Народният театър започва разследване на скандала с Кръстева: събира писмени обяснения и видеозаписи

Ружа Райчева 18 ноември 2022 в 12:27 6259 1

Надписите по врата на Кръстева

Снимка Архив

Надписите по врата на Кръстева

В Народният театър "Иван Вазов" започва вътрешно разследване на скандала с режисьора Александър Морфов и пиара Велислава Кръстева. Ще бъдат изискани писмени обяснения от служители и записи от камери. Разследването е поверено на главния секретар Красимира Стефова със заповед на директора Васил Василев от вчера, 17 ноември. OFFNews разполага с копие от документа. 

Целта на проверката е да се установи дали Морфов е извършил нарушение на Закона за защита от дискриминация - на база партийна принадлежност.

Кръстева е дългогодишен говорител на ДПС, бивш депутат и член на Комисията по култура и медии, бивш зам.-министър на културата и настоящ пиар на Народния театър. На 29 октомври вратата на офиса на Кръстева осъмна с изкъртена табелка и надписи: "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Впоследствие режисьорът Александър Морфов призна, че той е "известният извършител и че не се е крил".

Вчерашната заповед е във връзка с депозирана от Велислава Кръстева писмена жалба за тормоз на работното място, става ясно от документа. Директорът Василев е съставил комисия, която да извърши "задълбочена проверка относно изясняване на всички обстоятелства".  

В жалбата си дългогодишният пиар твърди, че Александър Морфов я е подложил на тормоз, основан на политическата ѝ принадлежност към ДПС. Тормозът се изразявал в "обидни, подигравателни реплики и язвителни коментари", както и във "вандалско посегателство върху вратата на кабинета". 

Според подписаната вчера заповед комисията в двудневен срок трябва да изиска писмени обяснения от Александър Морфов за това "дали от началото на септември 2022 г. е отправил многократно обидни реплики" към Кръстева. Също така да се изясни дали в нейно отсъствие е казвал: "Сега в театъра на турски ли ще се играе?", "ДПС няма място в Народния театър", "Очаквам незабавно да напуснете театъра, тъй като ДПС няма място в Народния театър". Очаква се комисията да изясни дали режисьорът е извършвал  посегателство върху врата на нейния кабинет, правил ли е публично признание пред медии, че той е извършителят, и наричал ли я е "човек без морал" поради партийната ѝ принадлежност. 

В срок от два дни трябва да се изискат писмени обяснения и от всички пряко подчинени на Кръстева служители в отдел "Връзки с медии и реклама" в Народния театър. Те ще трябва да посочат дали от началото на септември са били свидетели на "обидни, подигравателни или язвителни реплики". Комисията трябва да изясни кога, по какъв повод и с какво съдържание са били тези реплики и коментари. 

При необходимост комисията ще изиска и устни обяснения от Александър Морфов, Велислава Кръстева, както и от служители, които са били свидетели на конкретните събития, визирани в жалбата.

Васил Василев отказа да коментира заповедта пред OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11462

1

dardorel

18.11 2022 в 13:05

Не знаех,че ОБЩЕСТВЕНОСТТА се пише по начина на А.Морфов,но може би не съм достатъчно грамотен...Или след две руZZки водки това е правилния правопис:)?!?!