изключвал дори фалит. „До режим на тока, вика, надали ще се стигне, но някой трябва да поеме финансовата щета…”

Някой? Да не би да има предвид нас бе, братя?

Да фалира! Да фалира НЕК, да фалира и държавата! Да турим чертата и да почваме отначало. Гърците като фалираха, та сигурно живеят по-зле от нас?! Стандартът в Гърция е с 10 до 20% по-нисък от средния за ЕС, а у нас с 50%! Ние, заедно с мамалигите, отново сме на потребителското дъно. Но ние сме по-близо до дъното, щото мамалигите имат само 40% по-ниско потребление. В Люксембург потребяват с 38% повече от средното в ЕС, а в Германия и Австрия - 20% над средното. В Дания, Финландия, Швеция, Холандия, Белгия, Франция с между 10% и 15%... Ние наполовина спрямо средния европеец. Еми не може да потребяваме като половин хора, пък да сме пълни европейци, не ли?

От цял свят се обадиха българи и разказаха колко ток плащат и при какви заплати, тукашните кърлежи продължават да обясняват как токът ни е евтин и затова НЕК е пред фалит. Не, НЕК е пред фалит, защото се краде! Ама се краде организирано, със съдействието на държавата. Най-големите ни централи АЕЦ „Козлодуй” и „Марица Изток” 2 продавали тока на НЕК по 30 лв. за мВт – по 3 ст. кВт! Средната цена, на която НЕК купувал тока, била 191 лв. А го продавал по 125 лв.

Помните ли как през 2010 г. Борисов се пенеше как ще развали приватизационните договори с ЕРП-тата? И как викаше: “Няма завършил в Банкя ученик, който да купува нещо за 90 лева и да го продава за 88 лева и да си мисли, че е на печалба.” Ей, помнете ги тия работи, важни са! Та тогава ние дадохме пример от художествената литература: “Йосариан все още не разбираше как Майлоу може да купува яйца в Малта по 7 цента едното и да ги продава с печалба в Пианоза по 5 цента”.

Майлоу създава един синдикат, престъпен синдикат, в който всички имат дял и всички печелят. И понеже, за да излезе житейската калкулация, все някой трябва и да губи, губят тия, дето не участват в синдиката. Демек ние, коректните платци на ток. И знаете ли защо все ние сме от страната на булката? Заради овчедушието ни. Въртим се като муха в лимонджийско шише, доде намерим пари да се издължим на кърлежите, вместо…
А синдикатът на Майлоу все повече се разраства и вече е всеобхватен.

Корупцията в България удари най-високите си нива от 15 г., констатира ЦИД в годишния си доклад. През 2014 г. са реализирани средно 158 000 корупционни сделки на месец, което е рекорд от 1999 г. насам. За най-корумпирани са смятани депутатите и високите нива на изпълнителната власт. Всеки втори българин е натискан да участва в корупционна сделка, а всеки трети е участвал.

Братя, корупцията вече така се е разраснала, че всеки момент ще стигне и до нас. Най-после и ние ще се облажим малко! То на нас много не ни трябват.

От ЦИД дават за пример Румъния. Там през 2012 г. има 800 осъдени за корупция, през 2013 - 1000, а през 2014 - 1500. При това хора на средни и високи нива. Докато у нас се е стигало най-много до 150 души годишно, и то все цаци. Даже и корумпетата на ниски позиции успявали да се измъкнат от закона. От съда, де. Щото той законът е безпристрастен, не познава парите. Но съдиите ги познават и обичат.
„Възходът и падението на КТБ, констатира докладът, недвусмислено демонстрираха, че завладяването на държавата от частни интереси е достигнало дори до най-силните правоприлагащи органи като прокуратурата, финансовото разузнаване и БНБ…”

Не, не е стигнало до там. От там е почнало….

И на фона на тази корупционна вакханалия, за която основна вина носи съдебната система, ВСС взел решение да раздаде 6.3 млн. лв. за коледни бонуси. До вчера ревяха, че бюджетът им е скъсан като Самарското знаме, та служебният кабинет им отпусна 9 млн. лв., да не пуснат кепенците. И от актуализацията на бюджета още 10 млн. лв. за неотложни разходи. Това ли са неотложните разходи? Да си дадат некой лев за Коледа? Мискини!

