Божидар Димитров: За "македонството" на Кирил и Методий

Божидар Димитров Последна промяна на 04 септември 2014 в 18:16 8635 17

Достигна до мен идеята на Чешката национална телевизия да прави филм за македонците Св. св. Кирил и Методий и за македонската им азбука, който ще бъде финансово подпомогнат от Скопие. Така се прави - ако искаш да пропагандираш една фалшива „национална” идея, наемаш чужди журналисти, кинаджии дори и учени. Плащаш им и те свършват работа.

В Прага има силен византинистичен научен център. Има си и реномиран в световната наука годишник, наречен „Византино славика”. Кинаджиите от Прага могат да отидат в този център и да попитат има ли в ІХ век понятие „македонец” и „македонска азбука”. Там учените сигурно щяха да ги погледнат като шашави, но кинаджиите не са ходили там.

Могат и в днешна Македония да отидат. Да речем в която и да е църква в Македония преди 1944 г. и ще видят две неща. Първо – че на всички икони има определение за светите братя: „Български просветители”. Най-старата е в с. Курбиново на Преспанското езеро. Тя е от 1092 г. и надписът е на гръцки език, правен от византиец. Той гласи „Агиос Кирилос и Мефодиос – дидаскалой вулгарон” (Светите Кирил и Методий – учители на българите). На всички други икони (те са от епохата на Възраждането) надписите по иконите са: „Свети Кирил и Методий - български просветители. Тия же създадоха азбуката българска”.

Етнонимът на много места е изтрит, замазан с черна боя или закрит с лейкопласт. Другаде обаче си стои, няма да кажа в кои църкви, за да не го унищожат и там. Както направиха след мои съобщения в църквите „Св. Неделя” в Битоля, „Свети Панталеймон” във Велес, и „Св. Йоаким Осоговски” в Крива Паланка.

Но и още нещо ще видят. В иконографията Кирил и Методий държат свитък с азбуката. Нека сравнят интересуващите се колко букви от нея липсват в съвременната македонска азбука и колко в българската. Нали знаете отговора. Тъжно е, но във всички македонски църкви Кирил и Методий държат в ръце българската азбука, няма как да държат азбука с буквите на сърбина Вук Караджич – живял и творил е 1000 години след тях. Впрочем нищо чудно в някоя нова църква в Скопско и това да го има – Кирил и Методий да се фукат от иконата или фреската с азбуката на Вук Караджич.

А иначе си имаме чудни съюзници в лицето на Чехия – и по НАТО и по ЕС. Не ни стигаше, че ни дере ЧЕЗ, а сега и Чешката национална телевизия.

Що се отнася до Вселенския патриарх познавам отлично неговите възгледи за македонизма (крайно отрицателни) и смятам, че твърденията на скопските медии са една безсрамна манипулация, която ще бъде скоро опровергана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2014 в 01:09

А бе, т'ва да твърдиш, че има "македонска нация" е
все едно да казваш, че има "марсианска! Същото е
валидно в два случая: 1) когато е "професия" - на платените македонистки мекерета; 2) когото е по убеждение - това загатва за неврастенични проблеми на олигофренична основа по "образователни" причини с пропагандна цел, примесена с шизофренен отенък, изходящ от психо-комлексиран ум, но с тъпоумни заложби - което си е медицинската диагноза на "македоноидите".

13.09 2014 в 11:34

Вижде една интересна теория за кирилицата:
http://prarodinata.blog.bg/history/2012/06/05/dylgoochakvanite-plochi-izpisani-na-kirilica-ot-vremeto-na-t.964033

06.09 2014 в 00:00

С
ЪЖАЛЯВАМ И ИЗВИНЕНИЯ. РЕШИХ, ЧЕ СЪМ СГРЕШИЛ И ЗАТОВА НЕ СЕ ПОЯВИ КОМЕНТАРЪТ МИ.

