Божидар Димитров: 6 мита за Втората световна война

Божидар Димитров Последна промяна на 01 септември 2014 в 17:15 119565 42

Божидар Димитров.

Днес се навършват 75 години от началото на Втората световна война, отнесла живота на 75 милиона души от които 50 милиона европейци. Това е най-тежкият конфликт в цялостната история на човечеството.

Историята на този военен конфликт е все още твърде далече от реалностите, които са се случили. Митовете около войната са създадени от политическата конюнктура по време на войната и засягат, както военните действия, така и причините за успехите и неуспехите на отделните държави. След войната поради Студената война започва „измерването” на приноса на отделните държави, като всяка си приписваше главната заслуга за разгрома на Оста.споровете избухваха дори в отделните държави по вътрешно-политически съображения. Когато Брежнев пое ръководството на КПСС и СССР едно локално сражение на руска дивизия морска пехота на т.н. Малка земя (но на която Брежнев е бил политкомисар) бе превърнато за нула време от съветската историография в главното сражение на „войната”. По този повод в СССР се роди виц: Въпрос при постъпване на работа: „По време на войната сражавал ли си се на Малката земя или си безделничил в окопите край Сталинград и Курск”. И така главните десет мита.

1. „Странната” война – съюзниците не воюват между септември 1939 – май 1940.

Истината е, че воюват по море и въздух и по периферията в Гърция, Норвегия. По суша в Европа не воюват, защото нито Великобритания, нито Франция са готови за война, която за разлика от Първата световна война избухва внезапно. Франция не е мобилизирала, Великобритания не е прехвърлила и един войник на континента. Германия също хвърля всичко срещу Полша и след разгрома й трябва да предислоцира войските си на запад, няма и достатъчно танкове и самолети за блицкриг. Само Франция има повече танкове от Хитлер. На Райха е необходима още година да изравни силите. Дори при началото на блицкрига Хитлер няма преимущество в танковете, но използува наличните далеч по ефективно от съюзниците.

2. САЩ били неутрални до 6.ХІІ.1941 г. (нападението срещу Пърл Харбър).

Официално да, неофициално станаха арсенал за Великобритания и Франция от първия ден на войната. Към воюващите ежемесечно текат по море милиони тонове оръжие, петрол, храни, униформи. Във въздуха се бият стотици американски летци водещи се за „доброволци”. Без тази помощ Великобриятания би издъхнала за два месеца.

3. Съюзническите армии – на Финландия, Словакия, Италия, Унгария, Румъния, България и Хърватска, наклонили за дълго време везните в полза на Оста.

Обратното е вярно – провалиха я по фронтовете - и в Африка и в Русия. Те бяха слабо снабдени с танкове, самолети и артилерия и руските и английските победи (Сталинград и Ел Аламейни) до голяма степен се дължаха на пробивите през техните позиции на масирани танкови атаки, водещи до обкръжаване на крупни немски части. В тази връзка и един нашенски мит - Хитлер искал наши войски от цар Борис ІІІ за Източния фронт, но той героично не му е давал затова бил отровен. Никога Хитлер поради горепосочените причини не е искал наши войски за Източния фронт. Искал е войски, които да окупират все по-големи части от Сърбия и Гърция, за да насочи тамошните немски войски на Изток, че и на юг (в Африка) и на Запад.

4. СССР загубил сраженията в 1941, защото Сталин не се доверил на разузнаването и поради това авиацията и танковете били унищожени в поделенията си още на 22 юни 1941 от масираната въздушна атака. А танковете били по стари от немските . С това режимът на Сталин, а и последвалите го комунистически ръководители оправдаваха поражението. А също и с разстрела на голяма част от висшите командни кадри на Червената армия през 1937 – 1938 г.