Вторник, 16 декември

Вежди назначил поппевеца Виктор Стоянов, виден протестър, за шеф на Филхармонията. Младежът е учил е за детска учителка в СУ. И явно, освен музикално образование, няма и административен опит. Не броя двата месеца, когато по неясни мотиви беше зам.-министър на културата в служебния кабинет.
Горката култура. И с тази парламентарна комисия стана от трън, та на глог, че е по-висок… Слави Бинев изигра ролята на мюре, което културните дейци отстреляха, за да дойде една красива бяла птица. Изборът на Поли Карастоянова трябваше да изкара и журналисти, и културни дейци да вият като линейки из центъра на София. Морфов, Мутафчиев, Господинов, Коприна Червенкова и т.н. трябваше да стоят сега пред НС с туба бензин в едната ръка и кибрит „Костенец” в другата… Лидерите на РБ трябваше да им дават рамо от парламентарната трибуна. Но не става така и аз не мога да ви кажа защо.

По сайтовете наричат Поли «любовчийка», „мъжемелачка”, а един я нарече даже „политическа магистралка”. Груби думи за една жена. Дано са неоснователни. Макар че като се запознах с биографията ѝ, госпожата е като Джингиби. Озове се в ръководството на социалдемократите на Сашо Томов, мерне се сред царистите, снима се с Румен Овчаров на червен предизборен митинг, после за симетрия и с Румен Петков в изборна нощ в НДК… Замръкне с Георги Гергов, осъмне с Красимир Гергов… Намига и на АБВ през комитет "Съзидание", който Иван Гранитски създаде по молба на Параванов… Последното ѝ прибежище е ГОРД на Славчо Бинев.

А след нея се влачи шлейф от разбити сърца. A femme fatale, познат от литературата и живота архетип…
Славчо Бинев каза преди време: „Всичко, което съм направил, съм го направил с двете си ръце…” Интересно, ако се наложи Поли да си прави такава равносметка, какво би казала?

Росен Петров напуснал бебеците. Не казва защо: „Много ценя, вика, майката на Бареков, тя е много честен човек. И вчера й обещах да запазя честта му. Тя ми се обади плачеше и аз се разплаках…"

И пусна една сълза в ефир за достоверност…

Явно това, което има да каже, ще съсипе тази чест (какво грозно преувеличение!) Логично е, не ли? Ама то открай време си е логично, само че някои хора са толкова прости, че няма как да им го обясниш. Всъщност, дето каза един Васко във Фейсбук, то ние можем да им го обясним, но няма как да го разберем вместо тях…
Проф. Митко Димитров, директор Икономическия институт в БАН, вика, че около 2 млрд. лв. от ДДС редовно не се събират. Митниците също не успявали да си съберат акцизите и митата. Липсвала воля заради връзките на политици и партии с икономически кръгове.

Прави ли ви впечатление, граждани, че думата контрабанда все по-рядко се споменава из медиите? Все едно сме я преборили вече. А тя не е мръднала! Нито цигарената контрабанда, нито алкохолната, нито контрабандното китайско карго…

И същевременно за 20 места на Свиленградската митница се явили 241 кандидати. По 12 за място. Ще кажеш, че става дума за специалност „Психология” в СУ. И това за 600-650 лева начална заплата. Но явно има много стимули. Всеки ТИР е стимул, всяка цистерна, всеки куфарен търговец…

През 2013 г. средният праг на бедност в страната бил 286 лв. Под тоя праг са останали 1.5 млн., или 21.0% от населението на страната. Колко се държат на пръсти над прага, не се съобщава, но поне още милион е в инфарктна близост до него. Ако не се крадяха онези 2 млрд. лв. от ДДС и поне милиард от акцизи и мита, всеки един от тези 1.5 млн. крайно бедни можеше да взема по 150 лв. повече.

