Затвор за Алек Болдуин, обвинен в непредумишлено убийство на операторката на филма Rust

OFFNews 01 февруари 2023 в 14:18 9002 0

Алек Бодуин

Снимка Getty Images

Alec Baldwin in Rust

Актьорът Алек Болдуин официално е обвинен от прокуратурата на американския щат Ню Мексико в непредумишлено убийство на операторката Халина Хъчинс, която загина при стрелба на снимачната площадка на филма "Rust" през октомври 2021 г., предадоха световните информационни агенции. През октомври 2021 г. по време на репетиция за сцена от продукцията актьорът Алек Болдуин случайно застреля операторката Халина Хъчинс и рани режисьора Джоел Соуза. Оказа се, че използваният от него реквизитен пистолет е бил зареден с бойни вместо с халосни патрони.

Представители на прокуратурата казаха, че подобни обвинения са предявени и на Хана Гутиерес-Рийд, отговаряла за оръжията по време на снимките на продукцията в Санта Фе, Ню Мексико.

Законът предвижда лишаване от свобода за срок от поне пет години по най-тежките точки от обвинителния акт, отбелязва Ройтерс. Адвокатът на Алек Болдуин отказа коментар. Актьорът категорично отрича вина. Защитата на Гутиерес-Рийд пък каза, че прокуратурата "напълно погрешно е разбрала фактите и е стигнала до погрешни заключения".

CNN предаде, че "Обвинения за небрежно използване на смъртоносно оръжие бяха повдигнати и срещу помощник-режисьора на "Rust" Дейвид Халс, който не се е признал за виновен и е сключил споразумение за признаване на вина, което очаква одобрение", се казва в изявление за медиите, публикувано от прокуратурата.

"Днес предприехме още една важна стъпка в осигуряването на справедливост за Халийн Хътчинс", заяви окръжният прокурор Мери Кармак-Алтуис в изявление за CNN във вторник. "В Ню Мексико никой не е над закона и справедливостта ще възтържествува."

По-рано този месец Кармак-Алтуис заяви пред CNN, че ще обвини Болдуин и оръжейника на филма в непредумишлено убийство, обвинявайки ги, че не са изпълнили процедурите за безопасност, които биха могли да предотвратят инцидента, довел до смъртта на оператора Халина Хътчинс.

Хътчинс е ударена и убита от боен патрон, изстрелян от реквизитен пистолет, държан от Болдуин, който твърди, че не е натискал спусъка на пистолета. Режисьорът Джоел Соуза също е прострелян и ранен.

Болдуин не се е отнасял сериозно към обучението за боравене с огнестрелно оръжие на снимачната площадка на филма "Rust", твърдят прокурорите в документите за вероятна причина, в които се излагат доказателствата по делото.

"Била е насрочена тренировка с продължителност най-малко един час или повече, но действителната тренировка се е състояла само за около 30 минути, тъй като според (оръжейника Хана Гутиерес) Рийд Болдуин е бил разсеян и е говорил по мобилния си телефон със семейството си по време на тренировката" - се казва в документа.

Гутиерес Рийд е обвинена и в непредумишлено убийство, като прокурорите посочват, че тя не е настоявала за обучението на Болдуин за безопасност, не е проверявала всеки зареден в огнестрелното оръжие патрон и не е спазвала съответните протоколи за безопасност при съхранението на боеприпасите.

"Гутиерес Рийд е проявила безразсъдство по отношение на отговорността си да осигури безопасността на комплекта огнестрелно оръжие. Тя не е предпазила Болдуин от извършване на опасни и безразсъдни нарушения на безопасността, като е насочила оръжието към хора и е държала пръста му върху спусъка", се казва в изявлението за вероятна причина срещу Гутиерес Рийд.

"Снимките и видеоклиповете ясно показват как Болдуин многократно е с пръст вътре в предпазителя на спусъка и върху спусъка, докато манипулира с чукчето и докато вади, насочва и прибира револвера", казват прокурорите.

Многократните тестове на ФБР на оръжието установиха, че то не може да стреля без натискане на спусъка. В интервюта за CNN и ABC Болдуин твърди, че не е натискал спусъка.

Болдуин твърди, че не е знаел, че пистолетът, с който е стрелял по време на репетицията, е съдържал боен патрон. В изявление за CNN на 19 януари адвокатът му нарече решението на прокурорите "ужасна съдебна грешка".

"Това решение изопачава трагичната смърт на Халийн Хътчинс и представлява ужасна съдебна грешка. Г-н Болдуин не е имал причина да вярва, че в пистолета - или където и да било на снимачната площадка - има боен куршум", казва в изявлението си адвокатът на Болдуин Люк Никас.

"Той разчита на специалистите, с които работи, които го уверяват, че пистолетът не е имал бойни патрони. Ще се борим с тези обвинения и ще спечелим."

Адвокатът на Гутиерес Рийд заяви, че вярва, че съдебните заседатели ще признаят клиента му за невинен.

"Очаквахме обвиненията, но те са абсолютно погрешни по отношение на Хана - очакваме, че тя ще бъде призната за невинна от съдебните заседатели и не е извършила непредумишлено убийство", заяви адвокатът Джейсън Боулс в изявление за CNN по-рано този месец, когато обвинителният акт беше публикуван за първи път.

"Тя е силно потресена емоционално от трагедията, но не е извършила престъпление".

Срещу Болдуин и Гутиерес Рийд са повдигнати по две обвинения в неволно убийство, така че съдебните заседатели да могат да решат кое конкретно обвинение може да е по-подходящо, заяви по-рано Кармак-Алтуис пред CNN.

Ако бъдат признати за виновни, "те ще бъдат осъдени само по едно обвинение" - заяви прокурорът.

И в двата случая присъдата се наказва с до 18 месеца затвор и глоба до 5 000 долара, заявиха от прокуратурата.

Но при едното обвинение ще бъде наложено допълнително наказание, тъй като е използвано огнестрелно оръжие. В този случай престъплението може да се накаже с до пет години затвор, заявиха прокурорите.

Миналата есен актьорът постигна споразумение със семейството на починалата Халина Хъчинс и съпругът ѝ обяви, че няма да води дело за смъртта ѝ. Тогава обаче Кармак-Олтуайз обясни, че постигнатата договорка няма да повлияе на окончателното решение за повдигането на обвинения от прокуратурата на Ню Мексико.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!