Лъжа – казват днешните изследвания на руските военни историци. Сталин все пак е повярвал на разузнаването и със заповед още на 17 юни (пет дни преди войната) е извадил всички части от постоянните бази на резервни полигони в горите. Самолетите на празни до тогава аеродроми. Немският артилерийски и въздушен удар попада в опразнени казарми и аеродроми, пълни със самолети от картон. И въпреки всичко в следващите два месеца съветските армии са разгромени, а руската авиация унищожена. Същото става и с танковете. Нито самолетите, нито танковете на руснаците са с по-лоши данни от немските, каквото оправдание се чуваше досега. Руските БТ – 7 са със същите данни като немските Т-3 и Т-4. „Просто бяха по-добри и в командуването и в индивидуален план, като летци и танкисти” – казват днес оцелели офицери – „имаха вече две годишен опит, а ние само опита от две малки гранични сражения с японците в Монголия”. Един руски пилот с щастлива усмивка съобщава, че първия си немски самолет свалил едва със шестия си самолет, немците го свалили пет пъти преди това. Имал късмет да скача с парашут.

5. мит – Ленд – лиза, т. е. помощта на САЩ спасил СССР от разгром.

Ленд – лиза е 15% от военното производство на СССР. При това като изключим камионите „Студебейкър” и джиповете „Вилис” нито танковете „Шърман”, нито самолетите „Аерокобра” могат да се мерят по качества с руските „Т-34”, „КВ” и „ИП-2”.

Истинската помощ на САЩ е по-рано през 30-те години, когато Сталин започва да изгражда мощна военна индустрия на изток от Урал. САЩ са в криза (1929 – 1934 г.) и затова охотно зарязват всякакви идеологии и започват да продават цели военни заводи срещу злато на Русия. Американски инженери монтиращи оборудването с тревога съобщават, че русите плащат един завод и разполагайки с чертежите строят поне още пет в различни градове на Урал и Сибир. Рузвелт, който дава работа и хляб на стотици хиляди американци по този начин в един труден за САЩ момент естествено пропуска без внимание предупрежденията.

Тази мощна военна индустрия заработва с пълна мощ през 1942 г. Тя произвежда 2000 танка и 2500 самолета на месец. Хитлер не може да произведе повече от 1200 месечно.

6. Загубите на СССР

СССР твърди, че най-големия му принос си личи дори по загубите – 27 милиона души, докато дори победените германци загубили само 9,6 милиона души. Чудя се, че не са се сетили, че така могат да бъдат обвинени, че са воювали примитивно с т.н. човешки вълни. Истината – руските изследвания в последно време сочат, че Русия е загубила 9,8 милиона души, т.е. колкото и германците. На Хитлер Сталин приписа и починалите през този период от естествена смърт и собствените си репресии. И даже с тях цифрата не достига 27 милиона.
Истината е, че от зимата на 1941 Червената армия бе поета от опитни, израснали от нищото природно талантливи генерали като Жуков, Рокосовски, Василевски, Петров, Чуйков, Ватунин. Комисарите бяха елиминирани от командуването. Тези хора бяха завършили за разлика от Будьони и Ворошилов военната академия „Фрунзе” придобиха боен опит на собствения си гръб и разказаха играта на немците по всички правила на военната наука – без челни атаки (при които се губят много хора), с удари по слабите флангове, обкръжения, масирано използуване на танкове и т.н. и т.н. Паулус е казал на Чуйков, когато се е предал: „Май ви научихме да воювате”. На което Чуйков е отговорил: „А ние ще ви отучим”.

В тази връзка и накрая бързайки да превземе Берлин преди американците Жуков атакувал челно река Одер, направил мост от 300, 000 трупа на руски войници и така влязъл в Берлин. Първо СССР и САЩ вече са се разбрали, че Берлин ще бъде превземан от Червената армия. Втора на Жуков не му трябва мост на Одер, защото си има предмостия на Западния бряг. Там съсредоточава 5-6, 000 оръдия и по толкова самолети и танкове. Те буквално премазват немската отбрана при Зееловските височини и се устремяват към Берлин, където ги чакат само 250, 000 фолксопълченци- баби, дядовци и деца въоръжени с по един фауст патрон. И малко есесовци от охраняващите държавните учреждения.

Къде са немските армии?

