Звездата на Народния театър Валери Йорданов си обръсна главата пред OFFNews в знак на протест срещу пиарката от ДПС

Искра Ангелова 30 ноември 2022 в 14:57 14781 6

Валери Йорданов

Актьорът и режисьор Валери Йорданов обръсна главата си в знак на протест срещу случващото се в Народния театър. И днес той и актрисата Албена Колева събират подписи пред театъра в подкрепа на Александър Морфов.

Валери Йорданов - актьор и режисьор на "Кецове" и "Шекспир като улично куче", играл Бръчков в "Хъшове" над 15 години и понастоящем - изключителен Караконджул в моноспектакъла си - направи публичен протест, който публикуваме първо в OFFNews. Неговата акция се случва заради разрасналия се скандал в Народния театър. От вчера той и колежката му, дъщерята на Тодор Колев и актриса в Народния театър Албена Колева събират подписи пред театъра в подкрепа на Александър Морфов.

След 7-годишно изгнание големият ни режисьор бе върнат в театъра заедно с представлението си "Хъшове" от новия директор Васил Василев. Но месеци след това Сашо написа на вратата на ПР-а на театъра, бивш ПР и на ДПС, Велислава Кръстева, "Вън", "Изчезвай", "ПР на Ахмед Доган", след като тя се появи на изборите заедно с лидера на ДПС в сянка и този кадър обиколи медиите и социалните мрежи.

Настоящият директор на театъра Васил Василев беше избран след бурна дискусия дали конкурсът е валиден, не без помощта на същите двама актьори и смелостта им да заявят публично в тогава съществуващия сайт CultureONE позициите си, и да разкажат как предният директор на театъра Мариус Донкин е забранил представленията на водещи режисьори като Сашо Морфов, Явор Гърдев, Галин Стоев, Деси Шпатова, Иван Пантелеев и др. и е свалил от афиша едни от най-добрите и обичани заглавия, държи играещи всяка вечер млади актьори на по 580 лв. заплата и др. Името на предния директор се асоциираше с ДПС, защото той е бил техен кандидат за общински съветник.

Конфликтът ескалира, когато културният сайт "Площад Славейков" го оповести и изсветли, пускайки снимка на вратата на Кръстева, хашлашки надраскана от Сашо Морфов. Това нямаше да е голям проблем, ако се беше решил вътрешно, смятат всички участници в конфликта. Но някой упорито го раздухваше. Оттогава, вместо да си говорят помежду си, участниците в скандала започнаха да го правят през медиите. В този конктекст изключително обсновано предизвести оставката си режисьорът Явор Гърдев, също назначен от настоящия директор като част от "режисьорския триумвират" на театъра заедно със Сашо Морфов и Диана Добрева. Оставка подаде и новоназначеният драматург на театъра - именитият писател Захари Карабашлиев.

Междувременно, както OFFNews първи писа, бе издадена заповед за разследване на случая поради постъпил сигнал за тормоз, полова и етническа дискриминация от страна на Кръстева, която съпругата на Морфов - актрисата Рени Врангова определи в социалните мрежи като "другарски съд". Тя цитира следното стихотворение от Мартин Нимьолер в превод на Борис Борисов и Александър Ножаров:

Когато нацистите дойдоха за комунистите,
аз мълчах;
не бях комунист.

Когато затвориха социалдемократите,
аз мълчах;
не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за профсъюзите,
аз мълчах;
не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите,
аз мълчах;
не бях евреин.

Когато дойдоха за мен
- вече не бяха останали хора,
които да ме защитят.

Извън скандала с политическите лица в театъра, програмата на Василев, с която той печели конкурса бе много добра, той успя да вдигне заплатите на актьорите с повишението на средствата, получено по време на предното редовно правителство, да възстанови "Хъшове" и "НеОдачници", да доведе у нас напусналите Русия големи режисьори Коршуновас и Кулябин, наскоро направи и среща с легендите от Лондонската трупа Chick by Jowl и с режисьора Галин Стоев, понастоящем директор на театъра в Тулуза, който критикува остро войната на Путин с Украйна.

Но извън светлините зад прожекторите, зад кулисите, явно нещата съвсем не са така розови. Чуйте какво разказва Валери. Сред толкова много талантливи хора, които застават с имената и биографиите си на определена страна в този конфликт - кой е излишен? Очевидно това е политиката в театъра. Има ли място за политическа пропаганда в културните ни институти? И защо ДПС внезапно проявява такъв силен афинитет към това позабравено от политиците ни изкуство, което - точно в Народния театър - винаги се е правело на световно ниво? Дали ПР-ът на институцията е работил за ДПС в миналото... вероятно няма значение. Но явно в настоящето се случват неща, които провокират напрежението. Стискаме палци добрата посока, в която се бе запътил театърът под ръководството на новия си директор с новите си режисьори и драматург... да не се смени по заповед на политиците. Защото тогава, когато изкуството стане функция на политиката - имаме режим. И корабите потъват. Пожелаваме повече смелост на актьорите в театъра - в защита на техния дом и талантливите му обитатели и ръководители.

А Валери Йорданов е истински хъш. Шапо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

6

ob1

03.12 2022 в 23:44

красимирчо са го разпределили да брани коалиционния партньор на макаците? :)
Викаш ще се намерят "наши, читави хора", а?

1000

4

PaulPierce

30.11 2022 в 19:49

А другаря директор и ДПС ПиАрите какво точно ще правят в театъра без актьори и режисьори?

3767

3

Име на профила

30.11 2022 в 19:30

Не взимам страна по въпроса, не съм запознат с тази общност, ама като видя някой да си бръсне главата и се присещам за Слави и Тошко и ми става lo6o.

22547

1

dolivo

30.11 2022 в 17:19

като не те искат хората от екипа ти, кой е виновен? мм?