Даже и много повече. България загубила $25 млрд. в последните 10 г. от незаконно изтичане на капитали, според Global Financial Integrity. По $2.5 млрд. годишно. Най-много изтекли през 2007 ($4.6 млрд.) и 2008 г.($ 5,3 млрд.) А най-малко през 2009 ($866 млн.) и 2010 г. ($730 млн.) Но през 2011 и 2012 г. течът почнал да възстановява нормалния си дебит - $1,79 млрд. и $1,76 млрд.
Не ще сме бедни, ами как сме още живи…

„Знае ли Борисов заплатите в "Южен поток"?”, питат колегите от OFFNews. Тяхно разследване показало, че шефът на смесеното българо-руско дружество взема 31 000 лв. заплата, плюс един милион екстри. Техническият директор се разписвал за 20 000 лева, счетито – за 14 000 лв., шофьорите за по 2500 лв. Половината от тези заплати ги плащал българският данъкоплатец, другата половина - руският.

Аз обаче имам друг въпрос към г-н Борисов. Който, без преувеличение, е екзистенциален и за него, и за нас. Знае ли г-н Борисов, че ЧЕЗ май му готви изненада в стил февруари 2012? Усилено наелектризирват масите. И като нищо ще ги изкарат на улицата. Ама не тия умните и красивите, дето протестираха с пърформанси, а ония от февруари 2012, ония опърпаните, дето Бареков викаше, че масово нямали предни зъби.
Снимка за напомняне.
Оня ден във входа на нашата кооперация имаше импровизиран протестен митинг, понеже сметките през ноември бяха с 50-60% по-високи от ланските. 160 лв. ми бяха набримчили за бойлер, хладилник и готварска печка! Тоя месец пак така. Другата ми сметка, която е на един груб строеж, където от десет години назад съм плащал зимата 00.0 лв., а лятото 5-6 лв., сега написали 104 лв. Куклата, дето са я турили да отговаря на възмутените граждани, ми вика, че не работел тарифният превключвател и те ми турили прогнозна сума 104 лв. Какъв тарифен превключвател, като съм на строителен ток?! И как ще сложиш прогнозни 104 лв., като години назад се вижда, че зимните месеци там не е имало потребление?! Вика също, че нямало достъп до обекта. Какъв достъп, бе, електромерът е на улицата! Казвам ви, тия му готвят на Бойко февруари 2015 г. Токова революция. Щото, както обичаме да казваме, българинът мрази да му бъркат на две места. Едното е в джоба. А тия искат през джоба да му бръкнат и на другото място.
Дали щото много се разпищях, или те са се развили в работа с клиенти, но за 5 дена вече два пъти ми звънят. Сменили електромера, ще изследват показанията…
А дано.. Обаче лошото чувство, че някой иска да ми открадне сто лева баш преди Коледа, остана…

Сряда, 17 декември

„Германци в кабинета”, грозно насилва истината „Стандарт”. А истината е, че Бойко беше в Германия и си говори с Меркел. И сигурно ѝ е казал: „Не мога да се оправя с тия крадци и некадърници, що не пратиш малко германци да ни съветват по европейските фондове и съдебната реформа?” И Меркел казала: „Добре.” Та това са германците в кабинета.

Бойко си направил устата и за Шенген, но Меркел рекла: “Нека да видим мониторинговия доклад на ЕК и тогава ще говорим...”

Да не е късно тогава? Имам пресантиман, че все едно сме го видели…
Тодор Славков спечелил “Биг брадър ол старс”. Така решили зрителите на Нова тв. Доколкото прочетох, Славков се отличил с малките си селски лафчета и ексхибиционистките си наклонности. Оня ден някъде пишеше, че рекъл на Катето Евро: „Теб не съм те е… от 15 г., ама още ставаш…” И тя плакала, плакала…
На такава публика и Бойко и е много за премиер, а от Вежди като културен министър даже артисва.
Без думи. Просто нямам
Пък румънският премиер Понта обявил, че се отказва от докторската си титла. През 2012 г. експертна комисия от Университета в Букурещ реши, че голяма част от дисертацията му е крадена. Той, естествено, отрече. Сегашният си отказ обяснил с желанието да се прекратят спекулациите и да върне доверието в правителството си.
Хубаво е някой да вземе да провери дисертацията и на нашия премиер. Не че нещо, но просто така, да сме спокойни. По цяла Европа имаше такива скандали. Дори в Германия имаше поредица от оставки - Силвана Кох-Мерлин, зам.-председател на ЕП, Анете Шафан, министър на образованието, Карл-Теодор цу Гутенберг, министър на отбраната, Франк-Валтер Щайнмайер, бивш външен министър… И в Унгария имаше, и в Австрия… Само у нас досега не е хванат политик, който краде чужди мисли. Те у нас политиците толкова други работи крадат, че не можем да стигнем до творческите им кражби…
Пак казвам, само за наше спокойствие. Иначе сме сигурен, че нищо няма да се намери. Премиерът каза преди време за дисертацията си, че станала хубава работа и още се изучавала в Магнаурската школа в Симеоново. Ако верно се изучава, все някой щеше да забележи…