Освен сражаващите на фронта край Берлин Хитлер е повикал и 8 и 12 армии от Дания и Норвегия – пълнокръвни и добре отпочинали.те са разгромени от армиите на Конев и Рокосовски атакуващи от юг и север, които обкръжават Берлин от запад. Конев дори иска да влезе в Берлин от запад, заявявайки, че танковите му армии вече са в покрайнините на града и не вижда пред себе си сериозен противник. Сталин, за да не засегне обидчивия Жуков го е спрял и оставил героят от Курск да се разправи с фолксщурма, което той и направил без особени усилия и жертви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2016 в 18:06

От документални кадри първо се засичат стотици хиляди obsebeni ot черни терористи маскирани като комисари и други ползвани за блокаж на Червената армия преди и по време на войната..Второ жестоко убити съветски военни по време на финската война с е извиняват че не са могли да прогонят "Pедалите" обсебили кремъл след 1917 година.."pедалите" се виждат отлично на манiфестации до 1941 година като ясно видими големи петна обсебващи ръководството в Москва..Приемащите мъртвите по това време са смятали че избитите са слуги на тези проникнали през пространството опасни манипулатори..

07.09 2015 в 01:07

"Сталин, за да не засегне обидчивия Жуков го е спрял и оставил героят от Курск да се разправи с фолксщурма, което той и направил без особени усилия и жертви."

Хмм, чак пък без жертви... Предвид, че има над милион червеноармейци срещу стотина хиляди германци (войници и опълчение) и при такова смазващо превъзходство СССР дава над 70 хиляди убити и към 300,000 ранени май е имало и усилия, и жертви

05.06 2015 в 14:40

Божидар Димитров е историк,но все пак не е военен историк,нито пък е специализирал история на военното изкуство.Всички немски танкове,дории тези с картечници превъзхождат руските танкове с прибирите си за наблюдение,прицелите и радиообурудването.Дори несъмненият лидер Т-34 става такъв едва през 1943г. когато едва тогава руснаците смогват да поставят на всеки танк радиостанция,а немците са имали по начало радиостанции на всичките си танкове.Руският тянк БТ-7 много относително може да се сравнява с Панцер 3 и 4,пък и не е в големи количества ато кутиите от пресован картон Т-26.Особено Панцер 4 е отлечун танк ,който е водил успешен бой със всички руски танкове - по-матеврен,по не се е чупил и е имал отрична оптика и радиооборудване.Иначе за тоталната необученост на руските танкисти да маневрират и да се упавляват на бойното поле Божедар Димитров е прав.

11.02 2015 в 18:52

Е аман от разбирачи тук бе, всеки е ходил на война, бил е в щабовете на съюзниците и оста. Пък всички разбират и от политика. Ех какви сте ми

04.09 2014 в 16:05

Някои данни относно Ленд-лийза.Няма да ги коментирам, всеки сам да си направи изводи относно цифрите.
Битуват осреднени данни за американската помощ: автомобили – 60-70%, танкове – 12-14%, самолети - 10% (за морската авиация - 29%.)

В абсолютен брой се срещат следните цифри:
• Самолети: 22 195 – 18 659 броя;
• Танкове – 10 000 броя;
• Оръдия – 9600 броя;
• Автомобили: 376 000 броя;
• Джипове – 51 000 броя;
• Влекачи – 8000 броя;
• Мотоциклети – 35 000 броя;
• Военни кораби – 281 броя;
• Ледоразбивачи – 3 броя;
• Транспортни кораби – 128 броя;
• Зенитни оръдия – 8000 броя;
• Противотанкови оръдия – 5000 броя;
• Картечници – 132 000 броя;
• Снаряди - 472 милиона броя;
• Стрелково оръжия - 150 000 единици;
• Локомотиви – 2860 броя;
• Вагони – 11 705 броя;
• Нефтопродукти - 2,6 млн. т.;
• Цветни метали – над 500 000 т.;
• Взривни и химически вещества - 1,2 млн. т.;
• Корабни РЛС – 550 бр. (плюс 640 от Великобритания);
• Радиостанции - 35 800 броя;
• Храни и продоволствие - 4,5 млн. т.;
• Металорежещи машини – 44 600 броя;

Помощта по „Ленд лийз” продължава и след май 1945 г. заради действията на Съветската армия срещу японската Квантунска армия). Тогава постъпват 455 хил.т. нефтопродукти, тръби за 222 милиона долара, стругове, хидравлични преси, електрогенераторни станции и пр., които се оказват решаващи за старта на съветската газова промишленост.

