Императори са идвали у нас на СПА, а сега минералната вода изтича

Божидар Димитров Последна промяна на 11 септември 2014 в 11:48 10515 8

Божидар Димитров.
Божидар Димитров.

В търсенето на ресурс за културно-исторически туризъм вече посочих огромните възможности на древните крепости, езически и християнски църкви и манастири. Повикът „всяко селище да възстанови и използува своята древна крепост, църква и манастир” тече неумолимо и примерите са повече от добри. Посочих, че на свой ред държавата - чрез проектираното от ГЕРБ министерство на туризма, трябва да насочи оскъдния си ресурс върху столиците на древна България, които имат далеч по-мащабни останки от паметници, отколкото малките селски крепости.

Но има още една възможност в това направление, която съчетава два вида туризъм – СПА и исторически.
Малко е известно, че в България има 200 места, в които бликат минерални извори. Малко е известно, че те са били открити още от древните траки и чрез тях - усвоени от римляните, византийците, средновековните българи и накрая - от османлиите. Малко известно е, че край изворите възникват големи селища, а доходите от древния СПА-туризъм са позволявали да бъдат издигани далеч по-монументални строежи, отколкото в аналогични по размери древни селища. Макар сега в руини с малко реставрационни усилия те могат да привличт много туристи, които при това ще лекуват и болежките си тач - водите продължават да си текат и даже тук-там се използуват.

Къде са тези места? Навсякъде по българската земя: Варна, Бургас (Акве Калиде), Хисар (Диоклецианопол), София (Сердика), Кюстендил (Пауталия), гр. Сандански, Петрич, Никополис ад Нестум (с. Огняново), Велинград (Цепина) и т.н. и т.н. Списъкът, както казах, съдържа над 200 места.

Развалините на древните градове и градчета край тях са импозантни. В Хисар е най-добре запазената римска крепост в България. Във Варна - най-добре запазената римска баня в Европа. Височината на руините й е 22 метра. Няма друга антична сграда, запазена на такава височина. Единствената напълно запазена средновековна българска крепост – Лютица, е край квартал ”Лъджа” /Баня/ в Ивайловград. И трите обекта са напълно зарязани днес и се рушат. А биха могли да бъдат печатници за пари. И то 12 месеца в годината.

Съчетанието СПА + културен туризъм има редкия шанс да бъде рекламирано чрез писанията на добре познати по цял свят антични и средновековни хронисти, императори.

Знае се, че император Диоклециан при едно посещение в Пловдив почти умирал от страшни ревматични болки. Занесли го в баните в Хисар и след седмица лечение императорът бил като нов. За благодарност изградил крепостни стени на града. Абсолютно същото съобщава древният хронист Прокопий за император Юстиниан Велики, който пък изградил крепостни стени около баните в Бургас. Сюлейман Великолепни пък построил там луксозна баня. А през 586 г. аварският хаган, оттегляйки се зад Дунав, разрушил всички превзети крепости в региона. Но без крепостта и сградите на Бургаските бани. Жените от харема му, които се плацикали три години там, се хвърлили да го молят да не разрушава мястото, където са излекували всичките си женски болежки.

Понякога баните в българските земи свършвали зле за враговете на България. Император Константин Погонат, при похода срещу кан Аспарух през 680 г., напуснал войската в делтата на Дунав и тръгнал да лекува подагра на Бургаските бани. Войската му се паникьосала и българите я разгромили. В резултат – появила се Българската държава.

Кралят на Солун - Бонифаций Монфератски, през 1206 г. се лекувал на минералната баня край Златоград. Като се излекувал, гърците го помолили да накаже българския граничен отряд в Златоград – тормозели ги били. Бонифаций тръгнал към града, но попаднал в засада и бил убит от граничарите ни. Осолената му глава била изпратена на цар Калоян в Търново.