Четвъртък, 18 декември

На МС Борисов разказал на министрите как помолил главния прокурор да се вземат мерки, щото имал информация, че в КТБ продължават да се разпореждат с имотите „по начин, по който ние само плащаме сметката."
"Милиарди, до снощи близо два милиарда и осемстотин милиона са изстреляни по посока изплащането на депозитите в тази банка. Перфектна работа и на банките, и на МФ, няма опашки, няма нищо, на МВР организация, няма грабежи, да чукна на дърво, няма кражби. Свършихме си работата така, както пише в художествената литература.”

Все едно аз да кажа за нещо си „както пише в медицинската литература”. Да кажа, ама като не съм чел бъкел медицинска литература? Та и Бойко така. Няма откъде да знае. В тая книга, дето я е чел, такова нещо не пише, гарантирам! А, както ви казах в понеделник, и за Йосариан не е чувал…
А пред журналистите рекъл: „Много добре сме се справили със стратегията в здравеопазването. Защитаваме я сега пред гилдията и мисля, че до април месец ще имаме резултати.”
Вероятно става дума за 1-ви април…

То 25 г. нищо не помръдна, та сега за пет месеца ще берем резултати.
Обаче и тия във ВАС верно се подпичкват с извинение… Отложили делото за лиценза на КТБ за 9 февруари. Дотогава мишоците наистина ще ошушкат всичко. Пак ще кажа: съдът и прокуратурата - това е най-голямата язва в обществото ни. Има още много други, но тая първа трябва да се изреже.

Във ВСС разпитвали шефката на СГС Янева за скандала със случайния избор на съдии по делото на КТБ. И тя обясни: "Тук става дума за сграда, която е паметник на културата, и проблемът е много труден за разбиране…"

Демек сградата ѝ виновна! Пуста гьостерица, ще видиш ти труден за разбиране.

„Симеонов държа реч срещу циганския етнос, Местан не беше подготвен за отговор”, пише OFFNews. Симеонов обвини ромите в "наглост и чувство за безнаказаност". Лютви Местан отговори на това изказване, но тъй като беше изненадан, говори нетипично кратко от трибуната.”
Не ми се вярва. Местан е добър импровизатор. Той може да направи страхотна импровизирана реч по всяка тема.

Стига да има ден-два да се подготви…

Обаче голям шум се вдигна за тая реч на Симеонов. Чак от посолството на САЩ написаха протестно писмо. Ама той верно каза някои работи, дето не са за казване. Не казвам че са непременно неистина, а че не е прието да се казват на глас: „За циганите законите не важат. Кражбата и грабежът са се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – норма на поведение, раждането на деца - в доходоносен бизнес за сметка на държавата…“
Между другото, от Нова ТВ попитали циганката Катя, тъщата на „меринджея”, обидена ли е от изказването на Симеонов. Хич даже не била обидена: „Нашите роми са много мързеливи, отиват на работа два – три дена, после не ходят, мързи ги, човекът право говори, не се обиждам, само бой ги оправя нашите хора, объркаха целия народ…”
Ко? Не!
Та от амбасадата пишат: „Да чуем публични изявления, унизяващи хора въз основа на тяхната раса или етническа принадлежност, е шокиращо… Тъжно е да станем свидетели на публичен дебат, отровен от реч, която трябва да е неприемлива в едно демократично общество… Всички народи се борят с проблемите, свързани с раса и дискриминация, включително и САЩ …"
И президентът им това каза. Борят се „но има още много какво да се направи”. В интервю за списание "Пийпъл" Обама и съпругата му Мишел споделят, че продължават да се сблъскват с расови предразсъдъци. Барак разправя, че му се случвало да седи пред ресторант и да чака да му докарат колата. И в това време идва некакъв бял прошляк и му подхвърля ключовете, за да паркира неговата кола. Щото нали е вакличък и го вземат за обслужващ персонал… Пък друг път някакъв го пратил да му донесе кафе, въпреки че Барак Обама бил барнат с фрак. Вероятно това е било преди да стане президент, не вярвам да са толкова нагли да си пращат държавната глава за кафе…