03.09 2014 в 11:50

Ако се съди по съдбата на европейските евреи - 6 милиона убити, на белорусите - 3-4 милиона избити по време на окупацията, на украинци, поляци, руснаци, сърби и др. славянски народи, каквито сме и ние, българите, най-вероятно след победа на Хитлер просто щяхме да бъдем натирени в концлагери, а пространството между трите морета да бъде заето от богоизбраните арийци.

03.09 2014 в 00:01

Историческите спорове настрана, обаче вече е време да се каже на глас ИСТИНАТА, че България сега щеше да е много по-добре, ако беше победила Германия, а не СССР.

Конкретно България щеше да върне заграбените по редица несправедливи междуналодни договори територии, населени с българи, и да осъществи своя вечен НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ - излаз на Три морета.

Почти същото се отнася и за цяла Източна Европа, която западняците продадоха в робство под болшевишки ботуш за цял половин век. Единствената държава, която в две световни войни е помагала на България, е ГЕРМАНИЯ. Загубата на Германия във ВСВ обрече българите на десетилетия страдания под червеното робство на СССР.

02.09 2014 в 22:11

За да няма недоразумения- някой по-горе е писал, че Месершмит 109 е отбранителен самолет??!
Месера си е изтребител и като такъв се използва за всичко, за което се ползва един изтребител. Може би господинът визира сравнително малкия боен радиус. Този малък недостатък е заради концепцията на Вили Месепшмит. Тоест цялото количество гориво е в резервоар под и зад пилотската седалка.Концепция, която има и редица предимства. Резервоари в центроплана и(или) пространството зад мотора(както при Девоатин 520 примерно) липсват.От там по-малко гориво. Но по-късно месерът получава възможност да носи подтелен резервоар.
Иначе двигателят Даймлер Бенц разполага с механичен(не турбо) компресор, задвижван от коляновия вал.
За чест на инженерния екип трябва да кажем, че БФ 109 се сражава успешно на три фронта-на запад, предимно големи височини, на изток-малки височини, а също и в Северна Африка.

02.09 2014 в 19:50

Първо - Сталин заповядва настъпление на Запад и на 22 юни 1941 година съветските войски навлизат в Румъния. Към 22.30 минути на 22 ни съветската авиация бомбандира българският град Добрич (както и други населени места по линията Шабла - Добрич). В града има разрушения и жертви. Това е агресия, без да има обявена война - война СССР обявява чак на 8 септември 1944 година. След контраудара на германските войски през Белорусия, съветската армия се оттегля и край Киев дава сериозен отпор, като даже си възвръща определени позиции. Всъщност агресорът е Сталин и комунистите!

02.09 2014 в 19:11

Катастрофата през 1941 год.
Истината е, че огромна част от съветската авиация е унищожена на земята още през първите часове на нападението. Писано е достатъчно по въпроса, и то все от авторитетни автори. Едно от изключенията е Одески военен окръг и други отделни военни части, чиито командири са мислели с главите си, а не със задните си части и са взети съответните мерки- маскировка, разсредоточаване, изнасяне по резервни летища. Армията е имала и кадрови проблеми след чистките на другаря Йосиф Висарионович. Войските като цяло са слабо подготвени, с примитивна комуникация и са действали доста неадекватно в началото. Донякъде спасение е, че има огромни резерви като военна техника назад в тила, включая голямо количество авиотехника.
Тази армия(на СССР) среща един изключително подготвен противник. Въоръжен с отлична техника, отличен команден състав(поне на този етап), модерни комуникации, логистика и отлично разузнаване. Бойци, които вече са натрупали боен опит, самочувствие и имат висок боен дух.
За мен няма голямо съмнение, че СССР понася огромни загуби. Една част сигурно са наистина вътрешни чистки.
Има много книги и статии, където могат да се прочетат тези факти. Има впрочем и много качествени български изследвания и публикации по темата. Например на автори и експерти като Иван Бориславов, великолепната и аналитична книга на Тодор Вълков- Небето над Райха 1939-1945 год., множество публикации на друг експерт по темата -инж. Тошко Драгиев.
Има разбира се и много интересни военни мемоари, включително на Гудериан.
Горещо ви препоръчвам да ги прочетете, господин Професор.
Поздрави и почитания.