05.09 2014 в 23:50

Да, има такова твърдение,че великият руски реформатор, обръснал блрадите на помещиците и въвел клилицата, но тава е нелепо. Притежавам книга издадена в Москва ,издателство "Мысль" 1988г. "Хилядолетна история на необичайните природни явления." Цитирам: Византия, 736 /година/ "Трус быст страшен,стены иже на суше,Царграда пдоша,ицеркви мнзи имонастыри.И два лета земля тресяшеся, и мнози изомроша,и море от предел изыде и мнози веси потопи."
А сега внимание: 855 /година/ Болгария: "Зима была тяжка, студена,...за 100 и 20 дней одержаше гололед и глад /голод/ .
Въпрос на какъв език е написан,тогава този текст? Сигурно е на македнонски.

05.09 2014 в 23:49

@Zvezdata na Vergina - Каква конфедерация бе, ти си луд нещо. Тва същото като да си направим конфедерация с Добруджа... Ненормална работа или да признаят истината, че са просто българи или да се прекръстят на събонизирани българи.

05.09 2014 в 13:32

Македония е изкуствено създадена държава, за което можем да благодарим на "славянските братя" руснаци. Македонците са българи. Гърците ги наричат "славяни", защото мразят името "България".

Аз съм българин от област Тракия, македонците са българи от област Македония (сега и държава Македония), но не са етнос различен от българския.

05.09 2014 в 13:18

@Интересно

За първи път чувам Кирил и Методий да са "Македонски" равноапостоли.
Името "Македония" е название на земята, което е останало от държавата на древните македони. Древните македони ако питате Божо са гърци, ако питате мен - не са гърци, по-скоро са траки, защото елините са ги смятали за варвари. Дали днешните македонци са наследници на древните македонци - по-скоро не, защото Александър Македонски е тръгнал да създава елинистическа империя (бил е учедник на Аристотел), ако има наследници, те са погърчени.

05.09 2014 в 13:01

Иван Михайлов - "СПОМЕНИ - ч.4", Indianapolis, Ind., USA, 1973, с.898: "Има наслоено доста нещо след войната в България, от което Македонците, наистина, докрай требва да се делят и да го отбегват - това е измената, хванала дълбоки корени там. Тя се е прикрила под разни маски, като почнете от вулгарното шпионство и стигнете до велемъдрото "държавничество". ... Въобще, подушиха се през девет баира и ревнаха в хор всички, които от 1893 година до днес са извършили всевъзможни посегателства върху каузата на Македония. Оправдание се опитаха да търсят в обстоятелството, че много било изтъквано наименованието "македонско", “македонски”. Но това наименование всекога се е употребявало, тъй както и името Македония. Ако речем да го заличим, требва да унищожим повече от половината страници на българската история, наука и изкуство; требвало би да престанем светите Кирил и Методия да наричаме "Македонски равноапостоли" и т.н. На свой ред ще запитаме, защо един от българските полкове биде наречен "14 пехотен Македонски полк"; защо през големата война цела дивизия биде наречена "Македонска"; или защо говорим също за Тракия, Добруджа, за тракийски комитет, добруджански марш и пр., а не ги назоваваме с единственото име "български"? Защо не е обявен за сепаратист проф. Йорд. Иванов, който изтъква, че от векове насам Самоковско, Дупнишко и Кюстендилско са считани за част от Северна Македония? Защо не са обявени за сепаратисти и всички, които споменаваме като сторонници на македонската автономия? Христо Ботев пише за Македония, а не я нарича например, югозападна България. С истинското й име наричат тая страна всички народи в течение на пре­дългата й история, така са я означавли и монасите от Рилския манастир, в отправените до руския цар писма, с които са молили да им изпращат помощи - при датата на писмото всекога стои написано: "Рилска Света обител - Македония". Името на Македония е споменато на 14 места в Светото Писание."

05.09 2014 в 12:58

Те не са македонци, това е очевадно, но не са и славяни, по това време "славянин" като термин не е съществувал.
Българи са.