Но най-интересният случай е от баните на Скаптопара (днес Благоевград). Огромен надпис, открит отдавна, съдържа не помпозни декларации за строителство или надгробни дитирамби за починалия, както обикновено, а... оплакване на местните жители до император Гордиан. Те се жалвали, че дават квартири под наем на лекуващите се в минералните бани, идващи от цялата империя, но в последно време някои държавни чиновници „забравяли“ да си плащат, че и отгоре на всичко се хранили безплатно на трапезата на хазяите. Любопитно е, че скаптопаренци използвали „връзки”, за да стигне жалбата им до императора. Един от младите им съграждани (или съселяни – не е ясен статутът на Скаптопара) отбивал военната си служба в императорската гвардия. Гордиан издал указ държавните чиновници да си плащат всичко иначе щели да се запознаят с гладни лъвове, тигри и мечки на най-близкия амфитеатър. Всичко това било изчукано на каменна плоча, монтирана на входа на градчето.

И така ресурсът е налице – лечебна минерална вода и забележителни културно-исторически паметници. Легенди и предания за реклама – в изобилие. На ход е бъдещото министерство на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.09 2014 в 14:48

Наближава момента за пенсионирането на ДС-"Телериг" Шибаняк и той се самопредлага за след-пенсионна работа - ТЕЛЯК в мутро-ченгесарски СПА-център! Досега беше само пропаганден ТЕЛЯК по платени поръчки!

12.09 2014 в 22:34

Kолко е часът, г-син агент

12.09 2014 в 13:26

"Сердика е любим град на император Константин Велики (родом от близкия Ниш), като дори в определен период преди приемането на християнството, той възнамерява да премести новата християнска столица на Римската империя от Рим в Сердика. Антични автори твърдят, че той често казвал: „Сердика е моят Рим“[1">. Императорът обича да резидира в Сердика, където са издадени много от неговите укази, запазени в Corpus Iuris Civilis, дълги месеци живее и управлява Римската империя от своя сердикийско дворец, наричан условно от учените „градска резиденция“. През 4 век този дворец заемал цял квартал от античния град, станал известен като „Константиновия квартал“ и разположен най-общо между днешните улици „Калоян“, „Позитано“, „Леге“ и южно от Президентството. През 13 век това което е оцеляло от Константиновия комплекс е превърнато в дворец на българския севастократор Калоян.[2"> [3">[4"> На мястото на Константиновия дворец е издигната градска резиденция на севастократора, а извънградската била при известната Боянска църква. През 357 г. римският историк Амиан Марцелин определя Сердика като голям и прочут римски и стар тракийски град." wikipedia.org , http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

12.09 2014 в 09:44

Като видя "хан" или "кан" се изприщвам.

Айде един текст на старобългарски за "хан" Крум:

Съи Никфоръ црь изыде на Блъгаръскѫѫ земѧ при Крумѣ кнѧsи и запръва убw побѣди его и расхыти имѣнiе, носимое имъ тогда. По том же събрав сѧ Крумъ съ своими оставшими wт разбоя, нападе нощiѫ на црѣ, и не тъкмо разби гръкы, нѫ и самому црви главѫ wтрѣза, и оковавъ връх’ еѫ сребромъ и вливаѫ вино въ нѧ, дааше блъгарwм’ пити.

12.09 2014 в 09:07

Неее, не са забравени изворите.За там си има подходящите милиционери сега назначени за директори на водопад.Водите си текат , а те бутилират и викат давай ,давай с концесии за по 30 и повече години.

11.09 2014 в 17:21

Бе то винаги са си изтичали, лошо де държавата се напълни с полуграмотни императори,императрици, минералните бани са -СПА , почитта е РЕСПЕКТ, туризма безалкохолен, особенно лавинен е културния...........

11.09 2014 в 12:55

Преди да ни изтекат водите ни изтече мозъка, г-н професоре!!!

11.09 2014 в 12:34

Изпратете SMS с текст 4ESTITA BANQ!