Петък, 19 декември

Ало, пенсиите! Докато у нас се карат кой да открадне парите на частните пенсионни фондове, в братска Великобритания задължават пенсиите да си носят презервативи. Щото по данни на Агенцията за защита на здравето през последното десетилетие рязко се увеличил броят на хората над 60, 70 и дори 80 г., които правят секс с нов партньор.

Боже, у нас на тия години не правят секс дори и със стария. А може би пък причината да е точно в това, знам ли…
Както и да е. Та във Великобритания много се били увеличили случаите на генитален херпес и брадавици, гонорея... Особено зачестили случаите на хора над 65 г. със сифилис. Затова здравните власти препоръчват хората от третата и последните възрасти да се запасят с „висококачествени презервативи в срок на годност”.
Пенсиите, купете си, не са милиони. Не чакайте на нашите здравни служби. Те са заинтересовани да ви редуцират.

И непрекъснато проверявайте срока за годност. Щото понякога се случва да минат години доде настъпи „застрахователното събитие”… Да не хванете некоя срамна болест, или да станете млад татко на стари години. И да се чудите на кого по-напред да купувате памперси…

В тая връзка се сещам за нещо. Понеже и Асоциация „Българска книга” връчила годишните си награди. Голямата награда „Златен лъв 2014“ е присъдена на изд. „Факел Експрес“ за „Избрани произведения“ на Даниил Хармс. Та тоя Хармс има един кратък разказ, нарича се „Падащи баби”:

„Една баба се надвеси от прозореца от прекомерно любопитство, падна и се преби. От прозореца се подаде друга баба и се загледа в размазаната долу, но от прекалено любопитство също се изхлузи от прозореца, падна и се преби. После от прозореца се изтърси трета баба, след нея четвърта, след нея пета. Когато и шестата се прекатури, ми омръзна да ги гледам и отидох на Малцевския пазар, където, казват, на един слепец му подарили плетен шал.”
Ето това е мечтата и на НЗОК, и на НОИ, и на личното ви джипи дори. Да падат бабички от високо, на дузини да падат… Хич не се шегувам. Те са такива лицемери, че никога няма да ви го кажат, но аз нямам причина да го крия от вас.

Обаче и бабичките са си виновни. Пусто любопитство! Сакън да не изпуснат нещо.

Учени от Пенсилвания доказали, че излежаването лекува. Ако човек започва работа в 10 ч. и има повече време за сън, това ще подобри здравословното му състояние.

Е, това е библейска истина. Соломон (Псалм 127): „Ако Йехова не строи къщата, напразно се трудят строителите ѝ. Ако Йехова не пази града, напразно бди стражата. Напразно ставате рано, стоите до късно и ядете хляб, изкаран с мъка.”

С една дума, лягайте си рано, ставайте късно, а през останалото време гледайте да не се потите. Господ си знае работата. Щом е дал зъби, ще даде и хляб. Пък където вече си е прибрал зъбите, не знам…

Ами това е за тази година, братя. Старах се много, купища простотии изписах… 48 пъти сме били заедно. 850 000 знака съм изписал. Това е декар без малко. Дано сте останали доволни. Аз от вас не мога да се оплача. Милиони, даже хиляди прочитания само в „Редута” и OFFNews… Продължавайте така и аз ще продължавам, па докъдето стигнем.
Весела Коледа и Щастлива Нова година. Дано не ни донесе нищо ново! Че вече имам страх от новите работи…

P.S. Последно повикване за тая година: ако някой още не се е сдобил с четвъртата книга на д-р Филипов, да побърза. Ще има да се чудите какво да подарите за Коледа и Нова година на малкото си останали интелигентни приятели. За запитвания и записвания на Тонифона – 0885 233 691 или имейл dr.tonyfilipov(маймунка)abv.bg .

To be continued догодина

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!